Ceremonia de investitură a noului rege a fost planificată pentru 21 iulie, ziua naţională a Belgiei şi care marchează încheierea a 20 de ani de domnie ai Regelui Albert. În urmă cu 182 de ani, în aceeaşi zi, a avut loc ascensiunea la tron a primului monarh Leopold I, născut Leopold Georg Christian Friedrich, Principe de Saxa-Coburg.

În ultimul discurs adresat naţiunii pe 20 iulie, Regele Albert II a vorbit despre necesitatea păstrării unităţii ţării.

„Daţi viitorului Rege Filip şi viitoarei Regine Matilda, contribuţia şi sprijinul vostru. Sunt un cuplu regal deosebit care se bucură de toată încrederea mea”. 

Imediat după depunerea jurământului în Parlament, a urmat intonarea imnului Belgiei, apoi cel european, Odă bucuriei, având o semnificaţie aparte datorită oraşului Bruxelles, capitala Uniunii Europene.

Noile generaţii de monarhi europeni cresc încrederea publicului (conform sondajelor) din acele state pentru monarhie pe termen lung. Mai multe asemenea sondaje realizate la începutul anului 2013 indică pentru state ca Spania sau Suedia, o anumită predilecţie a populaţiei pentru noile generaţii de monarhi, procentajele fiind în favoarea unei renunţări la tron a Regilor Juan Carlos I sau Carl XVI Gustaf în favoarea succesorilor lor.

Presa internaţională face de asemenea speculaţii şi analize pentru o posibilă retragere a Reginei Marii Britanii, deşi acest lucru este puţin probabil datorită longevităţii cunoscute a familiei, dar şi a cutumelor britanice.

În monarhiile funcţionale Elisabeta II a Marii Britanii are 87 de ani, Juan Carlos al Spaniei 75 de ani, Margarethe II a Danemarcei 73 de ani, iar Carl XVI Gustaf al Suediei are 66 de ani.