Norii care otrăvesc ţara intră în cotidian. Cum explică specialiştii poluarea peste limite resimţită în Bucureşti şi o mare parte din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Mătăsari din judeţul Gorj, poluată cu praf de cărbune Foto: Ion Buzărin
Comuna Mătăsari din judeţul Gorj, poluată cu praf de cărbune Foto: Ion Buzărin

Arderile ilegale continuă să otrăvească Bucureştiul, în timp ce o propunere de modificare legislativă care transformă aceste activităţi din contravenţie în infracţiune bate pasul pe loc.

Ieri-dimineaţă au fost înregistrate depăşiri cu 700% ale indicelui pulberilor care ne intoxică la propriu. Ministerul Mediului spune că de această dată de vină a fost „Mama Natură“.

Senzorii reţelelor care monitorizează calitatea aerului în Bucureşti au înregistrat ieri-dimineaţă depăşiri cu 700% ale indicelui pulberilor PM2.5. Ministerul Mediului spune că de vină pentru valul de poluare este „Mama Natură” şi că aproape toată ţara a avut de suferit în ultimele ore. 

„În seara zilei de marţi, 15 februarie, începând cu ora 21.00, la nivelul întregii ţări, concentraţiile de particule în suspensie au crescut progresiv, emisiile de poluanţi acumulându-se la nivelul solului din cauza existenţei unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, mişcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiţii de calm atmosferic pe spaţii destul de extinse, iar pe verticală direcţia de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate şi a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui „capac” care a împiedicat dispersia poluanţilor pe timpul nopţii. (…) Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat la staţiile din judeţele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov. Nu vorbim, aşadar, despre un caz izolat pentru regiunea Bucureşti, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României. Conform procedurii interne de alarmare şi comunicare, rezultatele au fost comunicate imediat către Garda Naţională de Mediu pentru a se identifica în teren existenţa/inexistenţa unor surse suplimentare de emisie. Echipele de permanenţă ale comisariatelor GNM din Bucureşti şi Ilfov s-au aflat în alertă pe întreg parcursul nopţii, însă nu au fost înregistrate sesizări cu privire la existenţa unor focare de arderi care ar fi putut influenţa calitatea aerului”, a comunicat Ministerul Mediului. 

Fenomen scăpat de sub control 

Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, susţine, însă, că valul de poluare de la Bucureşti a venit în urma incendierilor ilegale de marţi din jurul Capitalei şi că fără un cadru legislativ adecvat această industrie a arderilor ilegale nu va înceta să funcţioneze. 

„Există un proiect legislativ la Parlament, care a obţinut absolut toate avizele, cu excepţia unuia singur, al Ministerului Mediului, culmea. Deci în proiect se cere ca aceste incendieri să fie considerate infracţiuni şi nu contravenţii, cum spune legea acum, pentru care se aplică amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei, la persoane fizice. Cei care se ocupă de această industrie a arderilor ilegale în jurul Capitalei nici nu se prea sinchisesc de acest amenzi, iar poliţia are mâinile legate. În răspunsul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că nu poate aviza această modificare pentru că termenul de «incendiere» trebuie clarificat din punct de vedere juridic. Păi de ce trebuie clarificat acest termen dacă fix în Ordonanţa de Urgenţă numărul 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor prin care se reglementează amendarea celor care se ocupă cu arderi ilegale se arată negru pe alb, la Articolul 20, aliniatul 5, că «Incendierea deşeurilor de orice fel este interzisă». Deci termenul de «incendiere» este definit şi trebuie schimbată numai pedeapsa. Probabil nu se doreşte stârpirea fenomenului. Altceva nu pot deduce”, susţine Octavian Berceanu. 

Afacere de un miliard de euro 

Fostul şef al Gărzii de Mediu a mai explicat pentru „Adevărul” că această industrie a arderilor ilegale este foarte nocivă pentru mediu, dar şi extrem de profitabilă.

„Pâcla care pluteşte de 20 de ore peste Bucureşti a apărut aseară (marţi - n.r.) în urma arderii ilegale de deşeuri şi alte componente cu grad mare de toxicitate, precum resturile interioare ale autoturismelor dezmembrate în marginea Bucureştiului. Un singur kilogram de plastic ABS de interior auto este la fel de toxic ca arderea unei sobe cu lemne pe întreaga iarnă. Zilnic, în jurul Bucureştiului sunt arse tone de plastic extrem de toxic. Este o afacere estimată la un miliard de euro pe an. Totul cu preţul unor tragedii. În fiecare an mor cel puţin 24.000 de oameni din cauza poluării în România, mai mult decât a ucis pandemia”, a subliniat Octavian Berceanu. 

Confundate cu bacteriile 

Conform experţilor, PM2.5 sunt pulberile cele mai periculoase pentru sănătatea oamenilor. Spre deosebire de pulberile mai mari, încadrate la PM10, cu o dimensiune de 10 microni, cele din categoria PM2.5 pătrund adânc în plămâni, sunt greu de îndepărtat şi provoacă o reacţie a sistemului imunitar. Mai precis, celulele de apărare ale organismului le confundă cu bacteriile şi încearcă să le omoare. Cum nu reprezintă bacterii, sistemul imunitar nu le poate „ucide”, iar rezultatul reprezintă o inflamaţie permanentă a ţesutului pulmonar. De regulă, aceste pulberi conţin şi substanţe active, care generează un proces de îmbolnăvire a plămânilor similar celui cauzat de fumat sau de îmbătrânire. Expunerea pe termen lung la poluarea cu particule fine creşte mortalitatea şi riscul de boli cardiovasculare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite