Carmen Dan l-a acuzat, din greşeală, pe Romică Părpălea de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual: „Este o eroare materială indicarea acelui text de lege“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost audiată, joi, la DIICOT în dosarul deschis în urma plângerii făcute de ea pentru denunţ calomnios şi şantaj împotriva lui Romică Părpălea, denunţătorul în dosarul "Referendumul", care a făcut plângeri penale împotriva ei şi a liderului PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE 17.00 Carmen Dan l-a acuzat din greşeală pe Romică Părpălea de abuz sexual. Întrebată la ce s-a referit în plângerea depusă împotriva lui Părpălea când a indicat art. 299 din Codul penal - "folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual", Carmen Dan a spus că a fost vorba de o eroare.

„Am indicat membrii grupului infracţional care bănuiesc că sunt în spatele lui Părpălea şi despre care am suspiciunea rezonabilă că sunt martori atât în dosarul întocmit la DNA ca urmarea a denunţului lui Părpălea, cât şi în dosarul preşedintelui partidului”, a declarat Carmen Dan la ieşire de la DIICOT, citată de Antena 3. 

„Este o eroare materială indicarea acelui text de lege, am lămurit-o acum în contextul audierilor. Vorbim de trei infracţiuni indicate de mine în plângere: inducerea în eroare a organelor judiciare, şantajul şi constituirea de grup infracţional organizat. Probabil este o greşeală de redactare, aşa am constatat acum", a explicat ministrul de Interne.

Articolul greşit

În plângerea sa, ministrul de Interne invocă articolul 299, şi anume, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual. „Fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Pretinderea sau obţinerea de favoruri de natură sexuală de către un funcţionar public care se prevalează sau profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcţia deţinută, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”.

UPDATE 15.00 Ministrul de Interne a stat câteva ore la sediul DIICOT, ea declarând, la ieşire, că a făcut declaraţii în faţa anchetatorilor şi a adus elemente noi în dosarul deschis în urma plângerii făcute de ea împotriva lui Părpălea, potrivit News.ro. 

Audierea

Ştirea iniţială: În acest moment nu se stie motivul pentru care ministrul de Interne se află la DIICOT, daca este sau nu audiată într-un dosar.

Carmen Dan a depus, în urmă cu o lună, la DIICOT, o plângere penală împotriva lui Romică Părpălea, denunţătorul din dosarul "Referendumul" şi cel care a făcut la DNA plângeri penale împotriva ei şi a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Plângerile lui Părpălea

Romică Părpălea (foto), denunţătorul lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul" şi cel care în iulie a depus şi o sesizare referitoare la legăturile dintre Tel Drum şi liderul PSD, a făcut pe 1 noimebrie o nouă plângere împotriva ministrului Administraţiei şi Internelor, Carmen Dan, de această dată la DIICOT, unde cu o zi în urmă Carmen Dan l-e reclamat pe el. 

image

Părpălea a venit la DIICOT spunând că depune o plângere împotriva ministrului Carmen Dan. El a susţinut că în jurul acesteia a existat, în perioada în care era prefect de Teleorman, o grupare infracţională care se ocupa cu retrocedările ilegale de terenuri în judeţ.

Părpălea a mai susţinut că ancheta va dovedi că inclusiv magistraţi au fost implicaţi în aceste ilegalităţi.

Cu o zi în urmă, ministrul Internelor, Carmen Dan, a depus la DIICOT o plângere pentru denunţ calomnios împotriva lui Romică Părpălea, după ce acesta făcuse la DNA o plângere împotriva ei, acuzând-o de trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Carmen Dan a susţinut că nu îl cunoaşte pe Părpălea, că acesta este doar un instrument şi că trebuie să îşi asume acuzaţiile făcute la adresa ei, care reprezintă un precedent periculos.

Plângerea ministrului împotriva lu Părpălea

"Astăzi, am depus o plângere penală pentru denunţ calomnios împotriva domnului Romică Părpălea, luând în considerare că sunt şi alte aspecte de ordin penal. Mă refer la şantaj, obstrucţionarea organelor judiciare, mă refer la un atac împotriva ordinii constituţionale şi la grup infracţional organizat. Vorbim de situaţia reglementată de articolul 207 Cod de procedură penală, atunci când prin şantaj se urmăreşte de către denunţător obţinerea unui interes nepatrimonial pentru sine sau pentru alţii. Amintiţi-vă că, foarte recent, acest personaj, pe treptele DNA, a declarat că a făcut un denunţ împotriva mea, precizând că aş fi exercitat într-o calitate deţinută anterior, aceea de prefect, anumite acte care presupun trafic de influenţă, abuz în serviciu şi presupus luare de mită. Acest personaj, pe treptele DNA a anunţat că a depus denunţ împotriva mea, precizând că în calitate de prefect am făcut trafic de influenţă, abuz în serviciu şi posibil luare de mită. Această acţiune a fost după ce în spaţiul public a apărut informaţia că urmează ca ministrului Carmen Dan să i se facă dosdar penal", a afirmat Dan.

Ea a susţinut, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor, că a fost exploatată legătura sa cu liderul pSD, Liviu Dragnea şi că ea nu a negat niciodată acest lucru. "Evident că sunt la pachet cu domnul Dragnea. (...) Amândoi suntem din Teleorman. Ştiu că sunt persoane care îşi doresc ca acest judeţ să fie radiat de pe harta României", a susţinut ministrul.

De unde a pornit totul

În 19 octombrie, Romică Părpălea, denunţătorul lui Dragnea în dosarul "Referendumul" şi cel care în 20 iulie a depus o sesizare referitoare la legăturile dintre Tel Drum şi Liviu Dragnea, s-a aflat la DNA pentru a oferi detalii în legătură cu acest dosar. El a anunţat că a depus plângeri penale atât împotriva lui Liviu Dragnea, cât şi împotriva lui Carmen Dan.

Referindu-se la privatizarea Tel Drum, el a declarat: "După ce Consiliul Judeţean a făcut investiţii foarte mari, domnul Dragnea, printr-o semnătură simplă, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, a oferit această societate puternică unui apropiat care era preşedinte executiv la PSD, cu care eu am colaborat foarte bine".

Părpălea a afirmat că a depus plângeri penale şi împotriva lui Dragnea, dar şi împotriva lui Carmen Dan, pe care o acuză de abuz în serviciu, trafic de influenţă şi luare de mită.

„În cazul lui Carmen Dan - abuz în serviciu, trafic de influenţă s-ar putea să fie şi luare de mită, cu privire la persoanele care au fost în comisiile fondului funciar în anumite localităţi, dacă a ştiut sau n-a ştiut, cum le-a dat girul”, a susţinut Părpălea, care a apreciat că, în calitate de fost prefect de Teleorman, Carmen Dan "trebuie să se gândească la miliardele pe care le-a oferit celor din aparatul propriu" în perioada în care era în funcţie.

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Dragnea, el a apreciat că este vorba despre trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

"Să vedem dacă toate aceste beneficii ale Tel Drum s-au întors în cadrul familiei Dragnea, ce înseamnă? Adică a beneficiat direct”, a declarat Romică Părpălea.

Bărbatul susţine că are probe reprezentând documente, înscrisuri, declaraţii de martori în sprijinul acuzaţiilor sale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite