Ministerul Justiţiei, despre extrădarea lui Paul Philippe al României: Instanţa franceză este competentă să decidă asupra predării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministerul Justiţiei transmite, după capturarea lui Al României Paul Philippe, condamnat la 3 ani de închisoare, că decizia privind predarea persoanei capturate aparţine instanţelor din Franţa.

"La data de 27 iunie 2022, în Republica Franceză, cetăţeanul român Al României Paul Philippe a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare.

Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenţei acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanţe în mod direct, respectiv între instanţa română şi cea străină.

În consecinţă, instanţa din Republica Franceză este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfăşoară potrivit legislaţiei franceze, în termenele şi condiţiile prevăzute de aceasta.

Ministerul Justiţiei are atribuţii strict administrative (decurgând din principiul separaţiei puterilor în stat), respectiv de a primi/ transmite mandatele europene de arestare emise de către autorităţile judiciare române şi străine, şi de a acorda sprijin autorităţilor implicate în această procedură, în special în vederea facilitării comunicării.

Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu este implicat în procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării de către instanţe.

Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu respectarea rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă", transmite instituţia.

Paul Philippe a fost depistat la Paris. El a fost condamnat în 17 decembrie 2020 la 3 ani si 4 luni inchisoare pentru săvârşirea infractiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi omul de afaceri Remus Truică, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite