MiG-ul căzut la Cluj participa la un exerciţiu româno-american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul cu care zburau Laurenţiu Chiriţă şi Sorin Avram
Avionul cu care zburau Laurenţiu Chiriţă şi Sorin Avram

Avionul LanceR care s-a prăbuşit în judeţul Cluj participa la un exerciţiu mixt, româno-american, denumit Golden Lance. Special pentru acest exerciţiu, Forţele Aeriene Române au ales patru avioane MiG 21 LanceR - dintre care unul s-a prăbuşit ieri, iar SUA au trimis în România zece avioane F-15 C de la baza aeriană Lakenheath (Anglia) şi peste 150 de oameni.

Exerciţiul începuse la 21 octombrie şi urmărea testarea compatibilităţii dintre avioanele României şi cele ale SUA, precum şi familiarizarea piloţilor români şi americani cu aeronave aparţinând celeilalte ţări.

La sosirea în România, militarii americani au fost întâmpinaţi chiar de căpitan-comandorul Laurenţiu Chiriţă, directorul operaţiunilor de zbor de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii, mort în accidentul de acum două zile.

În urma accidentului, toate misiunile de antrenament cu avioane LanceR, inclusiv cele din cadrul exerciţiului Golden Lance, au fost anulate. În ultima zi a exerciţiului, 5 noiembrie, la Baza Aeriană 71 era planificată „Ziua distinşilor vizitatori", la care era aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu.

„Trebuia să ţină mai mult"

Cutia neagră a avionului prăbuşit, luni, lângă Câmpia Turzii, a fost găsită şi a fost trimisă la Bucureşti pentru expertiză. Căpitanul comandor Laurenţiu-Nicolae Chiriţă (40 de ani) şi locotenentul comandor Sorin Avram (40 de ani) au murit în urma incidentului.

Potrivit locotenentului colonel Liviu Lascu, procurorul militar care efectuează cercetări în dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, zborul celor doi piloţi a durat doar opt minute.

„Durata zborului a fost de la 13.06 până la 13.14. Cu siguranţă, conform planificării durata zborului urma să fie mai mare. Ieri, prioritară a fost recuperarea rămăşiţelor pământeşti, urmând ca astăzi să continuăm cercetările la punctul de comandă şi la componenţa aeronavei", a declarat acesta.

Anchetatorul a mai arătat că până în prezent nu s-au făcut cercetări cu privire la cauza accidentului. „Astăzi voi discuta cu cei care se aflau la punctul de comandă pentru a lua la cunoştinţă eventualele raportări de incidente", a mai arătat procurorul.

Militari americani la priveghi

Rămăşiţele celor doi militari au fost transportate, ieri, de la Institutul de Medicină Legală din Cluj la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, unde s-a ţinut un priveghi, la care au participat familiile, colegii militari şi 20 de americani.

„Îi cunosc de multă vreme, am lucrat ani întregi alături de ei. E e o adevărată tragedie. Nici nu am cuvinte să o descriu", a spus Ion Niţu, un coleg de-al victimelor. Laurenţiu Chiriţă şi Sorin Avram vor fi îngropaţi, astăzi, respectiv, mâine, cu onoruri militare. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite