Marinar ameninţat cu moartea de piraţii somalezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa marinarului român Virgil Teofil Creţu (36 de ani), răpit la începutul lunii februarie în Golful Aden din Oceanul Indian, este în pericol.

Somalezii ameninţată că vor ucide echipajul, format din zece marinari, şi că vor scufunda nava dacă nu primesc răscumpărarea cerută, 300.000 de euro. Negocierile au fost purtate de proprietarul libanez al navei, însă banii ar putea să ajungă prea târziu la piraţi.

Iubita navigatorului din Tulcea a fost contactată telefonic de marinar, care-i cerea să ia legătura cu autorităţile române pentru ca banii să fie livraţi la timp. „M-a sunat şi mi-a spus că mâine (n.r. - ieri) este termenul limită pentru plata răscumpărării. Dacă răpitorii nu vor primi banii ceruţi, îl vor ucide pe iubitul meu şi pe comandantul navei, apoi vor scufunda vasul", a spus Mariana Andrei, iubita marinarului. Femeia susţine că prizonierii sunt trataţi inuman.

„Au rămas fără rezerva de apă, iar despre mâncare nici nu poate fi vorba. Primesc o lingură de orez pe zi, de obicei seara", a spus Mariana Andrei. Suma cerută de somalezi a fost strânsă de compania libaneză White Sea Shipping care deţine nava, însă acesta spune că nu mai are şi banii necesari transportului până la vasul sechestrat. „Am apelat la administraţia prezidenţială pentru a primi ajutor. Banii sunt strânşi, dar este nevoie şi de un elicopter pentru a transporta banii", a declarat femeia.

Cargoul RIM, cu o capacitate de 3.800 de tone, a plecat din România în dată de 18 septembrie 2009, cu zece marinari la bord: tulceanul şi alţi nouă sirieni. La 2 februarie, vasul a fost capturat în nord-vestul Golfului Aden, după ce a mai trecut printr-o tentativă de răpire a navei.

După schimbul de focuri dintre cargou şi piraţii apelor, vasul a navigat în Oceanul Indian. „Nava nu avea asigurare şi era dusă la dezmembrat", a declarat Adrian Mihălcioiu, reprezentantul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite