MAE anunţă repatrierea a doi cetăţeni români din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi cetăţeni români au fost repatriaţi din Siria, prin Irak, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care precizează că, de la debutul operaţiunilor de evacuare din Siria, au fost repatriaţi 787 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora.

Potrivit MAE, în urma demersurilor complexe susţinute la nivelul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, în 27 octombrie au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Republica Arabă Siriană, prin Republica Irak, a doi cetăţeni români.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Biroului Consular Erbil, din cadrul Ambasadei României la Bagdad, în coordonare cu Celula de Criză din cadrul Departamentului Consular.

Ambasada României în Irak, prin Biroul Consular Erbil, a acordat asistenţă consulară de specialitate atât pentru transferul cetăţenilor români din Siria, cât şi în demersurile întreprinse pe lângă autorităţile irakiene.   

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenţă şi protecţie consulară acordată de MAE cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

"Precizăm că, de la debutul operaţiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenţia directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice şi sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriaţi 787 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora", arată MAE.

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa, Republica Moldova şi Portugalia aflaţi pe teritoriul Siriei, precum şi cetăţenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.

MAE aminteşte că pe pe website-ul instituţiei este în continuare postat un avertisment de călătorie pentru Siria, care conţine nivelul maxim de alertă, respectiv „Pericol major – părăsiţi imediat zona sau ţara"! – www.mae.ro/travel-alerts/7955.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict de a părăsi zona şi de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară şi totodată, de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă”(www.mae.ro/app_cs), care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite