Fost şef în Poliţie, reţinut pentru filarea şi şantajarea unor oameni de afaceri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul poliţist a fost reţinut
Fostul poliţist a fost reţinut

Un fost poliţist care a avut diverse funcţii de conducere în Poliţia Română a fost reţinut după ce s-a ajuns la concluzia că, printr-o firmă de detectivi particulari, a filat şi şantajat mai mulţi oameni de afaceri români.

UPDATE Conform unor surse ar fi vorba de Liviu Şipoş, fostul şef de la Crimă Organizată din Cluj. El şi cei 3 bărbaţi au fost arestati preventiv pentru 30 de zile de magistraţii Tribunalului Bucureşti. După ce ludecătorii au admis  cererea procurorilor DIICOT. 

                                              ************************************************

Concret, până în anul 2005, liderul grupării de şantajişti a activat ca poliţist şi a ocupat şi diverse funcţii de conducere în cadrul unor structuri operative ale M.A.I., acumulând o vastă experienţă profesională în domeniu.

El şi trei subordonaţi, care ar fi şantajat oameni de afaceri după supravegherea ilegală a acestora, au fost reţinuţi în urma unei acţiuni de prindere în flagrant delict şi a 6 percheziţii realizate de poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurori D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au fost reţinuţi.

Astfel, a fost realizată o acţiune de prindere în flagrant delict, urmată de efectuarea a 6 percheziţii domiciliare şi punerea în executare a 4 mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite.

Din cercetări a reieşit că liderul grupării ar fi administrat o firmă de detectivi, sub paravanul căreia ar fi realizat în fapt activităţi de supraveghere şi monitorizare constantă, în mod ilegal, a unor oameni de afaceri, în scopul şantajării acestora. 

Membrii grupării ar fi identificat persoane care ar fi putut fi pretabile, din perspectiva subiectivă persoanelor bănuite, la implicarea în activităţi infracţionale, în acest caz din sfera traficului internaţional de droguri. 

Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării, fără reprezentare în realitate, ar fi fost generate în 2 modalităţi: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării rezultau  informaţii conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obţinut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deşi obiectul lor de activitate nu era, în opinia persoanelor bănuite, generator de astfel de profituri financiare.

Alegerea victimelor

Liderul grupării ar fi identificat potenţiali oameni de afaceri şantajabili, iar, ulterior, cu sprijinul altor 3 persoane, ar fi realizat măsuri de supraveghere ilegală a activităţilor zilnice ale acestora, prin montarea pe autovehiculele sau în sediile birourilor ori locuinţelor aparţinând persoanele vizate a unor dispozitive de urmărire de tip baliză, respectiv dispozitive tehnice de interceptare a convorbirilor purtate în mediul ambiental. 

Toate aceste activităţi ar fi fost derulate în scopul obţinerii unor eventuale date şi informaţii compromiţătoare în baza cărora să poată percepe ulterior sume de bani de la victime.

Interceptorile ilegale

În urma interceptării ilegale a convorbirilor purtate de către persoanele vătămate în biroul unei societăţi comerciale pe care o administrau, situată în localitatea Floreşti, membrii grupării ar fi luat la cunoştinţă despre o eventuală tranzacţie financiară pe care au apreciat-o ca fiind de natură ilicită. 

În acest scop, în noapte de 14spre 15 august 2020, trei dintre mebri grupării ar fi planificat intrarea în mod fraudulos în sediul firmei, în scopul instalării unui dispozitiv tehnic de interceptare a discuţiilor purtate în incintă de către oamenii de afaceri vizaţi, precum şi verificării existenţei şi eventual sustragerii unei sume de bani despre care aceştia considerau că s-ar fi aflat acolo şi pe care o apreciau ca fiind impresionantă. 

Cei în cauză au fost surprinşi în flagrant de poliţişti, asupra lor fiind descoperit un dispozitiv tip microfon şi ustensile destinate instalării şi disimulării acestuia.  

În urma cercetărilor, în sediul firmei au mai fost descoperite un dispozitiv de ascultare  ilegală asemănător montat în biroul unde administratorii firmei îşi desfăşurau activitatea, precum şi 2 balize GPS montate pe autovehiculele utilizate de către aceştia. 

Reţinuţi pentru 24 de ore

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţa liderului grupării, au fost descoperite şi indisponibilizate înscrisuri, medii de stocare şi suporţi optici conţinând date cu caracter clasificat, 26.805 euro, 36.165 USD, 26 de telefoane mobile, 19 stick-uri de memorie, 3 tablete, 4 dispozitive tip microfon de interceptare a discuţiilor în mediul ambiental, 1 baliză GPS, 2 camere video disimulate în borsete, 1 pistol de 9 mm deţinut legal, 83 de cartuşe şi un autoturism de teren.

Patru persoane suspecte în cauză au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri, la data de 16 august 2020 fiind dispusă măsura reţinerii acestora pentru 24 de ore.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal,  violarea sediului profesional, violarea vieţii private, acces fără drept la un sistem informatic şi transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciilor Centrale ale Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, iar în cauză s-a cooperat cu ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. Suportul tehnic a fost asigurat de Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.        

Fost şef în Poliţie, reţinut pentru filarea şi şantajarea unor oameni de afaceri

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite