De unde provin noile nume a 8 staţii de metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De unde provin noile nume a 8 staţii de metrou
De unde provin noile nume a 8 staţii de metrou

„Atenţie, se închid uşile! Urmează staţia Petrache Poenaru“. Nu este o greşeală, este noul nume al staţiei Semănătoarea.Staţiile Semănătoarea, Armata Poporului, Industriilor, Depoul IMGB, IMGB, Laromet, Policolor şi Linia de Centură poartă acum numele unor ingineri sau ale unor bulevarde.

Aşa cum au declarat la sfârşitul lunii martie, reprezentanţii Metrorex au ales dintre propunerile bucureştenilor nume noi pentru opt staţii din cele zece alese iniţial spre schimbare. Potrivit acestora, denumirile au fost înlocuite pentru a le corela cu realităţile actuale ale Capitalei. Noile nume provin de la ingineri renumiţi sau de la principalele străzi cu care se intersectează liniile de metrou din zonă.

Citiţi şi:


FOTO Un tren de metrou plin cu pasageri a rămas blocat în tunel
Bucureşti: Metrou românesc pe bani japonezi
Bucureşti: Metrou direct: Linia de Centură - Industriilor


„Iniţial am vrut să schimbăm denumirile a zece staţii de metrou, printre acestea fiind şi Timpuri Noi şi Apărătorii Patriei. Am ales ca nume noi pentru staţii pe cele care sunt conforme cu realitatea. Celelalte staţii nu vor primi alte denumiri, pentru că cetăţenii au decis acest lucru“, a spus Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex.

Astfel, staţia Semănătoarea a devenit Petrache Poenaru, Armata Poporului a devenit Lujerului, staţia Industriilor se numeşte acum Preciziei, Depoul IMGB a devenit Berceni, IMGB este Dimitrie Leonida, Laromet s-a transformat în Laminorului, Policolor a devenit Nicolae Teclu, iar Linia de Centură poartă numele lui Anghel Saligny.

Bucureştenii au fost dezorientaţi

Zăpăceală mare la metrou încă din prima zi a schimbării. Dezorientaţi, oamenii îşi cereau informaţii între ei şi încercau să înţeleagă de ce au apărut nume noi pe hărţile amplasate în vagoane. ­„S-au schimbat hărţile?! Ce nume le-au dat! Şi acum de unde mai ştiu eu ce staţie era acolo?“, se întrebau doi tineri.

Aceştia voiau să ajungă la staţia Semănătoarea, dar cum aceasta nu mai era trecută pe hartă, tinerii erau derutaţi. „Nu ştiu ce să zic de schimbare. În afară de Lujerului şi Berceni, zone pe care toată lumea le cunoaşte, numele astea de personalităţi nu cred că sunt prea cunoscute“, a spus Cătălin, unul dintre băieţi.

Angajaţii Metrorex au stat printre călători

În prima zi, reprezentanţii Metrorex au stat printre călători îndrumându-i şi dându-le informaţii şi hărţi care conţineau detalii despre noile denumiri ale staţiilor de metrou. Din a doua zi însă, călătorii vor trebui să fie atenţi la ce se anunţă în difuzoare, pe ecranele de la metrou sau să ceară hărţile de la ghişeele de unde se cumpără cartele.

„O să le fie greu la început, dar se vor obişnui cu schimbarea. Pe parcurs vom înlocui şi hărţile din vagoane. Mai avem de pus în trenurile vechi, sunt 250 de vagoane şi avem nevoie de timp“, a spus Constantin Ionescu, director infrastructură Metrorex.

„Am primit şi propuneri de nume neserioase“

Numele alese pentru înlocuire au primit cele mai multe voturi atât din partea reprezentanţilor, cât şi din partea bucureştenilor.

„Evident, cele pe care le-am ales au fost cele care au primit cele mai multe voturi, adică în jur de 50 fiecare. Am primit şi propuneri de denumiri neserioase, chiar destule. S-a organizat un referendum la care au participat aproximativ 800 de oameni, plus Agenţia de Strategii Guvernamentale. Nu putem face publice celelalte nume pe care le-am mai primit, pentru că sunt de personalităţi şi nu vrem să fim daţi în judecată pentru că le-am folosit numele“, a mai spus Gheorghe Udrişte.

Suma cheltuită pentru schimbarea numelor este, potrivit directorului Metrorex, nesemnificativă. Acesta a spus că au făcut schimbarea din fondurile proprii şi cu ajutorul Agenţiei de Strategii Guvernamentale.

Două staţii îşi păstrează numele

Iniţial trebuiau înlocuite cu alte denumiri şi staţiile Apărătorii Patriei şi Timpuri Noi. Pentru că bucureştenii au considerat că reflectă realitatea din teren, acestea nu au mai fost înlocuite.

De la Linia de Centură direct la Industriilor

Odată cu schimbarea numelor câtorva staţii de metrou, au apărut şi rute noi. Astfel, au fost introduse garnituri de metrou care circulă direct de la staţia Anghel Saligny, fosta Linie de Centură, către Preciziei, fostă Industriilor. Pasagerii nu mai sunt nevoiţi să schimbe metroul în staţiile  Eroilor sau Nicolae Grigorescu. Zeci de pasageri au coborât dezorientaţi, în primele zile, la staţia Nicolae Grigorescu pentru a schimba trenul, aşa cum erau obişnuiţi.

„Vreau să merg spre Eroilor domne, ce fac? M-am încurcat definitiv!“, a spus Gheorghe Popa, un pensionar.  Durata călătoriei între Anghel Saligny şi Preciziei va fi cu circa 15 minute mai mică decât atunci când schimbai trenul. „Între cele două staţii făceai 45 de minute. Fără transbordare, parcurgi distanţa în 30 de minute. Le va fi greu câteva zile, dar se vor obişnui“, a spus Paul Nedelcu, instructor mişcare Metrorex.

Astfel, între staţiile Nicolae Grigorescu şi Eroilor vor circula două trenuri pe aceeaşi linie. Unul care vine dinspre Pantelimon şi se îndreaptă spre Gara de Nord şi altul care leagă staţia Anghel Saligny de staţia Preciziei, fără a mai fi nevoie să se schimbe trenul.

„Denumirile erau vechi, fără legătură cu zona“


Denumirile pe care reprezentanţii Metrorex le-au ales pentru înlocuirea a opt dintre staţii provin de la bulevardele care formează intersecţiile unde sunt amplasate respectivele ieşiri, dar şi de la personalităţi precum ingineri, matematicieni sau profesori, care înseamnă ceva în instoria României. Metrorex precizează că a schimbat denumirile pentru a le corela cu realităţile actuale ale municipiului Bucureşti. „Denumirile erau vechi, unele dintre ele nici nu mai aveau legătură cu zona respectivă“, a spus Gheorghe Udrişte, director general Metrorex.

Semănătoarea / Petrache Poenaru

Staţia poartă numele fostului inginer şi matematician, fondator al Colegiilor Naţionale din Bucureşti şi Craiova, precum şi inventatorul stiloului şi creator al steagului României moderne. Petrache Poenaru a trăit între anii 1799 şi 1875.

Policolor / Nicolae Teclu

Acesta a trăit între anii 1839 şi 1916, fiind academician şi chimist. De asemenea, a inventat dispozitivul pentru detectarea metanului şi pentru prepararea ozonului, precum şi „becul Teclu“, aceste aparate fiind păstrate în prezent la Universitatea din Bucureşti.

IMGB / Dimitrie Leonida

Leonida a fost inginer spe­cialist în energetică şi profesor universitar la Timişoara şi la Bucureşti. A trăit între anii 1883 şi 1965. Tot el a înfiinţat şi primul şi singurul Muzeu Tehnic din România, care se află în Bucureşti, în Parcul Carol.

Armata Poporului /Lujerului

Staţia de metrou este situată în apropierea Pasajului Lujerului, de la care i se trage şi numele. În apropiere de staţie se află şi Piaţa Veteranilor. Pereţii staţiei sunt placaţi cu marmură albă. Totodată, staţia este folosită de călătorii care doresc să ajungă în zona Cora Lujerului şi la mallul Plaza Romania.

Industriilor / Preciziei

Este o staţie de metrou situată în fosta zonă industrială din cartierul Militari. Noul nume provine de la strada Preciziei, care face legătura între Valea Cascadelor şi Bdul Iuliu Maniu. În apropierea staţiei se află depoul de tramvaie Militari şi Depoul de metrouri Industriilor.

Linia de Centură / Anghel Saligny

Saligny a fost inginer constructor şi pedagog, membru fondator al Societăţii Politehnicii Bucureşti. Saligny a proiectat şi construit podul de la Cernavodă şi a condus lucrările de amenajare a Portului Constanţa. De asemenea, a mai proiectat şi construit numeroase poduri metalice. Anghel Saligny a trăit între anii 1854 şi 1925.

Depoul IMGB / Berceni

Este o staţie situată la marginea Capitalei şi este singura care se află la suprafaţă. În apropierea ei se află Uzinele IMGB, Cimitirul Berceni, Gara Berceni şi, la doar 2,5 km de Capitală, comuna Berceni. Ultimele trei puncte de reper sunt cele de la care provine noua denumire.

Laromet / Laminorului

Această staţie de metrou nu este, deocamdată, dată în folosinţă. Construcţia ei va fi terminată cel mai probabil anul viitor. Numele nou provine de la Bulevardul Laminorului, pe care staţia este amplasată.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite