Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea la ICCJ FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea la ICCJ FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Supremă a pronunţat joi sentinţele în dosarul „angajărilor fictive” de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman. Astfel, liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Şeful PSD a fost achitat pentru fals intelectual. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Primele reacţii politice după condamnarea lui Dragnea: Opoziţia îi cere demisia. Senator PSD: Decizia nu mi se pare dreaptă

UPDATE Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, cu majoritate, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. Acesta a fost achitat, cu unanimitate, pentru infracţiunea de fals intelectual sub forma instigării. Opinia minoritară a fost pentru achitarea lui Liviu Dragnea în baza lipsei probelor (Art 16 lit c, Cpp).

Suspendarea executării pedepsei primite în Dosarul ”Referendumul” a fost anulată. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. În plus, liderul PSD a primit o pedeapsă complementară cu interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 3 ani de zile. (Concret, lui Liviu Dragnea i-a fost interzis dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfaşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.)

Cine sunt magistraţii care au dat sentinţele 

Completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea este format din trei judecători. Preşedintele completului este judecătorul Ştefan Pistol. Din complet au mai făcut parte judecătorii Constantin Epure şi Geanina Arghir. Decizia a fost luată cu 2-1, judecătorul Ştefan Pistol fiind cel care a avut o opinie separată, solicitând condamnare cu suspendare şi în cazul lui Dragnea. Acelaşi complet l-a achitat pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în procesul de mărturie mincinoasă privind retrocedarea fermei Băneasa. 

Judecătorul Pistol a făcut parte din completul care l-a achitat pe Gigi Becali în două dosare. Ulterior, la completul de 5 judecători prezidat de fosta şefă a ÎCCJ, Livia Doina Stanciu, Becali a fost condamnat. Pistol este magistratul care a făcut opinie separată în procesul liderului PNL, Ludovic Orban, în sensul condamnării acestuia la un an de închisoare cu suspendare.

   

Completul de judecată l-a achitat în unanimitate pe liderul PSD pentru infracţiunea de instigare la fals intelectual.

 

Fosta sefa DGASPC, Alesu Floarea, cu unanimitate ste condamnată pentru abuz în serviciu la un 1 an si 6 luni. Instanţa a anulat condamnarea cu suspendare într-un alt dosar şi astfel, Alesu va executa 3 ani de închisoare şi un spor de 7 luni. Condamnarea: 3 ani, 7 luni şi 20 de zile

Rodica Miloş, fost director executiv adjunct DGASPC Teleorman a primit 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, decizia fiind luată cu majoritate de magistraţi. În cazul Ralucăi Miloş există o opinie separată, unde sunt reţinute „circumstanţe atenuante”.

Fostul director adjunct executiv al DGASPC, Olguţa Şefu, a fost condamnată, cu majoritate, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Ionel Marineci, fostul şef de serviciu al DGASPC Teleorman, condamnat, cu majoritate, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Valentina Marica, fost şef serviciu, avea mai multe capete de executare, este condamnată cu majoritate la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit deciziei magistraţilor, procesul a încetat în cazul fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana. Ea a primit o amendă de 1000 de lei.

Balaban Constantin, fost şef serviciu în cadrul DGASPC Teleorman, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul acestuia, magistraţii au hotărât o pedeapsă de condamnare, cu majoritate, de 3 ani pentru abuz în serviciu şi o altă condamnare de 1 an pentru fals intelectual. Ulterior, magistraţii au contopit cele două pedepse, rezultând o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Nicuşor Gheorghe, fost sef serviciu în cadrul DGASPC Teleorman, a primit 1 an de închisoare cu suspendare. Avea două capete de acuzare, pentru fals intelectual a primit 3 luni de închisoare cu suspendare şi pentru abuz în serviciu a primit un an de închisoare. Pedeapsa finală este de 1 an de închisoare cu suspendare.

Anisa-Niculina Stoica, fosta secretară PSD, a primit o pedeaspă de un 1 de închisoare cu suspendare. Stoica a fost condamnată cu unanimitate la 3 luni de închisoare pentru fals intelectual şi, cu majoritate, la un an de închisoare pentru abuz în serviciu, rezultând o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare. 

Adriana Botorogeanu, fosta secretară PSD, a fost condamnată cu majoritate la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual. În opinia separată, unul dintre judecători a cerut achitarea inculpatei.

Completul de la Curtea Supremă a admis în unanimitate acţiunea civilă exercitată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, obligându-i pe inculpaţii  Alesu Floarea, Miloş  Rodica, Şefu Olguţa, Marineci Ionel, Marica Valentina Mirela, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Balaban Constantin Claudiu, Gheorghe Nicuşor, Stoica Anisa Niculina,Botorogeanu Adriana şi Dragnea Nicolae Liviu la plata sumei de 108.612 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale (reprezentând drepturile salariale încasate necuvenit de către cele două angajate fictiv). Curtea a luat notă de faptul că din această sumă, Bombonica Prodan a achitat circa 34.000 lei.  

UPDATE Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, la data comiterii faptei coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, au fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi de la DGASPC Teleorman.

Conform DNA, Dragnea a intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman. Este vorba de Adriana Botorogeanu, încadrată din anul 2005 la DGASPC Teleorman în funcţia de inspector de specialitate în cadrul Serviciului administrativ, şi Anisa Niculina Stoica, încadrată, din anul 2006, în funcţia de referent.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul organizaţiei judeţene PSD Teleorman. 

La unul din termenele acestui dosar, fostul vicepreşedinte al CJ Teleorman, Eugen Vlad Ovidiu, a declarat în faţa judecătorilor Curţii Supreme, că le-a cunoscut pe cele două în 1996. „Pe cele două le-am întâlnit la sediul PSD Teleorman în anul 1996. Am avut senzaţia că ele erau angajate ale partidului”, a susţinut Ovidiu. Acesta a subliniat că activitatea Direcţiei era în coordonarea secretarului CJ Teleorman şi a preşedintelui consiliului de atunci, Liviu Dragnea.

Ioana Peşte, angajată a Departamentul Resurse Umane din DGASPC Teleorman încă din anul 1996, a declarat la rândul ei că cele două angajate erau considerate "vedete" în cadrul instituţiei. „Ştiam din 2005 că cele două erau angajate la DGASPC, însă am aflat, din auzite, că ele lucrau de fapt la sediul unui partid politic. Salariile le luau de la DGASPC. Ştiau mulţi că ele nu veneau la serviciu. Cred că ştia şi conducerea instituţiei. La un moment dat, colegele de la Serviciul Contabilitate m-au întrebat: 'Dar vedetele astea de ce nu vin la serviciu'”, a declarat Ioana Peşte.

Anisa Niculina Stoica, una dintre angajatele fictive de la Protecţia Copilului Teleorman a declarat în faţa instanţei că Liviu Dragnea a chemat-o să lucreze la organizaţia judeţeană a PSD, în cadrul biroului de presă. După trei luni de zile în care a lucrat fără să fie plătită, ea a susţinut că s-a întâlnit cu Dragnea, care a întrebat-o dacă situaţia ei s-a rezolvat. „Domnul Dragnea a avut apoi discutii cu unele persoane din sediul partidului, si mi-a spus ca voi fi angajata in cadrul DGASPC Teleorman, spunând ca este o solutie temporară. Eu nu ştiam unde voi lucra, i-am întrebat pe cei prezenţi unde o să-mi desfăşor activitatea şi mi s-a răspuns: la partid“, a declarat Anisa Niculina Stoica.

La termenul din 21 martie au fost audiaţi mai mulţi martori, dar şi liderul PSD, Liviu Dragnea  care a negat orice acuzatie, sustinand ca e "tinta DNA" si ca dosarul e construit "pe feeling si bârfe, nu pe probe". Acesta s-a apărat susţinând, pe de o parte că nu avea autoritatea legală de a le numi pe cele două în cadrul DGSCAP Teleorman, şi că, pe de altă parte, nici nu le cunoştea pe acestea până la data procesului. „Precizez că spre deosebire de actuală perioada când inclusiv mass media cunoaşte despre numitele Botorogeanu şi Stoica, la dată respectivă nu erau persoane de notorietate nici măcar la nivelul oraşului Alexandria. În legătură cu afirmăţiile din rechizitoriu, se pleacă de la premisa falsă că direcţia era în subordinea mea că preşedinte al Consiliului Judeţean, deoarece HG 1434/2004 aprobă regulamentul-cadru de funcţionare a direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului. Acest act normativ este baza legală în care au funcţionat direcţiile generale. Plecând de la această premisa falsă, se emite o altă premisa falsă că eu că şi preşedinte aveam atribuţii de control şi coordonare faţă de direcţia generală. Susţinerea acuzării că direcţia se află în subordinea CJ şi, respectiv, că eu în calitate de preşedinte al CJ Teleorman aveam atribuţii de control şi coordonare faţă de DGASPC este nereală deoarece, aşa cum este prevăzut în articolul menţionat anterior, se afirmă: colegiul director analizează şi controlează DGASPC. Tot aici se mai legiferează şi alte atribuţii din care reiese că această structura avea rolul de coordonare ai control a direcţiei generale. Preşedintele era secretarul general al judeţului“, a declarat Dragnea în faţa judecătorilor.

„În legătură cu acuzaţia că aş fi determinat-o pe directoarea Alesu să opereze în fals documente interne, precizez că nu am determinat-o pe inculpată să întocmească documente false pe numele celor două angajate, întrucât, pe de o parte, nu ştiam că cele două persoane nu se duceau la serviciu, iar pe altă parte, nu am cerut niciodată unui şef de serviciu să facă ceva ilegal sau împotriva voinţei lui. Mi se pare absurd să mi se impută, în condiţiile în care unităţile CJ Teleorman aveau circa 2.000 de angajaţi, să fi cunoscut că două persoane, Botorogeanu şi Stoica, nu vin la servici. Din cele 2.000 de persoane angajate în unităţile subordonate, mulţi erau din cadrul PSD, cât şi de la alte partide politice. Ar fi trebuit să mă interesez despre fiecare dintre aceşti membri PSD dacă merg la serviciu?“, şi-a continuat acesta apărarea.

Judecătorii de la Curea Supremă au considerat că declaraţiile date de Liviu Dragnea pe parcursul a trei ore de audieri se contrazic cu cele ale fostei şefe a Protecţiei Copilului Teleorman, Floarea Alesu, aşa că au cerut o confruntare între cei doi. fosta şefă DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, a spus că Liviu Dragnea „nu a intervenit să le angajez la unitate, ele erau deja angajate... când am aflat că sunt angajate, mi-a zis să le mai ţin o perioadă până rezolvă el.  Începand cu 2009-2010, am mai avut şi alte discuţii cu Liviu Dragnea tot în legătură cu situaţia celor două şi ultima dată mi-a zis să-i pun pe restul la muncă că şi aşa stau degeaba”.

Avocat Liviu Dragnea a solicitat achitarea liderului PSD pentru infractiunea de instigare la abuz. „Vă rog sa aveţi în vedere că pretinsa persoana pe care ar fi instigat-o  Dragnea a precizat ca nu a fost determinată de acesta să se angajeze şi să-şi exercite atribuţiile la sediul PSD. Acuzarea s-a folosit de o probă directă, declaraţiile domnei Alesu. Dumneavoastră va trebui sa apreciaţi veridicitatea acestui mijloc de probă, să comparaţi cu restul declarţiilor şi cu restul mijloacelor de probă şi dacă ele pot susţine o soluţie, indiferent care va fi aceasta”, a declarat acesta în faţa judecătorilor.

Fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, a cerut, prin intermediul unei cereri depuse de avocatul său, să fie achitată după ce a achitat integral prejudiciul de peste 108.000 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite