Cum eviţi ţepele online de Black Friday. Mic ghid pentru recunoaşterea site-urilor şi ofertelor posibil periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Black Friday FOTO 123 RF

În această lună, cea mai mare parte a comercianţilor online lansează campania Black Friday în care, teoretic, ar trebui să opereze reduceri substanţiale ale preţurilor. Specialiştii în securitate cibernetică îi sfătuiesc pe cei care care vor lua cu asalt internetul pentru a face cumpărături să fie atenţi  la ce site-uri accesează şi la modul în care îşi folosesc instrumentele de plată pentru a nu pica în plasa escrocilor.

„Cumpăraţi de la comercianţii cu reputaţie şi în care aveţi încredere, nu de la magazine apărute peste noapte. Cu prilejul evenimentelor comerciale, pot fi lansate magazine online fără istoric care promit produse extrem de dorite la preţuri incredibile. Este important să verificaţi trecutul respectivului magazin şi să vă documentaţi temeinic despre activitatea acestuia. Altfel există riscul să comandaţi şi să plătiţi produsul, iar acesta să nu fie livrat vreodată”, explică Liviu Arsene, specialist în ameninţări informatice la Bitdefender. În plus, este bine să evitaţi magazinele online care nu afişează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail.

Expertul mai recomandă să nu dăm curs ofertelor venite pe e-mail de la adrese suspecte la care nu v-aţi abonat. Folosirea unui filtru antispam ar trebui să vă scutească de mesaje nesolicitate care apar în preajma Black Friday. Pe de altă parte, evitaţi să cumpăraţi accesând direct linkuri promovate pe reţelele de socializare. În spatele acestora se pot ascunde infractori cibernetici care vor să colecteze datele de card pretinzând că operează un magazin online. 

Cum recunoaştem un site certificat

Expertul susţine că este foarte important ca site-ul de pe care cumpăraţi să fie unul verificat şi certificat.  Astfel, în colţul din stânga sus al ecranului calculatorului, înaintea adresei HTTPS trebuie să apară pictograma unui lacăt, fapt care demonstrează că sunteţi pe o pagină securizată.  

Evitaţi să cumpăraţi accesând direct linkuri de pe reţelele de socializare. În spatele acestora se pot ascunde infractori cibernetici care vor să colecteze datele de card   Liviu Arsene specialist în ameninţări informatice la Bitdefender

Specialistul recomandă realizarea unei scanări complete a sistemului înainte de a iniţia o plată. „Asiguraţi-vă că este 100% curat şi că folosiţi o soluţie de securitate care blochează şi reclamele periculoase. Menţineţi-vă întotdeauna browser-ul şi soluţia de securitate actualizate. Troienii bancari şi viruşii cu componentă de rootkit sunt ameninţări în creştere. Aceştia fură informaţii bancare, 

monitorizează tranzacţiile sau se autentifică în conturile bancare în timp ce stau ascunse în sistem. Nu divulgaţi din greşeală codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Acesta din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianţilor online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacţia este posesorul real al cardului. Verificaţi-vă regulat conturile în special înainte şi după tranzacţiile online, pentru a fi siguri că totul este în regulă. În plus, păstraţi mail-ul care conţine confirmarea plăţii online până la livrarea produsului”, mai arată expertul Bitdefender.

Evitaţi reţelele wireless publice

În acelaşi timp Liviu Arsene recomandă folosirea conexiunii de date mobile în cazul în care achiziţia se face de pe telefon sau tableta. „Evitaţi să faceţi cumpărături conectaţi la o reţea wireless publică ce poate fi interceptată. Dacă e neapărat necesar să plătiţi prin Wi-Fi, folosiţi un browser securizat, cu soluţii Safepay, pentru a vă conecta în siguranţă la contul bancar sau pe site-uri de plăţi online. Pe cât posibil, faceţi cumpărături online de acasă. Este riscant să cumpăraţi în timp ce sunteţi la serviciu, la bibliotecă, într-o cafenea, în laboratorul şcolii unde computerele pot fi folosite de alte persoane. Aceste sisteme pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere”, mai recomnadă expertul.

Preţurile prea mici bat la ochi

Experţii susţin că dacă oferta e prea bună ca să fie adevărată, există şanse mari să nu fie reală şi să fie o capcană pentru cei naivi, care vânează chilipiruri. Pentru a atrage atenţia clienţilor, răufăcătorii promit reduceri fabuloase, uneori chiar mai mici decât costul de fabricaţie a produsului. Folosiţi comparatoare de preţuri pentru a verifica ce tarife practică marii jucători de pe piaţă şi asiguraţi-vă că produsul dorit se află în aceeaşi linie cu al celorlate. O diferenţă semnificativă ar trebui să ridice semne de întrebare.

Cum evitaţi falsele reduceri

La rândul lor, ofiţerii Poliţiei Române ne sfătuiesc ca înainte de a achiziţiona un produs redus să verificăm dacă reducerea este reală. Astfel, preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă care este reprezentat de cel mai scăzut preţ practicat în respectivul magazin în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării promoţiei.

Ideal ar fi să vânaţi produsele din timp şi să vă faceţi o listă cu cele pe care doriţi să le achizitionaţi şi cu preţurile actuale ale acestora. Acest lucru vă va ajuta să eviţi falsele reduceri de preţuri, de exemplu atunci când comercianţii măresc preţul şi, după câteva minute, aplică procentul de reducere la preţul astfel majorat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite