Cine sunt şi cum s-au pregătit Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, care au umilit armata rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opertori FOS din Ucraina cu un blindat luat de la ruşi FOTO cepa.org
Opertori FOS din Ucraina cu un blindat luat de la ruşi FOTO cepa.org

Antrenate şi dotate de occidentali, Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei au devenit principala linie de apărare împotriva agresiunii ruse printr-o combinaţie de tactici de gherilă, apărare elastică şi contraatac.

La mai bine de trei săptămâni de la invadarea Ucrainei, forţele trimise de Moscova par încremenite în proiect, avansul la sol fiind minim. Temutul convoi rusesc, lung de zeci de kilometri, blocat la nord-vest de Kiev, este doar unul dintre multele cazuri de strategie militară dezastruoasă pusă în practică de generalii fostei Armate Roşii, militarii ruşi fiind nimiciţi de Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) ucrainene. 

Analiştii susţin că forţele ucrainene de operaţiuni speciale apar ca o componentă esenţială a strategiei guvernului de la Kiev de a eroda invazia rusă prin creşterea pierderilor umane şi materiale printr-o combinaţie de tactici de gherilă, apărare elastică şi contraatac. Decizia Ucrainei de a înfiinţa un Comandament pentru Operaţii Speciale (SOCOM) ca ramură de serviciu separată a venit la sfârşitul anului 2015, în urma unui şir de eşecuri militare în regiunea de sud-est a Donbassului, unde separatiştii susţinuţi de ruşi au exploatat deficienţele structurale şi nepregătirea armatei ucrainene şi au preluat controlul unor mari părţi din provinciile Doneţk şi Lugansk, care au fost proclamate „Republicile Populare Doneţk şi Luhansk” (DPR şi LPR) în primăvara anului 2014, arată cepa.org

Şcoala şi dotarea occidentală 

Totuşi, simpla înfiinţare a SOCOM nu ar fi venit cu mari rezultate în plan tactic, dacă nu s-ar fi bucurat de sprijinul occidental. Concret, Comandamentul pentru Operaţii Speciale din Ucraina, care include aproximativ 2.000 de militari înrolaţi în şapte unităţi de operaţii speciale împărţite între armată şi marină, a fost printre principalii beneficiari ai sprijinului militar occidental. Operatori FOS ucraineni au participat în mod regulat la exerciţiile militare NATO, inclusiv la toate ediţiile recente ale Combined Resolve Exercise şi la scheme de antrenament bilaterale şi multinaţionale care implică ţări partenere NATO şi non-NATO. „Militarii FOS ucraineni au fost pregătiţi în centrul militar de antrenament lângă Lvov, care a fost recent bombardat de ruşi, de instructori din SUA, Canada, dar şi din mai multe naţiuni europene.

„Avem un amestec de bună pregătire şi excelentă dotare, care se dovedeşte letal pentru ruşii.” Alexandru Grumaz general-locotenent în rezervă

Tot aici au fost instruiţi cum să utilizeze celebrele rachete Javelin sau drone sinucigaşe Switchblades, care sunt nişte arme de temut, rapide şi greu de detectat. Avem deci un amestec de bună pregătire şi excelentă dotare, care se dovedeşte letal pentru ruşii”, a precizat generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate.

Această cooperare extinsă a îmbunătăţit enorm interoperabilitatea şi capacităţile SOF ucrainene, iar în 2019 SOCOM a devenit prima unitate non-NATO care a obţinut certificarea Aliată, devenind eligibilă pentru desfăşurare de trupe sub umbrela forţei de răspuns rapid a NATO. 

Au învăţat „cum să omoare ruşi” 

Mai mult, un număr de militari FOS din Ucraina au participat la un program special de pregătire organizat de CIA chiar în SUA. Cursurile ar fi durat mai multe săptămâni pentru fiecare ciclu de „studenţi” şi ar fi inclus instrucţii în mânuirea armelor de foc, tehnici de camuflaj, navigaţie terestră, tactici de luptă sub acoperire sau strângere de informaţii. Un fost oficial CIA familiarizat cu programul a afirmat că „Statele Unite antrenează o insurgenţă”, el adăugând pe şleau că programul i-a învăţat pe ucraineni „cum să omoare ruşi”.

Drept urmare, SOF ucrainene au ajuns atât de performante încât au respins forţele mecanizate ruseşti deservite de zeci de mii de militari care au încercat să avanseze în suburbiile Kievului, în special Bucha, Irpin şi Hostomel, provocându-le acestora pierderi grele. Apoi, operatorii FOS ucraineni s-au angajat în război în spatele liniilor inamice pentru a ataca lanţul logistic, inclusiv convoaiele de aprovizionare şi avanposturile ruseşti, cum ar fi aerodromul Ciornobaivka, în apropiere de oraşul Herson ocupat de ruşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite