Centrul de Transfuzie Sanguină al MApN a primit primul „Autolaborator pentru donare de sânge”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
autolaborator donare sange exterior foto deltamed

Primul „Autolaborator pentru donare de sânge” a fost livrat Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale, „Col. Prof. Dr. Nicolae Nestorescu”, care furnizează sânge atât în spitalele militare, cât şi în unităţile civile. Centrul va putea organiza colecte mobile, fiind parte a unui proiect pentru încurajarea donării de sânge.

Deltamed şi MHS Truck&Bus au livrat Centrului de Transfuzie Sanguină al M.Ap.N. primul „Autolaborator pentru recoltare de sânge”, a informat Deltamed într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, centrul mobil de donare de sânge va fi folosit de Centrul de Transfuzie Sanguină „Col. Prof. Dr. Nicolae Nestorescu”, unitate medico-militară unică în Sistemul de Apărare, Ordine publică şi Siguranţă Naţională, care furnizează sânge atât în spitalele militare cât şi în unităţile civile”, misiunea centrului mobil fiind „extrem de importantă”, are o „dublă valoare: recoltarea de sânge, dar în egală măsură creşterea conştientizării societăţii româneşti asupra importanţei actului de donare de sânge, implicit pentru creşterea numărului de donatori”. 

De asemenea, potrivit sursei citate, „unitatea mobilă, destinată colectei mobile de sânge atât în cadrul M.Ap.N. cât şi pentru publicul larg, înlocuieşte un autolaborator aflat de 14 ani în dotarea Centrului de Transfuzie Sanguină al M.Ap.N. şi face parte dintr-un proiect de încurajare a donării de sânge, „singurul medicament din lume care nu se găseşte în farmacii”, după cum precizează Şeful Centrului de Transfuzie Sanguină al MApN „Colonel Profesor Doctor Nicolae Nestorescu”, colonel farmacist dr. Maria-Cristina Ranetti.

„Experienţa acumulată de Deltamed în amenajarea unor unităţi mobile destinate sănătăţii publice ne-a ajutat să finalizăm în timp record autolaboratorul M.Ap.N., parte a unui proiect extrem de important la nivel naţional: încurajarea donării de sânge. Alături de partenerul MHS Truck&Bus Group am reuşit, în 30 de zile, să amenajăm, într-un spaţiu de 24 mp, o unitate mobilă care oferă un circuit complet pentru donarea de sânge. Astfel, donatorii intră într-un spaţiu de primire şi înregistrare, se deplasează apoi în spaţiul de consultaţie după care intră în sala de donare propriu zisă. După donare, au la dispoziţie un spaţiu pentru recuperarea post-donare. Autolaboratorul dispune de 9 locuri pe scaune pentru deplasarea personalului care-l deserveşte şi 3 posturi (scaune) pentru donare, dar şi de toate echipamentele medicale necesare pentru recoltare şi păstrarea în siguranţă a sângelui”, a transmis Claudiu Feier, responsabil proiect din partea Deltamed.

autolaborator donare sange interior foto deltamed

Sursa citată a mai precizat că „autocarul MAN Lion’s Coach,livrat de MHS Truck&Bus Group are 2 axe, lungime de 12 m, capacitate cilindrică de 12.419 cm3, şi respectă norma de poluare EURO 6. Vehiculul de mare tonaj a fost modificat în interior prin adăugarea de echipamente medicale, sisteme de iluminat şi HVAC necesare desfăşurarii actului medical în condiţii optime”, iar „unitatea mobilă, prevăzută cu generator propriu de energie electrică, va putea funcţiona oriunde in condiţii optime de temperatură, fiind complet autonomă şi va putea recolta până la un maxim de 90-100 de unităţi de sânge pe zi după care se va întoarce la Centrul de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale pentru procesarea sângelui recoltat”, a mai informat sursa citată, explicând că, „până acum, echipele implicate în campaniile de recoltare solicitau disponibilitatea unui sediu de recoltare unde deplasau aparatura mobilă”. 

foto deltamed

„Cu ajutorul Autolaboratorului, Centrul de Transfuzie Sanguină „Colonel Profesor Doctor Nicolae Nestorescu” vine în sprijinul eforturilor pentru creşterea numărului de donatori de sânge şi va putea organiza colecte mobile în Bucureşti şi alte garnizoane asimilate judeţelor dar şi oriunde este necesar şi solicitat”, a mai arătat sursa citată. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite