Cazul românilor din Danemarca, suspectaţi că şi-au agresat bebeluşul. Ambasador: „Legislaţia este extrem de strictă”. Ce este sindromul bebeluşului scuturat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluş FOTO Arhivă
Bebeluş FOTO Arhivă

Mihai Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Danemarca, a vorbit cu cei doi părinţi reţinuţi de autorităţile daneze, relatează MainNews.ro. Potrivit ambasadorului, cei doi soţi urmează să ajungă în faţa anchetatorilor în decurs de patru săptămâni, fiind suspectaţi că i-ar fi provocat copilului lor sindromul bebeluşului scuturat.

Mihai Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Danemarca a declarat pentru MainNews.ro, că reprezentanţii Consulatului român s-au întâlnit cu cei doi părinţi reţinuţi de autorităţile daneze, menţionând că le sunt respectate drepturile şi că se bucură de susţinerea familiei. Cei doi urmează să afle în decurs de 4 săptămâni care sunt concluziile anchetei.

„Din discuţii a reieşit şi ne-am asigurat că le sunt respectate drepturile, ceea ce se şi întâmplă, au contact cu avocat din oficiu, vor putea să ne contacteze pe telefon când consideră necesar. S-au bucurat că ne-am deplasat şi i-am văzut, s-au bucurat de susţinerea familiei şi a celor care îi cunosc”, a precizat Mihai Alexandru Grădinar.

Grădinaru a mai precizat că cei doi părinţi urmează să fie aduşi în faţa anchetatorilor în decurs de 4 săptămâni, întrucât au fost reţinuţi de autorităţile daneze sub suspiciunea că ar fi provocat sindromul bebeluşului scuturat.

„Este o anchetă în curs. Ancheta este în stadiu incipient, iar după 4 săptămâni va avea loc o înfăţişare. Până atunci, poliţistul de caz adună probe. Nu sunt un expert în legislaţia privind drepturile copilului, dar, după cum se ştie, cu precădere în statele nordice, legislaţia în materie de copii este extrem de strictă”, a mai explicat ambasadorul.

Ambasadprul a confirmat că bebeluşului i-a fost eliberat un certificat de naştere românesc, precizând că acesta are doar cetăţenie română. Diplomatul a condirmat că Ministerul Familiei a început demersurile pentru repatrierea bebeluşului, menţionând că vor exista discuţii directe între autorităţile române şi cele daneze.

„Este o procedură standard, vom vedea care va fi deznodământul acestor discuţii între autorităţile competente. În continuare vom avea cazul în atenţie şi vom păstra în permanenţă legătura cu familia şi cu autorităţile daneze”, a mai precizat ambasadorul român în Danemarca.

Ce este sindromul bebeluşului scuturat

„Baby shaken syndrome este un sindrom cunoscut în pediatrie. Este copilul care atinge pragul de nervozitate al părintelui şi care, ca să-l liniştească, încearcă să-l scuture şi s-au întâlnit şi fracturi de membre din cauza asta, şi capete sparte. Este un sindrom cunoscut care există în cărţile de pediatrie. Am avut şi noi în România cazuri”, a declarat pentru MainNews.ro dr. Mihai Gafencu.

Medicul a explicat că sindromul se manifestă „prin traumatisme. Cel mai des este traumatismul. Îl scutură şi scuturându-l sau cade, sau se rupe câte un membru. Oasele membrelor sunt afectate şi, dacă este şi lovit, uneori are fisuri craniul. Nu este atât de rar (sindromul – n.red.), eu vă pot spune la nivelul spitalului nostru, unul-două cazuri au fost în fiecare an”, a completat medicul. 

Referitor la faptul că bebeluşul de două luni a fost internat cu hemoragie craniană, dr. Mihai Gafencu a apreciat că, cel mai probabil, dacă nu avea o afecţiune preexistentă, nou-născutul ar fi fost şi lovit. „Înseamnă că l-a şi lovit de ceva, că de la scuturătură trebuie să fi avut poate ceva preexistent ca să se facă hemoragie în cap. Probabil că l-a şi lovit. Deseori sunt loviţi copiii mici. Deseori, când părinţii sunt consumatori de droguri, sunt alcoolici, se ceartă, copilul cade sau este lovit de ei în timpul cerţii. Se întâmplă. Nu este atât de rar (sindromul – n.red.)”, a explicat medicul.

„Sunt multe cazuri care probabil sunt în domicilii şi consecinţele le ştim doar după aceea”, mai completat medicul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite