Al doilea angajat al Penitenciarului Jilava, depistat pozitiv cu noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Un al doilea angajat al Penitenciarului Bucureşti-Jilava şi unul de la Penitenciarul Gherla au fost confirmaţi pozitiv la testul pentru COVID-19, informează joi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

„Astăzi (...) un al doilea angajat al Penitenciarului Bucureşti-Jilava a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2. Poliţistul de penitenciare îşi exercita atribuţiile de serviciu în sectorul administrativ şi nu a interacţionat cu persoane private de libertate", menţionează ANP.

Conform sursei citate, contacţii identificaţi au fost scoşi din serviciu şi vor rămâne la domiciliu, urmând a fi aplicate recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov.

Spaţiile de lucru sunt dezinfectate. Se asigură, de asemenea, continuitatea activităţilor specifice, în baza planificărilor, arată ANP.

„Referitor la primul caz confirmat în cadrul aceleiaşi unităţi, în data de 21.04.2020, menţionăm că, pe lângă testarea specifică a celor 33 de cadre identificate contacţi, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a comunicat posibilitatea efectuării de teste inclusiv în rândul deţinuţilor contacţi", precizează ANP.

Totodată, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat şi un prim caz confirmat pozitiv COVID-19 la Penitenciarul Gherla - un angajat care îşi desfăşura activitatea în sectorul de deţinere.

„În prezent, se efectuează verificări pentru stabilirea contacţilor, teste specifice urmând a fi aplicate conform indicaţiilor Direcţiei de Sănătate Publică Cluj. Măsurile de scoatere din serviciu şi înlocuire cu personal de rezervă, precum şi cele de dezinfecţie se implementează inclusiv în acest caz”, anunţă ANP.

Cum s-au pregătit puşcăriile împotriva COVID-19

În contextul în care un gardian de la Jilava a fost confirmat pozitiv marţi la testul anti-coronavirus, oficiali din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au explicat că sistemul are pregătit de mai mulţi ani un plan de măsuri contra răspândirii bolilor, tocmai pentru că penitenciarele sunt comunităţi închise, unde riscul izbucnirii unui focar epidemic este o realitate. Nu de puţine ori, la închisoare ajung persoane care suferă de afecţiuni contagioase pulmonare, cum e tuberculoza, sau boli cu transmitere sexuală.

Purtătorul de cuvât al ANP, Mihaela Cristina Enache, explică faptul că deţinuţii ar putea fi trataţi în sistemul penitenciar, dacă vor apărea astfel de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. „Sistemul administraţiei penitenciare are capacitatea şi dotările necesare pentru gestionarea eventualelor cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate. Suportul medical impune o colaborare permanentă cu instituţiile implicate în gestionarea situaţiei epidemiologice de la nivel naţional”, a declarat oficialul ANP.

Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), spune că în toate spitalele-penitenciar s-au luat măsuri de prevenire şi o eventuală combatere a COVID-19. „Sunt alocate deja paturi pentru astfel de cazuri, în camere de tratament izolate, în fiecare spital-penitenciar. La Rahova a fost pregătită chiar şi secţia ATI a spitalului-penitenciar pentru eventualitatea apariţiei unor cazuri mai grave. Mai mult, în fiecare penitenciar sunt deja camere de izolare pentru cei care au intrat în contact cu un bolnav. Din fericire, până în prezent, nu am avut cazuri de infectări în rândul deţinuţilor, aşa că paturile de tratament şi camerele de izolare au rămas neocupate. Probabil şi datorită unor măsuri luate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Astfel, au fost suspendate transferurile deţinuţilor între penitenciare, vizitele şi pachetele. Ca o compensare, s-a majorat până la 75 de minute pe zi timpul pe care fiecare deţinut îl poate petrece la telefon”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Dumitraşcu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite