Şofer român, la protestul din Ottawa: „Voi pleca ultimul de-aici!” Interviul care a devenit viral VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Captură Video
Foto Captură Video

Un interviu cu un şofer român care participă la protestul camionagiilor canadieni din capitala Ottawa a devenit viral. Clipul a fost distribuit masiv în comunităţile de români din Canada şi Statele Unite, iar protagonistul afirmă va fi ultimul care va pleca din faţa Parlamentului canadian.

Şoferii de camion sunt nemulţumiţi de mandatul obligatoriu de vaccinare penrtru trecerea frontierei cu SUA, şi este a doua săptămână când protestează.

Interviul a fost realizat pe 6 februarie de un reporter independent, care a relatat despre protestul din Ottawa.

În înregistrare, şoferul Csaba Vizi spune că e maghiar născut în România şi că vine din Windsor (Ontario). El a declarat că va fi ultimul care va pleca de la protest: „Voi merge acasă glorios ca Cesar sau într-un sac de transportat cadavre,” a afirmat el, precizând că, în momentul interviului, era deja de opt zile şi trei ore în capitala federală canadiană.

Vizi a afirmat că a plecat de-acasă devastat după ce şi-a pierdut locul de muncă şi că este singurul din familie care munceşte, aşa că „nu există cale de întoarcere pentru mine.”

Românul a descris atmosfera de la protest ca fiind similară cu cea de la Revoluţia din 1989 prin care a fost înlăturat de la putere Nicolae Ceuşescu. Protestul din Canada se desfăşoară şi împotriva restricţiilor impuse de autorităţile canadiene în contextul pandemiei, criticate de mulţi.

Participanţii la protest au fost făcuţi rasişti de către premierul Justin Trudeau şi de majoritatea instituţiilor de presă din Canada. Vizi a spus că are prieteni care participă şi sunt hispanici sau chinezi şi că în manifestaţiile lor rasa nu este un factor important.

Csaba Vizi a precizat că a fost uimit în mod plăcut când a văzut solidaritatea celor care iau parte la manifestaţia maraton şi a spus că primesc mâncare sau bani de la canadieni. 

Vizi a criticat şi mandatele de vaccinare solicitate şoferilor de guvernul Trudeau, afirmând că acestea „au distrus atât de multe vieţi. Atât de mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, şi-au pierdut speranţa.”

„Am veni aici cu speranţă şi vom pleca cu libertate,” a spus Vizi, care ulterior a repetat unele dintre afirmaţii în cadrul unui interviu cu realizatorul Jesse Watters de la Fox News, unde a spus că steagul confederat – despre care diverşi politicieni canadieni au afirmat că dovedeşte că demonstraţia e dominată de suprematişti albi – a fost fluturat de o persoană care a vrut să-i facă pe manifestanţi „să arate rău”, scrie G4Media.

Forumurile românilor care locuiesc în Canada sunt pline de comentarii legate de manifestaţia din Ottawa, cu români care au declarat fie că au fost deja la protest, fie că se mobilizează să participe.

Interviul cu Vizi a strâns aproape 400.000 de mii de vizualizări pe YouTube, iar mai mulţi oameni din Canada, Statele Unite, Nouă Zeelandă sau Australia au comentat pozitiv pe baza clipului. În aceste locuri au fost proteste ale camionagiilor, sunt în desfăşurare sau urmează să aibă loc.

Protestul din Ottawa continuă

Între timp, manifestaţiile din Ottawa continuă, într-o atmosferă tensionată, deoarece un judecător le-a interzis camionagiilor să mai claxoneze, iar oficialii din oraş au declarat că firmele locale de tractare au refuzat să-i ajute să mute camioanele care staţionează pe străzile din centrul capitalei.

Protestatarii au blocat 2 poduri importante care fac legătura dintre Canada şi SUA. Unul  leagă Michigan de Ontario, iar altul uneşte Alberta de Montana. Traficul comercial şi de persoane dintre cele două ţări este dat peste cap.

Protestatarii – susţinuţi de o coaliţie a camionagiilor şi de grupuri conservatoare – au blocat centrul oraşului Ottawa, unde primarul a declarat starea de urgenţă.

Demonstranţii afirmă că mandatele de vaccinare impuse de guvernul Trudeau nu erau necesare, în condiţiile în care aproape 90% dintre cei 120.000 de camionagii transfrontalieri din Canada sunt vaccinaţi cu două doze anti-COVID (la fel că şi aproape 80% din întreaga populaţie a ţării).

La nivel federal, guvernul a impus restricţii de călătorie peste hotare, atât pentru canadieni, cât şi străinilor, care încă sunt valabile în diferite grade. În cazul în care ţoferii de camioane nu sunt vaccinaţi, rebuie să intre în carantină până la aflarea rezultatului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite