Războiul Gunoaielor din Sectorul 1 continuă: Romprest va sista măturarea străzilor din cauza datoriilor neachitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Scandalul dintre Primăria Sectorului 1 şi compania de Salubritate Romprest contiunuă cu sistarea serviciilor de salubrizare stradală, după ce locuitorii din Sectorul 1 au rămas cu gunoaiele la poartă la începutul verii şi cu deşeurile aruncate ilegal pe străzi iarna trecută.

Mai grav este că Romprest va sista inclusiv „salubriizarea stradală cauzată de situaţii neprevăzute”, cum ar fi tot ceea ce rămâne în urma unui accident rutier, au explicat pentru „Adevărul” surse din companie.

Nu este clar încă cine se va ocupa de salubrizare în urma acestei situaţii particulare. 

Pe de altă parte, gradul de poluare din sector e pe cale să crească, deoarece carosabilul va foi spălat o dată pe lună, iar marile artere ale sectorului se vor îmbiba cu noxele gazelor de eşapament.

„Zona centrală  se matura  de 3 ori pe zi (Piaţă Română , Victoriei , Universitate, Aviatorilor).  Acum se va matura o dată pe săptămână, spălat carosabil o dată pe lună, spălat trotuare o dată la două luni. Măturat mecanizat o trecere  pe lună”, a explicat sursa citată.

Poluarea din Sectorul 1 riscă să crească deoarece „măruratul mecanizat” al carosabilului care până acum se realiza de două ori pe zi, se va realiza o dată la 30 de zile. 

Mai exact, este vorba despre maşinile de salubritate care spălau străzile şi colectau particulele toxice de praf rezultate din emisiile ţevilor de eşapament. 

Ce a anunţat Romprest

Potrivit unui comunicat al Romprest remis „Adevărul”, compania a notificat atât Prefectura cât şi Primăria Sectorului 1 că urmează să sisteze curăţarea străzilor.

Motivul invocat de compania de salubritate constă în neplata datoriilor de 119,5 milioane lei, pentru prestatii confirmate in perioada iulie 2020-martie 2021.

Astfel, compania anunţă că nu va mai colecta deşeurile ilegale rezultate din construcţii de pe raza sectorului 1 şi va mătura străzile doar o dată pe săptămână:

  • Măsurile adoptate în temeiul legii şi al contractului implică diminuarea resurselor alocate inclusiv disponibilizări masive de personal. Astfel, nicio comandă de cantităţi de prestaţii de salubrizare stradală, cauzată de producerea unor evenimente neprevăzute, emisă de către Poliţia Locală, nu va putea fi onorată.  
  • Măsurile privind aceste prestaţii, odată ce au intrat în vigoare, se vor putea ridică doar într-un termen de 90 de zile de la încetarea circumstanţelor care au dus la aplicarea lor, cauza determinantă fiind necesitatea de a reangaja şi instrui personalul care va fi disponibilizat prin restrângerea forţată a activităţii, provocată în mod direct de refuzul la plata integrală a activităţilor de salubrizare stradală.  
  • Aceste circumstanţe sunt o consecinţă a neachitării în termenul de scadenţă a facturilor legal întocmite pentru prestaţiile executate şi confirmate şi a lipsei finanţării serviciului în regim de continuitate. 

„Demersul nostru actual, prin care aplicăm prevederile contractuale privind diminuarea prestaţiei în cazul înregistrării de restanţe depăşite de termenul de scadenţă şi de termenul de graţie, este menit să asigure continuitatea serviciului public de salubrizare, raportat la plăţile făcute de Autoritatea contractantă şi în pofida debitelor restante înregistrate”, se mai arată în comunicatul Romprest.

Alte două episoade din „Războiul Gunoaielor”

Primăria Sectorului 1 (PS1) trebuie să onoreze contractele pe care le-a încheiat cu staţiile de sortare a deşeurilor pentru ca locuitorii din Sectorului 1 să scape de gunoaiele de pe străzi.

Pe data de 5 iunie, Romprest precizeaza că, deşi compania vrea să ridice deşeurile, nu are unde să le ducă, deoarece staţiile de sortare nu le mai acceptă din cauza datoriilor neachitate de PS1.

Edilul a acuzat „un nou şantaj de tip mafiot” din partea companiei de salubrizare Romprest. 

Romprest Service SA a anunţat, marţi, că operatorii staţiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1.

O situaţie similară s-a întâmplat şi la finalul lunii noiembrie 2020, când timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat deşeurile din Sectorul 1, din cauză că Primăria avea la vremea respectivă facturi neplătite de 94 milioane lei. Primarul Clotilde Armand a declarat atunci că facturile ar fi umflate şi din această cauză nu le plăteşte.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite