Nicuşor Dan vs. Clotilde Armand, război pe tema gunoiului din Sectorul 1. Ce şi-au spus cei doi primari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Bucureşti, firma Romprest are contracte de ridicare a gunoiului doar în Sectorul 1
În Bucureşti, firma Romprest are contracte de ridicare a gunoiului doar în Sectorul 1

Sectorul 1 al Capitalei tinde să fie acoperit de mizerie în urma unui război declarat între primarul  Clotilde Armand şi reprezentanţii firmei de salubrizare, Romprest. Primarul general al Bucureştiului, Nicuşor Dan, a intervenit în conflict şi o somează pe Armand să plătească facturile restante.

Războiul gunoiului apărut peste noapte la colţul străzilor din Sectorul 1 este departe de a lua sfârşit. Primarul nou instalat Clotilde Armand, spune că vrea să zdrobească mafia gunoaielor, astfel încât primăria să nu mai fie spoliată de sume exorbitante plătite pentru ridicarea deşeurilor. De cealaltă parte, Primăria Generală, prin Direcţia de Servicii Publice, somează primăria de sector să achite sumele restante către Romprest. Reprezentanţii firmei de salubrizare spun că acuzaţiile aduse de primăriţă nu au nicio bază şi o invită să vină cu documente care să dovedească afirmaţiile pe care le face. 

În conflict a intervenit şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. „În sectorul 1 este un conflict între operatorul de salubritate şi Primăria Sectorului 1 pe un contract care este în funcţiune. Cum a fost semnat acel contract, asta e o chestiune care poate să fie discutată. Însă în acest moment, eu consider că un contract care este în vigoare trebuie executat, adică Primăria trebuie să plătească operatorului acel serviciu, astfel încât să se ridice şi gunoaiele de pe străzi. Deci, este o responsabilitate pe care Primăria Sectorului 1 o are şi eu sper să se achite de ea”, a declarat marţi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.  

Aşa că astăzi, 8 decembrie, Primăria Generală a trimis o adresă oficială către Primăria Sectorului 1 prin care invită instituţia să plătească facturile restante către firma de gunoi. ”Vă rugăm să dispuneţi cu celeritate măsurile ce se impun pentru asigurarea continuităţii serviciului de salubritate de pe raza Sectorului 1 şi să fie preîntâmpinată depozitarea necontrolată a deşeurilor”, se spune în această adresă. 

Clotilde Armand a răspuns pe Facebook

Tot miercuri, într-o postare pe Facebook, Clotilde Armand deplânge necunoaşterea de către primarul general a dedesubturilor contractului cu firma de salubritate. ”Am ascultat declaraţiile Primarului General privind situaţia gunoaielor din Sectorului 1. Acum, nu ştiu dacă actualul primar cunoaşte la fel de bine contractul firmei de salubrizare cu Primăria Sectorului 1… însă apreciez că ne-a oferit o soluţie: să plătim facturile emise nelegal de această companie. Aşadar, putem trece peste decizia Curţii de Conturi care a decis că tarifele pentru serviciul de salubrizare au crescut ilegal, putem trece peste faptul că nu avem buget votat şi alocat pentru aceste facturi şi nu putem face rectificarea bugetară din cauza deficitului de 1 miliard de lei, putem trece peste dosarul de la DNA privind creşterea nelegală a tarifelor”, întreabă Armand în postarea de pe reţeaua de socializare. 

”Putem trece şi peste faptul că am început să verificăm facturile emise de firma de salubrizare şi am găsit analizând aparatele GPS ale maşinilor că serviciile facturate nu au fost prestate?! Dacă putem face toate acestea atunci îl rog public pe domnul Primar General al Bucureştiului să ne trimită o dispoziţie semnată/parafată de dumnealui prin care îşi asumă achitarea acestor facturi. Toţi experţii şi tot aparatul Primăriei Sectorului 1 o să fie încântaţi. Vă promit că vom face tot posibilul şi ne vom conforma. Până atunci îl rog să nu mai complice inutil lucrurile”, adaugă şefa Sectorului 1.

Ce spune Romprest

Bogdan Adimi, director general adjunct al Romprest, firma care ridică gunoaiele din Sectorul 1, spune că, dacă nu este rău intenţionată, atunci primăriţa habar n-are să conducă primăria. ”Afirmaţiile lui Clotilde Armand nu au nicio legătură cu realitatea. Primariţa se bazează numai pe afirmaţiile unora din primărie care vor să-i intre în graţii. Niciuna dintre acuzaţiile pe care ni le aduce nu este adevărată. Nu există niciun dosar la DNA privind creşterea nelegală a tarifelor de gunoi. Toate sumele şi facturile sunt încuviinţate de instanţă. Am ajuns în instanţă pentru că primăria Sectorului 1 nu a vrut să ne plătească aceste facturi, încă din luna iulie, este o problemă de pe vremea fostului primar Tudorache”, a explicat directorul general adjunct al Romprest. 

Cât priveşte tarifele în plus percepute pentru gunoi – o altă acuză adusă de primăriţă – nici acestea nu se verifică, mai spune directorul Romprest. În fapt, este vorba despre comenzi în plus şi de cantităţi suplimentare de gunoi pe care firma a fost obligată să le ridice, la cererea instituţiilor statului, justifică Bogdan Adimi. 

Pentru a acoperi facturile restante – a căror valoare se ridică la 96 de milioane de lei -   Romprest a făcut împrumuturi la bancă pe care acum nu le mai poate face, adaugă reprezentantul firmei de salubritate. 

Bogdan Adimi mai spune că, în momentul de faţă, doar un singur serviciu de ridicare a gunoiului nu funcţionează în Sectorul 1 şi anume cel de colectare a deşeurilor necontrolate. Adică cele care se depozitează la stâlp, mai simplu spus. ”Celelalte trei programe ale Romprest de ridicare a gunoiului, respectiv de curăţare a căilor publice, de colectare a deşeurilor de la cetăţeni şi de la agenţii economici funcţionează, iar gunoiul este ridicat şi în momentul de faţă”, mai spune directorul Romprest. 

Cât priveşte sursa acestor deşeuri necontrolate aceasta o reprezintă miile de firme care nu au încheiat contract de ridicare a gunoiului deşi sunt obligate prin lege. 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite