UPDATE Grevă la STB. Transportul în comun de suprafaţă este paralizat în Capitală. Nicuşor Dan: Este o grevă politică! | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele STB nu circulă joi dimineaţă în Capitală, ca urmare a unei greve spontane a angajaţilor companiei. Traficul la metrou se desfăşoară normal. Din cauza cererii foarte mari, preţul curselor Uber şi Bolt a crescut foarte mult în această dimineaţă.

GALERIE FOTO

UPDATE: Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, afirmă că a încercat încă de miercuri seară să discute cu primarul general Nicuşor Dan despre greva de la STB. 

 

UPDATE: Tribunalul Bucureşti va judeca astăzi, începând cu ora 14.00, cererea Societăţii de Transport Bucureşti de suspendare a grevei.

Dacă cererea se va admite, angajaţii STB vor fi obligaţi să îşi reia activitatea.O altă cerere a fost introdusă pe rolul instanţei de conducerea societăţii, de constatare a nelegalităţii grevei, termenul fiind stabilit pentru mâine, ora 12.00. 

UPDATE: Vasile Petrariu, şeful Sindicatului STB face declaraţii despre grevă

„Când va înţelege sindicat şi când va înţelege că un dialog social se poartă cu asociaţii sindicale, poate să îşi dea cu părarea. Şi primarul General este adeptul a ceea ce spunea directorul STB, să desfiinţeze asociaţia sindicală. Aşa ceva, după 30 şi ceva de ani de la Revoluţie, nu cred că mai e posibil. La negocieri, fără mine nu va merge nimeni din partea Sindicatului Transportatorilor.  

Petrariu a spus că acest conflict poate fi rezolvat instant dacă PNL îşi asumă această răspundere şi îl demit pe actualul director general al STB, prin Consiliul de Administraţie. 

„Acesta ar fi primul pas prin care noi am putea debloca această relaţie şi discuţiile care are conduce la reluarea lucrului”, a spus liderul sindicatului. 

Vasile Petrariu a precizat că vor relua discuţiile cu noul director al STB, pentru că principala problemă este renegocierea unui nou contract colectiv de muncă. 

„Sindicatul nu a organizat nicio grevă. Nu este o grevă. Angajaţii au protestat, din cauza neregulilor, din cauza salariilor mici şi îşi doresc demiterea şefului STB, pentru că după ce şi-a luat mandatul în primire a uitat complet de ceea ce trebuie să facă. Sunt de acord că bucureştenii nu au nicio vină, dar trebuie să înţelegem că 11.000 de salariaţii au tot felul de probleme, ar trebui să se ţină cont.  Nu e bine să dea vina pe nişte salariaţi care îşi cer drepturile. Mai mult, salariaţii au foarte multe probleme, legate de baza materială, condiţii de muncă, şi aşa mai departe. Să vii tu director astăzi să inciţi şi să spui despre salariaţii tăi că sunt hoţi, că fură, că vând piese, în condiţiile în care tu nu ai fost în stare să faci o aprovizionare ritmică şi avem peste 300 şi ceva, aproape 400 de vehicule trase pe dreapta, din cauza lipsei pieselor şi materialelor, mie mi se pare...”, a spus Petrariu. 

Liderul sindicatului din STB a fost întrebat când vor reveni şoferii STB pe traseu. „Când directorul general va pleca!”, a răspuns el. 

Despre faptul că nu s-a asigurat o treime din capacitatea de transport, aşa cum cere legea, Petrariu a spus că şi angajaţii au această posibilitate de a decide cât să suporte ceea ce se întâmplă cu ei. 

„Nu vorbim despre o grevă, ştim şi noi ce înseamnă declanşarea unui conflict de muncă. Cei peste 1000 de salariaţi care au făcut ieri protest au spus că vor să meargă până la capăt: demisia directorului general. Este un om care minte cum respiră, el a fost în centrul unor scandaluri. Istoria se repetă. Prima măsură pe care vrem să o luam este demiterea lui Adrian Criţ. Ar fi primul pas prin care noi am putea debloca această situaţie, după care noi în regim de urgenţă vom relua dialogul cu cel care va fi director. ”, a adăugat acesta.

Vasile Petrariu a ţinut să îl contrazică pe directorul general al STB care afirmase că salariile sunt foarte mari.

„Salariul unui conducător de vehicul este undeva la 4.200 de lei, în condiţiile în care el lucrează sâmbetele, duminicile, sărbătorile legale, ore suplimentare, el nu ia mai mult de 3.500 de lei net, asta înseamnă în jur de 5.600 de lei brut. Dacă ăsta este un salariu foarte mare, în condiţiile în care omul ăla nu are liber, se scoală la 3 dimineaţa şi ajunge acasă la 3 sau 4 după-amiaza, atunci înseamnă că aşa o fi”, a spus Petrariu. 

El l-a acuzat pe primarul general că anul trecut a blocat bugetul Capitalei. „L-au făcut din pix, au tăiat şi au amânat toate investiţiile”, a spus Petrariu, precizând că era obligat să modernizeze toate căile de rurale, în condiţiile în care vor veni cele 100 de tramvaie noi, însă nu a făcut nimic până în momentul de faţă. 

Vasile Petrariu a spus că angajaţii cer prin renegocierea contractului colectiv de muncă să se asigure o creştere salarială de minimum 10%, care să compenseze rata inflaţiei şi costurile. 

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), organizaţie cu circa 9.000 de membri, este unul din liderii grevei spontane declanşate joi de angajaţii STB, protest care a paralizat Capitala.


UPDATE: Declaraţii susţinute de primarul Nicuşor Dan

„Avem o grevă la STB, o acţiune foarte gravă care afectează foarte mulţi bucureşteni, copii, oameni care trebuie să meargă la serviciu, pensionari. Este o grevă ilegală. Ne aflăm în starea de alertă, iar în starea de alertă este ilegal să faci grevă. Chiar dacă nu am fi în stare de alertă, există obligaţie legală ca pentru transportul public să fie asigurată o activitate de o treime. Acţiunea în instanţă este scrisă şi depusă la tribunal, se cere judecătorilor să constate că acţiunea este ilegală şi să reia lucrul. Acţiunea este foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, din toate categoriile“, a declarat primarul Capitalei.

În opinia sa, nu este o grevă spontană, aşa cum se afirmă, ci este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ.

„Avem dovezile şi avem scrise şi depuse plângerile penale împotriva liderilor sindicali. Dincolo de o grevă organizată de sindicat, este o grevă politică, al cărei lider este dl Petrariu, consilier general de la PSD, avem dovezi. Îmi pare rău că şoeerii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic. Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor, care afectează viaţa bucureştenilor. Vreau să le transmit că sunt deschis la un dialog cu ei, nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal, îi astept la discuţii, să îşi aleagă reprezentanţii care vor veni la discuţii”, a transmis Nicuşor Dan. 

„STB a depus deja acţiune în instanţă, iar municipalitatea va face o cerere de intervenţie, care e scrisă deja.”, a spus primarul.

Nicuşor Dan a adăugat că este „imposibil să organizezi un protest doar pentru a demite şeful STB”.

Despre situaţia de la Societatea de Transport Bucureşti, primarul Capitalei a afirmat că a făcut roate eforturile pentru a ţine în viaţă această societate care era la limita falimentului atunci când el a ajuns în primărie.  

”În momentul în care am ajuns în Primărie, datoriile STB-ului erau de 1,2 miliarde lei. După cum bine ştiţi, există mai multe bunuri ale STB-ului care sunt poprite de ANAF, şi nu mai multe bunici ci practic cea mai mare parte din flotă este sechestrată de ANAF. În momentul acesta, cu sprijinul guvernelor Orban, Cîţu, Ciucă, datoria pe care STB-ul o are este de doar 760 de milioane de lei, deci aproape jumătate faţă de cea pe care am preluat-o”, a mai afirmat Nicuşor Dan, precizând că datoria este eşalonată cu ANAF, astfel că există predictibilitate pe plăţi şi nu mai există vreun risc ca aceatsă societate să intre în faliment.  

Nicuşor Dan a mai precizat că această societate trebuie optimizată. ”Nu vom renunţa în a face acest lucru, nu vom renunţa la controlul pe care contractul de delegare ni-l permite să îl facem prin Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară pentru transport public. Vom continua să facem acele controale pentru ca maşinile să plece la timp din staţii,  pentru ca bucureţtenii să nu fie afectaţi. De asemenea, vom continua să facem activităţi de eficientizare în interiorul STB, pe tot ce înseamnă activitate economică, pentru că banii pe care îi luăm de la bucureşteni trebuie să se reflecte în calitatea serviciilor”, a mai spus primarul. 

UPDATE: Prefectura Capitalei anunţă măsurile luate în urma grevei de la Societatea de Transport Bucureşti

În această dimineaţă, prefectul Municipiului Bucureşti, în virtutea atribuţiilor legale, privind respectarea ordinii publice şi menţinerea climatului de pace socială , directorul general al Poliţiei Capitalei  şi directorul general al Jandarmeriei Bucureşti, au dispus măsuri operative, în sprijinul populaţiei afectate de greva lucrătorilor STB:

  •  A fost suplimentat efectivul de poliţie rutieră, care împreună cu poliţia locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecţii.
  •  Suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou , atât în interior cât şi la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidentre şi prevenirea aglomerărilor , în context pandemic.
  •  Informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, cu privire la situaţia generate de grevă.

Metrorex a informat cu privire la utilizarea întregii flote, de trenuri, disponibilă pentru a prelua un flux cât mai mare de călători şi pentru reducerea timpilor de aşteptare în staţii.

Traficul rutier a devenit chiar mai aglomerat decât de obicei la această oră de vârf, numeroase artere devenind „roşii” pe hărţile şi aplicaţiile de navigaţie (Google Maps şi Waze, la ora 08.00)

FOTO: Hotnews.ro. 

image

UPDATE: Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan va oferi declaraţii la ora 08.30, după o discuţie cu şeful STB.

UPDATE: TPBI cere STB sa asigure cel puţin 30% din capacitatea de trasport

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (TPBI) face apel la conducerea Societăţii de Transport Bucureşti (STB) şi la salariaţii operatorului să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană, în condiţiile în care joi dimineaţa nu a fost scoase pe traseu niciun vehicul din cauza unui protest al salariaţilor.

„Având în vedere că, în dimineaţa zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaţilor, TPBI face apel la conducerea şi la salariaţii operatorului să respecte prevederile legale şi, indiferent de situaţia negocierilor, să asigure cel puţin o treime din capacitatea de transport necesară atât în Bucureşti, cât şi în zona metropolitană. Pentru situaţii urgente neprevăzute, TPBI este pregătită cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esenţiale şi modul recomandat de împărţire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale oraşului şi să se menţină legăturile cu staţiile de metrou", a anunţat TPBI într-un comunicat de presă.

Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situaţia actuală de stare de alertă, cu incidenţă crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală şi produce un deserviciu uriaş populaţiei Capitalei.

                                                                               ***

UPDATE  Directorul STB, Adrian Criţ, a spus în cadrul unei conferinţe: „Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte şi nu au luat în calcul situaţia reală”

„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze", se spune într-un comunicat al regiei de transport public.

„Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte şi nu au luat în calcul situaţia reală.

Angajaţii noştri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate şi trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile.

Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziţie pentru vehicule electrice şi infrastructură de cale de rulare. Condiţiile de muncă sunt îmbunătăţite.

Suntem deschişi dialogului. Angajaţii trebuie să ştie că au şi obligaţii. Bucureştenii nu trebuie să sufere. Transmit mii de scuze pentru ceea ce se întâmplă în transportul local în ziua de astăzi.

Această grevă este ilegală în condiţii de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale şi va fi contra unor lideri de sindicat. La ora 9.00 vom sesiza tribunalul pentru suspendarea acestei greve ilegale.

Angajaţii sunt manipulaţi de către sindicat.

Cred că angajaţii vor să îşi păstreze locul de muncă. Dacă vor majorări salariale trebuie să presteze activitatea. Salariul mediu brut în companie a fost în 2021 de circa 7.000 de lei. De asemenea, a spus că în STB furturile de combustibil sunt la ordinea zile şi a acuzat probleme şi cu comenzile de materiale şi piese.

Azi a ieşit un troileibuz de la Vatra Luminoasă. A fost sunat de liderii de sindicat şi a trebuit să se întoarcă la depou.

La ora 8 trebuiau să fie în trafic 1.400 de mijloace de transport. Acum circulă doar concurenţa care ştie să eficientizeze.

Am discutat dimineaţă cu unii şoferi, unii vor să iasă dar nu sunt lăsaţi de alţi angajaţi.

Am vorbit la telefon cu primarul general şi cu viceprimarul care mă aştepta dimineaţa la ora 4.00. în Primărie.

Interesele sindicale trebuie să înceteze în această companie şi consider că Vasile Petrariu va ruma calea lui Rădoi -(lider de sindicat la metrou - n.r.).

Sidncialiştii nu au ajuns ieri la un consens după discuţiile cu o parte din Consiliul de Administraţie. Azi îi invităm la ora 14.00 la discuţii pe venituri şi cheltuieli", a mai spus şeful STB. 

                                                                                          ***

Într-o intervenţie la Digi24, directorul companiei, Adrian Criţ, a menţionat că toate mijloacele de transport în comun sunt oprite, după ce o parte dintre acestea plecaseră, dar sindicaliştiii au făcut presiuni asupra şoferiilor şi le-au întors în depou.

Criţ a mai precizat că solicitare de creştere a salariului de bază cu 200 de lei reprezintă în realitate o majorare mai mare, pentru că sporurile, care se calculează ca procent din salariul de bază, cresc şi ele, iar impactul la nivelul companiei ajunge la 100 de milioane de lei. În acelaşi timp, Criţ a vorbit şi de un interes personal al liderului de sindicat, care ar face presiuni asupra conducerii pentru încheierea unui contract cu o clinică medicală la care ar fi acţionar.

Pe de altă parte, liderii de sindicat spun că singura lor revendicare este schimbarea lui Criţ din funcţie. Vasile Petrariu, lider de sindicat la STB, a spus ca decizia de oprire a lucrului este una spontană.

O şedinţă de urgenţă este prevăzută a avea loc la Prefectura Capitalei pentru deblocarea situaţiei. 

Comunicatul STB

„Ca urmare a protestului ilegal al unor salariaţi din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanţilor Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziţionate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze.

Menţionăm faptul că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi. De asemenea, STB SA se va adresa instanţei pentru a declara greva ilegală şi pentru recuperarea prejudiciului.

Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităţilor, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalţi operatori de transport din zona metropolitană.

Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconvenienţele create şi asigurăm bucureştenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.”

Greva de joi a angajaţilor STB vine după ce miercuri cateva sute de angajaţi au protestat la sediul companiei.

Peste 700 de angajaţi STB au protestat în curtea instituţiei, nemulţumiţi de modul în care merg negocierile pentru condiţiile de lucru şi salarizare. 

Cererea foarte mare a crescut tarifele pentru curse în aplicaţiile de ride-sharing

Au apărut deja primele efecte ale protestului spontan al angajaţilor STB. Aplicaţiile de ride sharing aplică deja tarife mai mari în urma cererii crescute.

De exemplu, la una dintre aplicaţii apare chiar un anunţ potrivit căruia tarifele sunt crescute de 2,5 ori ca urmare a cererii crescute. Pentru un traseu din zona Cotroceni până la aeroportul Henri Coandă, care în mod normal ar costa 40 de lei, acum preţul depăşeşte 100 de lei. La curse care în mod normal costau 10 lei, acum sunt 30 de lei.

De asemenea, o cursă din Militari până în Pipera, ajunge la aproape 100 de lei, de aproape 4  ori mai mult decât într-o zi obişnuită, când tariful ajungea aproximativ 25 de lei. 

Pe de altă parte, la metrou este aglomeraţie încă de la prima oră, pe peroane fiind sute de persoane.

xx

Aglomeraţie la metrou

Lipsa mijloacelor de transport de suprafaţă a făcut ca mulţi dintre bucureşteni să aleagă să folosească metroul joi dimineaţă, ceea ce a dus deja la aglomeraţie în staţii. 

Grevă la RATB. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Având în vedere mişcarea de protest a angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti, din această dimineaţă, Metrorex a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători. 

Metrorex  introduce în circulaţie toate trenurile disponibile din flotă şi va circula în orele de vârf la un interval minim posibil“, a anunţat operatorul de transport public subteran din Capitală printr-un comunicat de presă.

„Totodată, în vederea respectării măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, se va acţiona în conformitate cu planul întocmit în acest sens, spre exemplu:

- pentru evitarea situaţiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere:

la nivelul trenurilor, prin mecanici;

la nivelul staţiilor, prin impiegaţii de mişcare;

la nivel centralizat, prin operatorii de circulaţie

sosirea trenurilor la acelaşi peron, în staţiile aglomerate, să se realizeze pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp.

- Metrorex împreună cu Poliţia Metrou, Jandarmeria şi firma de pază iau măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în staţiile de corespondenţă (Piaţa Victoriei 1 şi 2, Piaţa Unirii 1 şi 2, Dristor 1 şi 2, Nicolae Grigorescu 1 şi 2, Eroilor 1 şi 2, Basarab 1 şi 2, Gara de Nord 1 şi 2).

- Situaţiile de supraîncărcare sunt raportate de urgenţă la Dispecerul Central Metrorex care avizează operativ paza şi Poliţia Metrou, în vederea ordonării/limitării accesului în staţiile cu probleme. În cazul în care se produce supraaglomerare în staţii personalul Metrorex împreună cu Poliţia Metrou şi agenţii de pază vor degaja intrările prin limitarea accesului călătorilor la peron, până la defluirea traficului.

Poliţia Metrou realizează acţiuni de patrulare în staţiile cu afluenţă de călători, pentru respectarea regulilor de acces şi distanţare socială“, mai scrie în comunicatul Metrorex. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite