Gabriela Firea, precizări privind proiectul „Testăm pentru Bucureşti“: cei 200 de lei reprezintă decontarea fiecărei testări, nu sume de bani sau vouchere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea clarifică situaţia banilor acordaţi pentru proiectul „Testăm pentru Bucureşti”                              FOTO: Facebook
Gabriela Firea clarifică situaţia banilor acordaţi pentru proiectul „Testăm pentru Bucureşti”                              FOTO: Facebook

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a făcut, pe pagina sa de Facebook, o serie de precizări privind proiectul „Testăm pentru Bucureşti“ al cărui obiectiv este acela de a limita răspândirea virsului SARS-CoV-2 în rândul populaţiei din Bucureşti, prin testarea PCR pentru virus. Firea a anunţat că va fi acordat un sprijin financiar de 200 lei/ beneficiar.

Cei 200 de lei reprezintă costurile testării PCR şi nu vouchere sau sume de bani care ar urma să fie oferite cetăţenilor care doresc să se testeze pentru SARS-CoV-2, a anunţat vineri, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook. 

„Vreau să subliniez, în primul rând, că nu este vorba, aşa cum deja au apărut unele speculaţii, să dăm bani sau vouchere oamenilor pentru a accepta să se testeze! Prin proiectul propus, vom deconta testarea PCR (cu teste normale, deci precise, nu cele rapide), în primă fază, pentru 11.000 de bucureşteni care se înscriu voluntar, către toate clinicile de stat sau/şi private care intră în programul iniţiat de PMB prin ASSMB. 

Suma decontată pentru fiecare test este de 200 de lei, aceeaşi cu cea decontată de CNAS pentru testarea celor simptomatici, a celor aflaţi în carantină sau a contactelor celor infectaţi“, a scris Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a mai adăugat că, în Bucureşti, deşi capacitatea zilnică de testare este de peste 3.500 de teste pe zi, în realitate, se fac doar câteva sute pe zi. De asemenea, numărul persoanelor aflate în carantină este de aproximativ 400, „cu mult mai puţine decât la începutul Stării de Urgenţă, când erau câteva mii”. 

„Testarea populaţiei este necesară pentru a se putea lua măsuri graduale de relaxare. Dacă nu testăm, nu ştim adevărul, stăm în casă, omorâm economia!”, a mai spus Firea. 

Decontări pentru primii 11.000 de bucureşteni testaţi

Vineri, Gabriela Firea anunţa că îşi doreşte testarea a 11.000 de bucureşteni-voluntari pentru coronavirus. Luni, Consiliul General al Municipiului Bucureşti urmează să aprobe proiectul. Beneficiarii acestuia vor fi cetăţenii Capitalei care vor solicita să se înscrie pentru testare şi care nu se află în categoriile definiţiilor de caz.

„Testăm pentru Bucureşti” se va derula pe parcursul anului 2020, bugetul total al proiectului fiind de 2.233.000 lei, din care 2.2000.0000 lei reprezintă sprijinul financiar acordat celor 11.000 de voluntari, 30.000 de lei pentru realizarea unei aplicaţii online de înscriere în cadrul proiectului şi 3.000 de lei pentru găzduirea aplicaţiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite