Violeta Ivanov a avut în calitate de donatori şomeri şi pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Ivanov

Aproape toţi concurenţii electorali înscrişi în cursa prezidenţială din 1 noiembrie au beneficiat de donaţii de la persoane fizice, care nu declară la FISC venituri sau declară venituri mai mici decât mărimea donaţiilor efectuate. În cazul Violetei Ivanov, pe lista persoanelor fizice donatoare se numără pensionari şi şomeri. Rapoartele privind veniturile concurenţilor în campania electorală au fost examinate de CEC, transmite IPN.

În cadrul şedinţei de sâmbătă, Andrei Volentir, membru CEC, a declarat că, în urma examinării rapoartelor financiare, s-a constatat că toţi concurenţii electorali, cu excepţia lui Dorin Chirtoacă, au beneficiat de donaţii făcute de persoane fizice cu venituri obţinute în ţară sau în afară, iar mărimea acestora nu depăşeşte plafonul stabilit de lege. Totodată, CEC a solicitat informaţii de la Serviciul Fiscal de Stat referitor la declararea veniturilor de către donatori în ultimii trei ani.

„S-a constatat că unii donatori (persoane fizice) ai concurenţilor electorali – Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu şi Octavian Ţîcu – în ultimii trei ani, 2017-2019, nu au venit (nicio sursă de venit declarată la SFS) sau au avut un venit declarat mai mic decât suma donată”, a menţionat Andrei Volentir.

Membrul CEC a spus că s-a mai constatat că concurenta electorală Violeta Ivanov a declarat în rapoartele prezentate donaţii de la 168 de pensionari şi şomeri, în sumă totală de peste 870 de mii de lei. În acest sens, au fost solicitate informaţii de la Casa Naţională de Asigurări Sociale, însă acestea nu au reuşit să fie procesate. În aceste condiţii, la acest subiect se va reveni la următoarea raportare financiară.

În conformitate cu programul calendaristic, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin, concurenţii electorali prezintă, pe 6 noiembrie, rapoartele privind finanţarea campaniei electorale. Următorul raport urmează să fie prezentat de către concurenţii electorali pe 13 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite