Stoianoglo, tot mai aproape de a fi demis. CCM a declarat inadmisibile sesizările privind neconstituţionalitatea modificărilor la Legea Procuraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Stoianoglo
Alexandru Stoianoglo

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, ar putea fi demis în timpul apropiat, asta după ce Curtea Constituţională nu a admis sesizările procurorului general Alexandru Stoianoglo şi ale deputaţilor Vladimir Voronin şi Vasile Bolea, prin care s-a cerut Înalţii Curţi să declare neconstituţionale modificările la Legea Procuraturii, făcute de deputaţii PAS, prin care se urmăreşte demiterea şefului Procuraturii.

Doi din cei şase judecători ai Curţii, Serghei Ţurcan şi Vladimir Ţurcan, au formulat opinii separate.

Precizăm că deputaţii PAS, care deţin majoritatea parlamentară, în repetate rânduri au sugerat că îşi doresc schimbarea şefului procuraturii, motiv pentru care au schimbat legislaţia.

Potrivit IPN, modificările operate la Legea cu privire la Procuratură vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activităţii procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. În eventualitatea în care comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activităţii procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului eliberarea sa din funcţie. Printr-un proiect de lege, PAS a modificat şi componenţa CSP. Astfel, numărul membrilor CSP a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.

La început de septembrie, preşedinta Maia Sandu a promulgat legea şi a declarat că modificările operate nu au menirea să subjuge instituţia Procuraturi Generale unei formaţiuni politice, ci au menirea de a o scoate din captivitatea unor grupări criminale. „Noi astăzi nu avem stat de drept, ca să vină societatea civilă şi să ne spună că atentăm la independenţa statului de drept. Noi suntem la etapa la care trebuie să creăm acest stat de drept. Noi îl vom crea şi abia atunci vom avea grijă ca acest stat de drept să nu stea la cheremul politicienilor şi să nu fie influenţat politic. Noi avem astăzi rămăşiţe ale sistemului lui Plahontiuc, cu judecători şi procurori care fac parte din grupări criminale”, a spus atunci Maia Sandu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite