Socialiştii cer Maiei Sandu să renunţe la declararea zilei de 23 august ca zi de doliu naţional: „Iniţiativele nechibzuite pot duce la divizarea societăţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Şeful fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor, Vlad Bătrîncea, susţine că decizia Guvernului Maiei Sandu de a declara ziua de 23 august ca zi de doliu naţional - „Ziua comemorării tuturor victimelor regimurilor totalitare”, a trezit nedumerirea multor cetăţeni, dar şi a fracţiunii PSRM. Asta în timp ce Igor Dodon a anunţat „un concert grandios” în perioada respectivă, pentru că Moldova ar fi fost eliberată de fascism.

Vlad Bătrîncea consideră că „iniţiativele nechibzuite pot duce la divizarea societăţii, să distragă puterile şi resursele de la agenda privind deoligarhizarea şi eliberarea instituţiilor capturate, lupta anticorupţie, distrugerea schemelor criminale şi refacerea relaţiilor cu partenerii strategici”, referindu-se la Federaţia Rusă.

„Considerăm că, astăzi, prioritatea este să unim toţi cetăţenii şi să le îmbunătăţim calitatea vieţii”, a scris Vlad Bătrîncea pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, din punct de vedere juridic, pentru a declara ziua de 23 august zi de doliu naţional este nevoie de votul a 51 de deputaţi. Socialistul a precizat că o asemenea iniţiativă în Parlament nu există, iar dacă şi ar exista, socialiştii nu ar vota-o.

„Pe lângă faptul că este o iniţiativă absurdă prin forma sa istorică şi încărcătura ideologică, este şi neadecvată în contextul actual politic din Moldova. Amintesc Guvernului şi colegilor din Parlament despre priorităţile pe care le-am stabişit în acordul de cooperare. Chemăm colegii din coaliţir să se abţină de la asemenea provocări cu caracter ideologic”, a mai spus Bătrîncea.

Guvernul de la Chişinău a decis miercuri, 14 august, să declare ziua de 23 august „Ziua comemorării tuturor victimelor regimurilor totalitare”.

Pe de altă parte, Igor Dodon a convocat o şedinţă de lucru în cadrul căreia au fost discutate detalii privind organizarea, în perioada 23-25 august, a acţiunilor „dedicate aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism”. Pe lângă preşedintele ţării, la eveniment au participat mai multe persoane din anturajul acestuia, precum ministrul Apărării, Pavel Voicu, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, VIctor Gaiciuc, şi şeful fracţiunii PSRM, Vlad Bătrîncea.

Un grup de intelectuali a contestat acţiunile planificate de Igor Dodon pentru ziua de 24 august şi au menţionat că preşedintele ţării urmăreşte să ponegrească memoria miilor de basarabeni.

Un grup de organizaţii unioniste au declarat că: „Acţiunile lui Igor Dodon de a sărbători aşa-zisa eliberare a Moldovei pe data de 24 august reprezintă o sfidare a demnităţii naţionale şi a înaintaşilor noştri, care s-au jertfit pentru neamul nostru românesc”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite