Lovitură de stat parlamentară la Chişinău: Dodon izolează Republica Moldova şi aduce sancţiunile drastice ale UE şi SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon FOTO Profimedia
Igor Dodon FOTO Profimedia

Republica Moldova a trecut joi, 3 decembrie, printr-un coşmar al subminării democraţiei printr-o formulă de dictatură a unui fost preşedinte, Igor Dodon, personaj care pleacă din funcţie în stradă.

Dodon se agaţă de putere, a făcut o coaliţie a corupţilor şi cleptocraţiei şi izolează şi mai mult Republica Moldova şi o aduce în zodia sancţiunilor drastice ale UE şi SUA.

Evoluţiile din Parlamentul Republicii Moldova confirmă preluarea puterii ilegitime de către Dodon şi confiscarea majorităţii, subminând votul popular din urmă cu două săptămâni. Preluarea completă a Parlamentului în format ilegal, legile adoptate ilegal şi fără respectarea procedurilor parlamentare transformă ziua de 3 decembrie într-o adevărată consemnare a unei lovituri de stat parlamentare. În paralel, câştigă Rusia pe toată linia cadouri şi instrumente de influenţă, petrecându-se, concomitent, federalizarea Republicii Moldova prin veto-ul dat Găgăuziei, preluarea din nou a spaţiului public de către Rusia şi mass media rusă şi re-rusificarea Republicii Moldova ca-n perioada sovietică!

Cele mai periculoase şi vădit neconstituţionale legi adoptate ţin de:

  • Federalizarea Republicii Moldova - veto-ul Găgăuziei pe legile care o privesc sau o influenţează
  • Mutarea instituţiilor de forţă ale statului în subordinea Parlamentului (a se citi sub controlul lui Dodon – persoană care nu mai are nici o funcţie după 24 decembrie dar care vrea să continue să conducă din umbră cu PSRM şi majoritatea prorusă formată din Partidul Shor şi grupul Pentru Moldova, cumpăraţi la bucată cu ajutorul Bugetului de stat)
  • Legea audiovizualuluianularea legii anti-propagandă care reducea programele în limba română şi readuce televiziunile ruse cu ştiri şi propagandă în prim plan urmând să preia din nou controlul în spaţiul public
  • Statutul limbii ruse ca limbă de comunicare etnică - readuce coşmarul legii limbilor din perioada sovietică, lege votată în septembrie 1989, declarată în 2018 desuetă de către Curtea Constituţională, revotată azi. Cu sau fără sprijinul explicit al Moscovei, re-rusificarea Republicii Moldova are loc sub ochii noştri.

Pe de altă parte, unicele reacţii au fost o scărmăneală în Parlament între putere şi opoziţie, cu plecarea opoziţiei din sală, şi o manifestaţie în stradă, în faţa Parlamentului, convocată de Preşedintele ales Maia Sandu cu câteva sute de participanţi.

În acelaşi timp, adunarea de protest convocată de Maia Sandu duminică ameninţă să sufere intervenţia organelor de menţinere a ordinii publice pe motive de Covid şi de neautorizare de către Primărie.


FOTO EPA-EFE

Protest Chisinau Republica Moldova FOTO EPA-EFE

Despre faptul că Dodon îşi ia SIS (Serviciul de Informaţii şi Securitate) după el unde vrea, nu are sens să mai discutăm. Parcă ar fi o jucărie pe care ţi-o pui în buzunar.

Urmează schimbări în toate instituţiile statului aflate sau care reintră prin noi legi sub control parlamentar. O adevărată lustraţie realizată de către preşedintele perdant Igor Dodon dimpreună cu Partidul Shor şi grupul Pentru Moldova al transfugilor de peste tot, cumpăraţi la bucată. Schimbările vizează conducerile următoarelor instituţii:

- Consiliul Audiovizualului;

- Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal;

- Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare;

- Autoritatea Naţională de Integritate;

- Banca Naţională a Moldovei;

- Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică;

- Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei;

- Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor;

- Consiliul Concurenţei;

- Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Totul a fost plătit de Dodon cu bani din Bugetul de Stat, adoptat şi el ilegal azi – fără prezentare, fără motivaţie, fără dezbatere - cu scheme de finanţare şi cumpărare a deputaţilor. Proiectul politicii bugetar-fiscale, dar şi Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat au fost votate în prima lectură de majoritatea PSRM - „Pentru Moldova”, fără examinare.

Rezultatul? De mâine Republica Moldova intră în procedură de urgenţă de monitorizare şi evaluare a sancţiunilor generale pe care le vor aplica, deopotrivă, UE şi SUA. Cel mai probabil, va exista susţinerea pentru preşedintele ales şi o formulă de proiecte care să ajute autorităţile locale independente, urmând ca un set enorm de sancţiuni să se abată peste Republica Moldova, care va fi văduvită de orice finanţare!

În plus, atât Parlamentul cât şi Guvernul Republicii Moldova şi mai ales persoanele autoare ale loviturii de stat cu tot cu familiile lor – Dodon în frunte - să intre în procesul blocării conturilor, interdicţiei de călătorie şi anchetelor penale deschise la nivel internaţional pentru malversaţiunile de până azi cu fonduri româneşti, americane şi europene.

Orice clemenţă a dispărut, orice dialog încetează, iar autorităţile şi conducerea Republicii Moldova intră în carantină mai rău decât dacă ar fi ciumaţi. Totul în timp ce se vor încerca formule de susţinere a cetăţenilor obişnuiţi ai Republicii Moldova direct, prin formule care să-i ajute să supravieţuiască atât coronavirusului, cât şi perioadei de prăbuşire economică ce urmează, care va merge până la încetarea de plăţi şi procese internaţionale ale companiilor care suferă în urma malversaţiunilor financiare şi politice ale clicii lui Dodon. Iar acestea sunt doar măsurile prealabile care intră în discuţie.

Nu cred că Rusia e prea fericită, chiar dacă aparent i s-au dat cadouri greu de luat înapoi de către un preşedinte care se doreşte al tuturor cetăţenilor, inclusiv al celor care vorbesc limba rusă. În schimb, şi Moscova ştie foarte bine că ceea ce a câştigat prin forţare, fraudă, furt oricum va fi atacat la Curtea Constituţională şi, mai mult, va genera, din partea populaţiei minţite şi furate în opţiunea sa, şi mai mult sprijin  pentru Occident, UE şi România şi o imagine tot mai proastă pentru Rusia, prin asociere cu Dodon. Un Dodon complet izolat, cu un guvern care oricum nu va fi primit pe nicăieri şi nu va putea face nimic, din contra, va târî Republica Moldova în faliment şi colaps economic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite