Ion Chicu: Nu vom putea deschide grădiniţele de la 1 august, dar pregătim terenul pentru 1 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Pandemia de COVID-19 nu bate în retragere, grădiniţele nu se vor redeschide de la 1 august, iar trendul în scădere a cazurilor s-ar putea inversa în orice moment. Despre aceasta a vorbit premierul Ion Chicu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„Pandemie nu bate în retragere şi chiar dacă faţă de mijlocul lunii iunie când am avut aproape 500 de cazuri pe zi, acum avem o scădere de 40 % faţă de perioada aceea, pentru noi deloc nu este un motiv de optimism mare. Această scădere mare credem că este o scădere temporară şi nu este exclus că iarăşi trendul se va inversa”, a declarat Ion Chicu.

Premierul susţine că cetăţenii Republicii Moldova nu au devenit mai responsabili şi continuă să încalce regulile stabilite de autorităţile competente. „Trebuie să vă spun că ieri a fost, iarăşi, pe plan global înregistrat antirecord absolut de peste 280 de mii de cazuri. Fiindcă suntem în vecinătate, vedem şi evoluţia în România. În fiecare zi acest antirecord se reînnoieşte. Este clar că pandemia aceasta nu pleacă din Republica Moldova şi este clar că nu pleacă din lumea întreaga”.

Şeful cabinetului de miniştri menţionează că pe parcursul anului 2021 sunt şanse ca un medicament împotriva COVID-19 să fie descoperit, însă până atunci, toată lumea trebuie să se adapteze noilor realităţi.

„Omenirea va trebui cumva să se adapteze la această nouă circumstanţă a vieţii. Trebuie să luăm în considerare acest factor în activităţile noastre cotidiene şi aici mă refer şi la economie, şi la sociale, şi educaţie, peste tot. Noi trebuie să înţelegem că odată având această durere de cap, dar de fapt este ceva mai complicat, noi trebuie să ne adaptăm la realităţile noi”, a spus prim-ministrul.

Nici grădiniţele nu se vor redeschide de la 1 august, iar pentru şcoli se discută cele şapte scenarii propuse de Ministerul Educaţiei. „Din ceea ce vedem, deşi avem diminuare, ea nu este cea pe care ne-o dorim, de aceea starea de urgenţă va fi prelungită. Nu vom putea deschide grădiniţele de la 1 august, deja este clar, dar pregătim terenul pentru 1 septembrie ca să redeschidem şi grădiniţele, şi şcolile. Lucrăm la acele scheme de organizare a procesului educaţional în şcoli de la 1 septembrie”.

În acelaşi timp, la Moldexpo, autorităţile au deschis încă un centru de triere a persoanelor infectate cu COVID-19, pentru că primul nu mai făcea faţă situaţiei.

„Activăm spitale noi, spitalul Sfânta Treime va fi din nou activat pentru aceste necesităţi. Din păcate, această problemă a intrat deja pe mult timp în agenda noastră cotidiană şi trebuie să o gestionăm şi ca Guvern, şi ca societate”, a afirmat Ion Chicu.

https://www.ipn.md/ro/ion-chicu-nu-vom-putea-deschide-gradinitele-de-la-7967_1075090.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite