Dovada că a fost oficializată alianţa dintre Dodon şi Şor. Deputaţii lui Ilan Şor, numiţi în funcţii importante în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Igor Dodon şi deputaţii socialişti au negat vehement, în nenumărate rânduri, că nu există înţelegeri sau o alianţă între socialişti şi deputaţii Partidului Şor, ultimele acţiuni ale Parlamentului demonstrează contrariului, că între deputaţii fugarului Ilan Şor, implicat în frauda bancar, şi deputaţii lui Igor Dodon s-a oficializat o alianţă.

În şedinţa Parlamentului de vineri, 4 decembrie, la care au participat doar fracţiunile PSRM şi Şor, deputatul Partidului Şor Vladimir Vitiuc a fost numit în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. Vitiuc va fi cel de-al patrulea vicepreşedinte, după ce alianţa Şor-PSRM a votat pentru demiterea democratei Monica Babuc din această funcţie.

Mai mult, deputatul Sergiu Sîrbu, cel care a plecat din PDM, apoi a ajuns la Pro Moldova, ca ulterior să formeze aşa-numitul grup „Pentru Moldova”, care de facto reprezintă o filială a Partidului Şor, a fost numit în funcţia de preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică. Sergiu Sîrbu îl va înlocui în această funcţie pe deputatul PDM Alexandru Jizdan, după ce democraţii s-au retras de la guvernare. 

Sergiu Sîrbu a fost inclus şi în componenţa Biroului Permanent, fapt calificat de deputaţii din Platforma DA şi PAS ca fiind ilegal.

În plus, deputata Partidului Şor Violeta Ivanov a fost numită în funcţia de preşedintă a Comisiei politică externă şi integrare europeană. Ivanov îl va înlocui pe democratul Igor Vremea.

Un alt deputat al aşa-numitului grup „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan, a fost numită în funcţia de copreşedinte al Comitetului parlamentar de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, funcţia ocupată anterior de democrata Monica Babuc.

Marina Tauber, deputată a Partidului Şor, numele căreia a fost vehiculat în Raportul Kroll privind frauda bancară, a fost numită în funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară.

„Cu regret, dezmăţul în Parlamentul R. Moldova ia amploare. (...) Cum se numeşte, oameni buni, această partajare, această cârdăşie, dacă nu o coaliţie pe faţă între oligarhul fugar Şor şi oligarhul Dodon. Aceasă sfidare a bunului simţ, după ce a pierdut alegerile, acum Igor Dodon încearcă să se menţină la putere cu orice preţ. (...) Socialiştii încearcă să dreagă busuiocul spunând că doresc alegeri anticipate. Dacă şi le doresc, acest lucru se va vedea foarte curând - fie că domnul Chicu îşi dă demisia, fie va fi demis”, a declarat deputatul PAS Mihai Popşoi, într-un briefing de presă.

Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului. 

Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite