Dodon dă asigurări că Moldova va primi 200 de milioane de dolari de la Guvernul Rusiei, în pofida deprecierii semnificative a rublei ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon este sigur că împrumutul promis pentru Republica Moldova de către Federaţia Rusă, pentru reabilitarea drumurilor, în sumă de 200 milioane de dolari, pentru anul 2020, va ajunge în scurt timp în ţară, în pofida deprecierii semnificative a rublei ruseşti, cauzate de prăbuşirea preţului la petrol.

Igor Dodon a declarat, în emisiunea „Preşedintele răspunde”, că Duma de Stat a Rusiei a aprobat unele modificări la buget care presupun şi acordarea celor 200 milioane de dolari pentru Republica Moldova.

Preşedintele consideră că acordul de împrumut ar putea fi semnat între cele două părţi către sfârşitul săptămânii vitoare. Potrivit şefului statului, acordul respectiv va fi ratificat în Parlament în luna martie.

„Banii vor ajunge în R.Moldova în luna aprilie, pentru a începe reabilitarea drumurilor”, a spus Dodon.

De menţionat că expertul economic Veaceslav Negruţă s-a arătat sceptic că pe fundalul deprecierii rublei ruseşti Moldova va mai primi împrumutul financiar din Federaţia Rusă.

Amintim că, la iniţiativa lui Igor Dodon, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

Liderul Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Sergiu Mocanu, a criticat iniţiativa lui Igor Dodon privind contractarea unui împrumut din Federaţia Rusă.

Sergiu Mocanu a declarat, în emisiunea sa de pe Youtube, că împrumutul pe care Moldova urmează să-l primească de la Federaţia Rusă nu este altceva decât „o bombă cu efect întârziat”, din cauza condiţiilor în care aceşti bani vor fi acceptaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite