Deputaţii Iurie Reniţă şi Octvian Ţîcu vor trimite interpelări la PG şi ANI privind „dosarul Bahamas”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii Iurie Reniţă şi Octavian Ţîcu susţin că vor trimite interpelări oficiale către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi Procuratura Generală (PG) pentru ca acestea să investigheze documentele şi probele noi prezentate de aceştia, privind dosarul iniţiat pentru spălare de bani din Bahamas prin intermediul firmei „Exclusiv Media” ce aparţine deputatului socialist Corneliu Furculiţă, transmite IPN.

Iurie Reniţă, deputat din partea fracţiunii ACUM, Platforma DA, a prezentat contractul încheiat dintre o firmă din Bahamas şi Exclusiv Media SRL din Republica Moldova, unde proprietar este deputatul PSRM, Corneliu Furculiţă, pentru un împrumut de 1,5 milioane de euro. 

În alte două documente, Corneliu Furculiţă împrumută de la acest SRL un milion de lei moldoveneşti pe care nu-l declară în declaraţia de avere din 2016. „Pe atunci el era deputat şi era obligat să le declare”, spune deputatul. Contractele sunt precedate de două declaraţii de plată care confirmă recepţionarea unui milion de lei.

Iurie Reniţă susţine că recent ANI a respins demersurile deputatei Veronica Roşca vizavi de averile declarate şi nedeclarate ale deputatului PSRM, Corneliu Fruculiţă. 

Potrivit lui, prin respingerea acestui demers, ANI, dar şi PG, au generat semne de întrebare. Deputatul consideră că nu există motive de a avea încredere în cele două instituţii, mai ales când la conducerea ultimei a venit Alexandru Stoianoglo, „fost PDM-ist, apropiat al lui Igor Dodon”. El consideră că instituţiile trebuie să examineze probele prezentat şi să acţioneze conform legii.

Deputatul neafiliat Octavian Ţîcu a prezentat un contract de împrumut de 500 de mii de lei, semnat de Exclusiv Media, administrat de Petru Burduja şi Vasile Bolea. Condiţiile împrumutului este fără dobândă. Potrivit deputatului, Vasile Bolea a uitat să indice suma respectivă în declaraţia sa de avere, la capitolul datorii.

Octavian Ţîcu a remarcat că prin aceste probe aduce aminte instituţiilor de stat „care la ora actuală îndeplinesc instrucţiunile guvernării socialiste şi democrate”, faptele concrete care trebuie investigate pentru incriminarea unor oameni care şi atunci au fost deputaţi şi acum sunt în Parlamentul Republicii Moldova. În opinia sa, Procuratura şi ANI ar trebui să se sesizeze asupra faptului cum au loc actualmente schemele de atragere a banilor „prin atacuri raider asupra băncilor, prin eliberare din captivitate a unor delicvenţi care au capacităţi de a finanţa Partidul Socialiştilor şi pe Igor Dodon”.

Potrivit celor doi parlamentari, deputaţii socialişti Corneliu Furculiţă, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco şi Petru Burduja trebuie traşi la răspundere pentru fals în declaraţiile de avere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite