Comisie parlamentară de anchetă pe cazul spălarii celor 20 de miliarde de dolari prin intermediul instanţelor moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie de anchetă urmează să fie creată pe platformă parlamentară pentru a elucida circumstanţele care au dus la spălarea celor 20 de miliarde de dolari, bani proveniţi din Federaţia Rusă şi care au fost spălaţi prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Moldova. Cu această iniţiativă a venit joi, 19 noiembrie, fracţiunea parlamentară a Partidului Platforma DA, în şedinţa Parlamentului.

Deputata Inga Grigoriu a declarat că, pe parcursul anilor 2010 şi 2014, organizaţii criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar şi din sectorul bancar din Federaţia Rusă, au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare, prin complexul de spălătorie, format din zeci de companii offshore, bănci şi agenţi proxy.

„Ulterior, procesul era ,,legalizat” de către judecătorii din Republica Moldova, iar banii spălaţi erau răspândiţi în ţări din UE. Astfel, Republica Moldova a fost folosită atât pentru a asigura protecţia juridică, pentru a ,,legaliza” procesul de spălare a banilor, cât şi pentru a transfera bani în sisteme financiare din Uniunea Europeană. În ,,spălătoria rusească” au fost implicaţi peste 20 de judecători de la 15 instanţe de judecată din Republica Moldova”, a notat parlamentara.

Potrivit proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind spălarea banilor murdari în proporţie deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.

Proiectului de hotărâre cu privire la constituirea comisiei de anchetă urmează să fie examinat la una din următoarele şedinţe ale Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite