Modificările la politica bugetar-fiscală şi vamală, votate de Parlament

Modificările la politica bugetar-fiscală şi vamală, votate de Parlament

Modificările la politica bugetar-fiscală şi vamală, propuse de Ministerul Finanţelor, au fost votate de Parlament în două lecturi, transmite IPN. Proiectul prevede că de scutire personală (24 de mii de lei în acest an) vor beneficia doar persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 de mii de lei anual.

Ştiri pe aceeaşi temă

În vederea simplificării administrării fiscale, se va reţine impozitul pe venit la sursa de plată în mărime de 12%. În prezent, dacă un agent economic procură ceva de la o persoana fizică, reţine doar 7% din sumă pentru a o achita în buget. Ulterior, deoarece cota impozitului pe venit este de 12%, persoana fizică, când depune declaraţia anuală, trebuie să achite diferenţa. Prin modificările operate, agentul economic va retine din start 12%.
 
O altă modificare este că pentru livrările efectuate de către agenţii economici ce desfăşoară activitate de întreprinzător în domeniul HoReCa (hotele, restaurante şi cafenele) se va aplica TVA la cota standard de 20% (până acum fiind 10%).
 
Prin proiect este revizuit şi tratamentul fiscal al tranzacţiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale. În cazul în care mărfurile nu au caracter comercial, nu depăşesc limitele cantitative stabilite de legislaţie sau valoarea acestora nu depăşeşte limita neimpozabilă de 200 euro, vor fi scutite de TVA şi accize. În celelalte cazuri, TVA şi acciza se va calcula pornind de la valoarea mărfurilor în vamă.
 
Un compartiment separat se referă la modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului, prin care se propune majorarea cu 20% a plăţii aplicate asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător.
 
Proiectul mai conţine modificări referitoare la tichetele de masă. Valoarea nominală deductibilă a tichetelor de masă acordate de către angajator salariaţilor, potrivit prezentei legi, reprezintă un venit din care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (datorate de angajator şi angajat) şi impozit pe venit din salariu. În cazul în care valoarea nominală a tichetelor este mai mare decât valoarea dintre 35 şi 45 de lei, pentru suma care depăşeşte limita respectivă se calculează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii, prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi impozit pe venit din salariu.
 
Potrivit ministrei finanţelor, Natalia Gavriliţa, prin aceste măsuri se vrea susţinerea agenţilor economici altfel decât prin scutiri. Sunt condiţii ale Fondului Monetar Internaţional care trebuie îndeplinite dacă se doreşte readucerea încrederii instituţiilor internaţionale în instituţiile statului.
 
Deputaţii din Partidul Democrat s-au arătat nemulţumiţi de modificările votate şi consideră că măsurile se vor răsfrânge negativ asupra consumatorilor finali. În luarea sa de cuvânt, deputatul Andrian Candu a declarat că politica bugetar fiscală nu este una „de viziune şi dezvoltare”, pentru că acestea nu creează locuri de muncă, condiţii pentru investitorii străini şi nicio perspectivă de dezvoltare. „V-aţi grăbit să creaţi ceva ca să demonstraţi FMI că puteţi îndeplini nişte condiţii, dar nu aţi ţinut cont de poziţia cetăţeanului”, a spus Andrian Candu.
 
Partidul „Şor” a părăsit şedinţa Parlamentului înainte ca iniţiativa să fie votată în prima lectură. Într-o intervenţie în faţa jurnaliştilor, deputata Partidul „Şor”, Marian Tauber, a declarat că modificările sunt „o crimă împotriva micului business”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: