Veaceslav Ioniţă: Fluxurile anuale ilicite de capital constituie 1,2 miliarde dolari

Veaceslav Ioniţă: Fluxurile anuale ilicite de capital constituie 1,2 miliarde dolari

FOTO IPN

Anual fluxurile anuale ilicite de capital constituie 1,2 miliarde dolari, dar pentru unii ani suma este cu 60% mai mari faţă de estimările făcute. Aceşti bani alimentează tot ce înseamnă subdezvoltarea ţării. Pe parcursul a 20 de ani, în şi din Republica Moldova au circulat între 15-20 miliarde de dolari capital ilicit.

Ştiri pe aceeaşi temă

La calcularea sumei fluxurilor ilicite de bani nu s-a luat în calcul traficul de armament, droguri, fiinţe umane şi miliardul furat din sistemul bancar. Constatarea aparţine economistului IDIS Viitorul Veaceslav Ioniţă, transmite IPN.

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, economistul a menţionat că că fluxurile ilegale de capital se realizează prin patru scheme. Jumătate din suma de 1,2 miliarde dolari provine din importurile subevaluate, lucru care permite ca în Republica Moldova să intre 600-700 milioane de dolari anual. Toţi aceşti bani ajung în economia tenebră a ţării. A doua schemă constă în scoaterea ilegală a banilor din ţară prin supraevaluarea importurilor. Anual prin această schemă sunt scoşi din ţară 350 – 400 milioane de dolari. Aceşti bani pleacă şi se opresc în paradisul fiscal. O parte din bani vin în ţară sub formă de „investiţii străine” din paradisurile fiscale. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, în această schemă participă activ şi companiile de stat şi în acest caz nu e vorba doar de evaziune fiscală, dar şi delapidarea banului public.

O a treia  schemă prin care ies din ţară 170 – 200 milioane de dolari este pusă în aplicare prin preţurile reduse la exporturi. Prin acest mecanism bani ajung pe conturile firmei offshore. De exemplu o companie din Republica Moldova are un bun de zece milioane dolari şi-l vinde unei companii offshore cu cinci milioane, care îl vinde altei companii cu zece milioane de dolari, iar diferenţa rămâne pe conturile companiei din paradisul fiscal. O schemă similară se face prin exporturile la suprapreţ prin care anual în Republica Moldova intră 80-100 milioane de dolari anual. Tot prin această schemă pot fi introduşi aparent legal banii din exterior destinaţi finanţării diverselor partide politice.

Expertul consideră că autorităţile trebuie să colaboreze cu partenerii de dezvoltare pentru a reduce fenomenul. Este necesară elaborarea unui mecanism pentru aducerea banilor în câmpul legal.

În clasamentul mondial privind capitalul ilicit, Republica Moldova este pe locul 46, cu 304 dolari pe cap de locuitor, fiind la acelaşi nivel cu statul insular Fiji şi cel din Africa Togo.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: