Comisie: În procesul de studii al studenţilor internaţionali la USMF nu s-au depistat încălcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
studenti foto IPN

În procesul de recrutare, admitere, documentare, formare profesională şi de finalizare a studiilor superioare integrate în medicină şi farmacie şi de eliberare a diplomelor nu au fost depistate încălcări. Aceasta este concluzia Comisiei inter-ministeriale privind corectitudinea organizării şi desfăşurării procesului de studii al studenţilor internaţionali la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, transmite IPN.

Membrii Comisiei au verificat toate dosarele personale ale studenţilor străini de la toate facultăţile, actele de studii care constituit baza admiterii la Universitate, procesul de studii superioare integrate în domeniul medical şi farmaceutic, organizarea examenelor de absolvire şi eliberarea actelor de studii.

Comisia a constatat că procesul de studii la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” se desfăşoară în conformitate cu actele normative în vigoare, precum şi în baza regulamentelor interne, aprobate de către Senatul Universităţii. Procesul de organizare a examenelor de absolvire pentru studenţii internaţionali se organizează după aceleaşi prevederi normative aplicate pentru studenţii din Republica Moldova.

Programele de studii superioare în domeniul medical şi farmaceutic se finalizează cu eliberarea diplomei de licenţă în medicină sau în farmacie, iar, după finalizarea studiilor, studenţii străini mai susţin o testare de abilitate profesională în ţara lor de origine.

Conform regulamentelor instituţionale, nu se acceptă transferul studenţilor de la alte instituţii de învăţământ superior din ţară şi de peste hotare, indiferent de programul studiat şi reuşita academică. La fel, comisia a constatat că procedurile existente de perfectare şi eliberare a actelor de studii în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu” nu permit vulnerabilităţi în procesele respective, ceea ce exclude posibilitatea de modificare şi completare a listelor absolvenţilor, astfel făcând imposibilă falsificarea actelor de studii.

Comisia interministerială a activat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în perioada 5-15 decembrie. Comisia a fost creată după ce o investigaţie publicată de ediţia de limbă rusă a portalului Vesti Israel ar fi scos la iveală faptul că mai mulţi medici, stagiari şi farmacişti au fost reţinuţi de poliţia israeliană pentru că deţineau diplome false. Potrivit anchetei, aceştia ar fi obţinut documentele de absolvire de la instituţii de învăţământ în mod fraudulos.

Potrivit datelor USMF, în perioada 1994-2018, peste trei mii de cetăţeni străini din peste 30 de state au absolvit Universitatea „Nicolae Testemiţanu”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite