Audieri: Energokapital a făcut mai multe tranzacţii bancare cu companii offshore

Audieri: Energokapital a făcut mai multe tranzacţii bancare cu companii offshore

FOTO simbol

Întreprinderea Energokapital, care intermediază livrarea de energie electrică dintre Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan) şi malul drept al Nistrului, a înregistrat în anul 2015 mai multe tranzacţii cu companii înregistrate în zone offshore.

Despre aceasta a comunicat Evghenii Sîrbu, director adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în cadrul audierilor în Comisia privind transparenţa procesului de comercializare şi aprovizionare cu energie electrică în Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Evghenii Sîrbu, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor a iniţiat mai multe investigaţii financiare în privinţa Energokapital. Au fost descoperite mai multe tranzacţii în zone offshore, beneficiar final fiind o companie care are tangenţe cu regiunea transnistreană. „La acea perioadă (în 2015) a fost iniţiată o cauză penală care se afla la Procuratura Generală”, a spus Evghenii Sîrbu.

Directorul întreprinderii „Energocom” (furnizor central de energie electrică), Adrian Pritula, a menţionat că energia electrică de import se procură la tarife nereglementate, adică preţul poate fi negociat, dar sursele de procurare sunt limitate. Pentru anul 2019, până în martie 2020, au fost încheiate două contracte de furnizare a energiei. Centrala Termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan) oferă 85% din energia electrică importată.

Întrebat de parlamentari dacă cunoaşte că pe conturile „Energocom” sunt îngheţaţi 50 de milioane de lei, care ar urma să ajungă în offshore-uri, Adrian Pritula a declarat că banii sunt din fondul propriu al companiei, care se acumulează din 2004. Nu sunt bani îngheţaţi, ci sunt „rulajuri (fonduri de rulment) pentru achitarea plăţilor la energie electrică la termen”.

Deputatul Chiril Moţpan a precizat că scopul audierilor este de a exclude orice fraude în domeniul energetic, iar cea de astăzi, 17 iulie, s-a axat pe mai multe informaţii apărute în presă privind schemele de spălare de bani în sectorul energetic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: