Rezervaţia de la Tusa, desfătare pentru turişti şi pentru gurmanzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona este cunoscută atât pentru peisajele pitoreşti, cât şi pentru păstrăvii care înoată în libertate prin văile din rezervaţie. Pentru cei care nu se prea pricep la pescuit, în apropiere este şi o păstrăvărie.

Situată la aproximativ 50 de kilometri de Zalău, pe drumul către Ciucea,  Rezervaţia Peisagistică „Tusa – Barcău“ reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din judeţ. Doar nu degeaba a fost declarată rezervaţie naturală, fiind selectată şi ca sit de interes comunitar în cadrul reţelei ecologice europene „Natura 2000“.

Zona este situată la poalele Munţilor Plopiş şi oferă amatorului de drumeţii un peisaj de vis.

Principalele atracţii sunt cele două izbucuri - Izbucul Mare şi Izbucul Mic -, ce reprezintă două dintre izvoarele râului Barcău. Accesul la cele două izbucuri se face prin Valea Topliţei, cea mai mare parte din traseu făcându-se pe un drum recent modenizat prin Programul Sapard. Pitorescul zonei a făcut ca o imagine cu izvoarele Barcăului, răsfirate pe o pantă abruptă plină de muşchi, să apară pe coperta calendarului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

O panoramă deosebită oferă Platoul Ponor, zonă situată în punctul de întâlnire a trei judeţe: Sălaj, Cluj şi Bihor. Dacă tot vine în zonă, turistul poate vizita şi bisericile de lemn din Sîrbi şi Tusa, ambele aflate în Lista Monumentelor Istorice.


Raiul amatorilor de păstrăvi


Zona este cunoscută şi bine apreciată printre cunoscători şi datorită păstrăvului indigen, care poate fi pescuit din Valea Boului şi Valea Topliţei. Pentru cei cărora pescuitul la păstrăv le depăşeşte posibilităţile şi priceperea, zona oferă şi o posibilitate mai facilă de a avea peşte la masă: păstrăvăria „Izvoarele Barcăului“, aparţinând Direcţiei Silvice Sălaj. Comoditatea, însă, se plăteşte, cu aproximativ 18 lei pentru fiecare kilogram de păstrăv scos de pădurar din bazine.


Cu cortul sau la cabană


Zona are locuri perfecte pentru campare, pe marginea celor două văi, cu posibilitate de a face baie în zilele toride de vară. Pentru cei cărora o noapte petrecută la cort le dă fiori, există şi varianta cazării la cabana Direcţiei Silvice. Pentru asta, însă, este nevoie de aprobare de la Direcţia Silvică Sălaj. O altă variantă de cazare este Centrul de agrement „Izvoarele Barcăului“ (tabăra de la Tusa), aflat în administrarea Direcţiei pentru Tineret Sălaj.  Preţul unei nopţi de cazare aici este de 20 de lei.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite