FOTO Povestea tinerei care şi-a deschis o afacere din pasiune pentru tricotajul handmade. „Am învăţat să tricotez cu mama şi bunica, la gura sobei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrea Denes, în atelierul său de tricotat FOTO Andreea Vilcovschi
Andrea Denes, în atelierul său de tricotat FOTO Andreea Vilcovschi

Deşi tricotează de când era doar o puştoaică, Andreea Deneş a prins curaj abia recent pentru a-şi transforma pasiunea într-o afacere.

Sălăjeanca Andrea Deneş (33 de ani) a deprins tainele tricotatului pe când era doar un copil. Avea 5 ani când a luat în mâini primele andrele şi, sub îndrumarea mamei a învăţat să împletească firele. La început, mai stângaci, apoi cu îndemânare, migală şi răbdare, Andrea a trecut de la cea mai simplă tehnică de tricotat, "pe faţă", la modele tot mai dificile. "La noi în familie, toate femeile tricotau acasă, mai ales iarna, aşa că mi s-a părut natural să mă alătur lor. Bucuria realizării unor lucruri cu propriile mâini s-a dovedit a fi molipsitoare. În plus, voiam să fac şi eu ce făcea mama. Îmi amintesc cum stăteam cu ea şi cu bunica iarna, la gura sobei, tricotând şi povestind", rememorează sălăjeanca. Moştenind îndemânarea femeilor din familie, tinerei i-a fost foarte uşor să ţină pasul cu ele. "Cred că a fost ceva ce mi s-a potrivit", mai spune ea.

"Tricotam la ore, sub bancă"

Făcea lucru de mână ori de câte ori prindea ocazia; chiar şi în timpul orelor în care accentul se punea mai mult pe discuţii libere: "La liceu tricotam pe sub bancă, iar profesorii se făceau că nu mă văd".
Considerând că tricotatul e doar un hobby, după absolvirea liceului a ales să studieze Psihologia, pentru a-şi îndeplini visul de a deveni psiholog. A renunţat, însă, la facultate când a rămas însărcinată cu primul copil, alegând să se dedice mai mult familiei pe care tocmai şi-o întemeiase. Curând a venit pe lume şi al doilea copil, iar lucrul de mână a continuat să îi ţină companie. "Tricotam lângă joaca lor... pentru ei şi pentru mine", mărturiseşte Andrea.

tricotaje one one knit

Recunoaşte că îi place să experimenteze, să îşi dea frâu liber creativităţii şi să improvizeze: "Nu prea am răbdare să urmăresc cum tricotează alţii în tutorialele de pe Youtube, prin urmare majoritatea modelelelor mele sunt creaţii proprii. Nu obişnuiesc să pornesc la drum cu un model prestabilit... doar iau ghemul şi andrelele în mână şi mă decid pe parcurs asupra a aceea ce voi face. Mereu m-am gândit că acest proces nu este unul corect, că ar trebui să îmi gândesc modelul, să îl desenez, să fie totul plănuit, dar nu-mi iese aşa. Prefer să fiu spontană. Şi parcă atunci când greşesc, atunci e naşte ceva bun".

Impresionaţi de minunăţiile ce îi ies din mâini, unii dintre prietenii săi i-au cerut să le lucreze şi lor diverse produse. Încet-încet, în mintea sa a apărut şi gândul unei afaceri, alimentat şi de faptul că apartamentul în care locuieşte devenise neîncăpător pentru numeroasele fire de tricotat, pulovere, cardigane, fulare, veste, căciuri şi alte creaţii proprii: "Aveam adunate zeci de produse pe care le tricotasem în ultimii ani şi le pusem bine, în ideea că la un moment dat îmi voi face curaj şi voi deschide un atelier-magazin, unde să am produse pe raft".

Cum s-a născut One one knit

În urmă cu doi ani şi-a înfiinţat o firmă, după care a pus totul în stand-by până în decembrie 2018, când a prins curaj şi şi-a deschis la Zalău mult doritul atelier-boutique - "One One Knit", împreună cu o pagină de Facebook şi un site. "Nu m-am gândit niciodată că voi face din această pasiune o meserie. Nu ăsta a fost visul meu la început. A devenit, însă, visul meu, pe parcurs", afirmă Andrea Denes, adăugând că imboldul a venit de la soţul său, care nu doar că a venit cu ideea spaţiului care să găzduiască atelierul şi a şi încurajat-o să îşi deschidă propria afacere.

În faţa fotografiilor cu tricotajele sale manuale postatate pe site-ul de socializare, reacţiile şi aprecierile internauţilor nu au întârziat să apară. La fel şi primele comenzi.

"Clienţilor le plăcea un anume produs postat, apoi mă contactau şi îmi cereau să le fac ceva asemănător, dar... altfel. Sau îmi trimit două-trei poze de pe internet cu modelul care le place şi de la care pornesc. Apoi, eu încerc să găsesc varianta potrivită. Practic, îmi spui cam ce ţi-ai dori, mă laşi să lucrez şi dacă produsul final îţi place, e al tău şi îl plăteşti. Dacă nu, nu e nicio problemă, o luăm de la capăt, iar produsul făcut iniţial rămâne pe raft; tocmai de aceea nici nu iau avans. Prefer să mi se ofere libertatea de a face ceea ce ştiu să fac", spune Andrea.

Atelier-boutique

Spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea este conceput atât ca atelier, cât şi ca boutique, cei care îi trec pragul având, astfel, ocazia să vadă expuse şi o parte dintre frumoasele tricotaje marca "One one Knit". În felul acesta, spune ea, şi-a păstrat libertatea de a lucra pe stoc, de a nu depinde foarte mult de ideile fixe ale oamenilor, oferind, în acelaşi timp, clientului posibilitatea de a comanda ceva şi de a alege să nu îl cumpere.
Pentru că nu îi place să îşi lase clienţii să aştepte, Andrea onorează comenzile de pe o zi pe alta: "Din momentul în care iau comanda, dacă nu intervine nimic, reuşesc să termin produsul după maxim 10 ore de muncă, în funcţie de model". În timp ce tricotează, obişnuieşte să se uite la filme pe calculatori ori să citească cărţi electronice: "Nu trebuie să stau cu ochii în andrele, mâinile lucrează singure", menţionează ea.

În ceea ce priveşte preţurile creaţiilor sale, acestea variază în funcţie de material şi de complexitatea modelului. Spre exemplu un pulover tricotat manual costă între 200 şi 400 de lei, un cardigan începe de la 300 şi ajunge la 500 de lei, în timp ce o căciulă poate ajunge la 90 de lei. Oferta este completată de veste, rochii, fulare, poncho-uri.

tricotaje facute de andrea denes

Planurile de viitor includ atât extinderea activităţii handmade, cât şi dezvoltarea unei linii mecanizate pentru produsele în serie. "Vreau să mai angajez două-trei doamne care să mă ajute pe partea de tricotat manual, astfel încât să pot diversifica oferta magazinului online, să permit clientului să cumpere cu doar un click modelul dorit în mărimea potrivită. În palalet, mi-ar plăcea să am şi câteva maşini de tricotat", explică zălăuanca.

Vă mai recomandăm:

Săpunăreasa care nu foloseşte aditivi, coloranţi sau conservanţi. Şi-a vindecat soţul de o boala dermatologică agasantă

Povestea artistului plastic care dă viaţă fierului cu ciocanul şi forja

FOTO Povestea campioanei la fitness care s-a apucat de prăjiturit. La 24 de ani, are propriul laborator de cofetărie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite