Firma „regelui asfaltului“ din Vaslui, găsită vinovată de fraudarea fondurilor europene. Societatea Transmir a primit interdicţia de a mai accesa lucrări publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transmir

Tribunalul Vaslui au pronunţat miercuri, 27 iunie, sentinţa în dosarul în care societatea Transmir, patronată de cel supranumit ”regele asfaltului” din Vaslui, este acuzată de fraudarea fondurilor europene alocate unui proiect de infrastructură rutieră. Emil Savin, care este şi socrul prefectului de Vaslui, nu a fost inculpat în acest caz fiind trasă la răspundere doar societatea, ca persoană juridică, şi unul dintre directori.

Judecătorii Tribunalului au dispus condamnarea societăţii Transmir şi a fostului director tehnic, Adrian Plăcintă, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE.

Astfel, Tribunalul Vaslui a dispus condamnarea fostului director tehnic al societăţii Transmir, Adrian Plăcintă, la 3 ani de închisoare cu suspendare, stabilindu-i-se un termen de încercare de 5 ani. 

De asemenea, judecătorii au dispus condamnarea societăţii Transmir la o pedeapsă de 20.000 lei amendă penală şi interzicerea, ca pedeapsă complementară, a dreptului de a mai încheia contracte de reabilitare şi modernizare drumuri cu Consiliul Judeţean Vaslui şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe o durată de şase luni. 

În plus, instanţa a obligat pe Adrian Plăcintă şi SC Transmir SRL la plata sumei de 13.262 lei către Consiliul Judeţean Vaslui, respectiv a 649.855 lei către Ministerul Dezvoltării. Instanţa a menţinut sechestrele asiguratorii dispuse asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Adrian Plăcintă şi societăţii Transmir.

Sentinţa pronunţată de Tribunalul Vaslui nu este definitivă, atât inculpaţii, cât şi procurorii având la dispoziţie zece zile, de la comunicare, pentru a o ataca cu apel.

Proiect european cu materiale second hand la suprapreţ

Ancheta DNA, în acest caz, a demarat după ce în septembrie 2011, Serviciul Teritorial Iaşi al DNA s-a autosesizat în legătură cu posibilele fraude în legătură cu implementarea proiectului cea mai importantă arteră rutieră construită în Vaslui în ultimii 28 de ani, Drumul Judeţean  (DJ) 244 B Creţeştii de Sus - Murgeni, care străbate judeţul de la nord la sud.

La finalul anchetei, procurorii anticorupţie au concluzionat că investiţia finanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională a fost realizată folosindu-se materiale de construcţii achiziţionate la mâna a doua, preluate de la diverse lucrări dezafectate, de la alte firme de construcţii civile. Respectivele materialele nu erau conforme cu standardele UE, însă au fost plătite prin intermediul beneficiarului, Consiliul Judeţean Vaslui, la preţuri supraevaluate şi în baza unor documente falsificate.

„SC Transmir SRL a urmărit să îşi majoreze în mod ilicit veniturile, comportându-se ca un vânzător care îşi obţine profiturile din practicarea unor adaosuri comerciale la produse şi nu ca un prestator de servicii în construcţii, care îşi obţine veniturile din profitul declarat unităţii administrativ-teritoriale ce a organizat procedura de achiziţie publică. Acest tipar de comportament comercial în relaţiile cu autorităţile publice care gestionează crearea de infrastructură determină o asemenea risipă a veniturilor publice, încât a devenit o practică obişnuită ca 1 km de drum public să aibă, în România, un preţ dublu faţă de costurile reale de execuţie“, au menţionat procurorii DNA în rechizitoriu.

Pe parcursul urmăririi penale, potrivit DNA, reprezentanţii Transmir au încercat să îngreuneze ancheta, refuzând să pună la dispoziţia anchetatorilor o serie de documente, invocând fie că sunt în custodia beneficiarului, CJ Vaslui, fie că respectivele acte nu s-ar mai regăsi în arhiva societăţii, pe motiv că le-ar fi depăşit perioada de păstrare. 

Angajaţilor de la CJ Vaslui, care aveau obligaţia să verifice conformitatea datelor din documentele înaintate de Transmir, nu li s-a reţinut vreo infracţiune în sarcină, procurorii DNA arătând că funcţionarii CJ Vaslui au comis faptele „fără intenţie“. 

Mai puteţi citi:

România lucrului prost făcut: sute de mii de euro pentru cămine moderne care nu au funcţionat niciodată

România lucrului prost făcut: scheletul metalic ruginit de 700.000 de euro. Cum a acoperit Guvernul Boc frauda în anul de vârf al crizei economice din România

Societatea Transmir acuzată de DNA de o fraudă uriaşă. Averea lui Farmazon, sub sechestru

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite