Pescarii din Sfântu Gheorghe fac presiuni pentru ridicarea prohibiţiei la pescuit sturioni

Pescarii din Sfântu Gheorghe fac presiuni pentru ridicarea prohibiţiei la pescuit sturioni

Pescari de sturioni

Comunitatea de pescari din Sfântu Gheorghe, vestită în urmă cu un deceniu pentru numărul mare de autorizaţii de pescuit sturioni, solicită autorităţilor centrale să le permită pescuitul sturionilor în mod raţional, cu un număr limitat de unelte şi ambarcaţiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pescarii din Sfântu Gheorghe au înaintat un memoriu primului ministru Victor Ponta, dar şi altor oficialităţi prin care solicită să nu fie prelungit ordinul de interzicere a pescuitului la sturioni.
 
Oamenii deltei spun că, după interzicerea pescuitului de sturioni, ei nu au fost despăgubiţi în nici un fel. Tot ce prindeau, pescarii predau la cherhanale şi primeau diverse sume de bani. Un kilogram de icre de morun se cumpăra la cherhana cu 100 de lei. 
 
Memoriul este semnat de Federaţia Organizaţiilor de peşte din Delta Dunării, Federaţia Organizaţiilor de Pescari Delta Dunării şi Primăria Comunei Sfântu Gheorghe.
 
Doru Avramov, de 55 de ani, este pescar din tată în fiu. Spune că oamenii locului trăiesc din pescuit, iar din turism doar câteva luni pe an. În momentul în care s-a interzis pescuitul la sturioni, pescarii nu au primit plăţi compensatorii, iar toţi banii investiţi pe unelte s-au pierdut în zadar.

El este de părere că un pescuit responsabil nu ar afecta sturionii sălbatici, mai ales că în cadrul unui proiect cu fonduri europene, derulat anul trecut, s-a descoperit că populaţiile de sturioni sălbatici nu sunt în pericol. 
 
Pescarii din Sfântu Gheorghe au deţinut monopolul pescuitului la sturioni.

De la 80, numărul lor a ajuns la 700, înainte de interzicerea pescuitului. Din sturioni se fac cele mai gustoase preparate tradiţionale. În urmă cu zece ani, România a interzis pescuitul de sturioni. Restricţia expiră la sfârşitul acestui an. 
 
Bazinul Dunării adăposteşte cele mai importante populaţii de sturioni din lume, în România şi Bulgaria trăind încă sturioni sălbatici, unici în Uniunea Europeană. Sturionii trăiesc în cea mai mare parte a timpului în Marea Neagră, migrând în susul Dunării şi al altor râuri mari pentru reproducere. Speciile de sturioni din Dunăre sunt: morunul, nisetrul, păstruga, viza, cega şi şipul. 
 

 
 
Vă mai recomandăm:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările