Vânzătorii de miei acuzaţi de un oficial guvernamental că s-au înţeles să vândă carnea cu 50 de lei/kg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subprefectul de Timiş susţine că într-o piaţă din Timişoara există un cartel al comercianţilor de miei FOTO Ovidiu Drăgănescu
Subprefectul de Timiş susţine că într-o piaţă din Timişoara există un cartel al comercianţilor de miei FOTO Ovidiu Drăgănescu

Subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, suspectează o înţelegere a vânzătorilor de miei din Piaţa Badea Cârţan din Timişoara. Într-o postare pe Facebook, reprezentantul Guvernului în teritoriu, susţine că în Timişoara carnea de miel se vinde cu 50 de lei, în timp ce „în Bucureşti e 39.9 lei”.

„Am mers azi (n.r.20 aprilie) prin pieţele Timişoarei şi am constatat că preţul cărnii de miel este - 50 lei/kg, cel mai ridicat din ţară. În timp ce, de ex., la Sibiu este 45 lei sau la Turnu-Severin - 35 lei, în P-ta Badea Cârţan este un cartel al tuturor vânzătorilor - 50 lei pe linie. Nici mai mult, nici mai puţin!”, a scris subprefectul liberal, pe Facebook.

Subprefectul Drăgănescu a mai spus că reprezentanţii societăţii Pieţe SA „ar trebui să verifice posibilele înţelegeri între comercianţi şi să stimuleze concurenţa”.

„Altfel, clienţii îi vor bănui de dezinteres sau chiar de acceptare a acestor practici neconcurenţiale. Sper ca acţiunile de control care se fac înainte de Sărbătorile pascale, în coordonarea Poliţiei Române şi la care participă DSVSA, Protecţia consumatorului, Jandarmeria sau DSP vor asigura cadrul legal de desfăşurare a acestor activităţi comerciale, precum şi respectarea condiţiilor sanitare prevăzute de normele legale”, a mai scris Drăgănescu.

Răspunzând unui comentariu de pe pagina sa de Facebook, Drăgănescu a spus că în Timişoara carnea de miel e mai scumpă cu 10 lei decât  în Capitală. „

„E ciudat. Preţul la miel în Timişoara e cam la fel. Tot ce e miel pe piaţă provine de la cele două abatoare autorizate. Din punct de vedere sanitarz-veterinar, documentele sunt în regulă. Noi la preţ nu putem interveni. Din experienţa mea, de fost comisar la Protecţia Consumatorului, nici Protecţia Consumatorului nu poate să reglementeze preţul”, a declarat şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Flavius Nicoară.

Cât de simplu se pot înţelege comercianţii de miei

Un crescător de oi a explicat, pentru „Adevărul”, că şansele ca vânzătorii de miei să se fi înţeles asupra preţului de vânzare sunt foarte mari. Fermierul a explicat şi modalitatea în care se face acest lucru. „Cei mai mulţi sunt veniţi din zona Sibiului. Mulţi sunt rude între ei, iar preţul de vânzare se stabileşte ducându-l din vorbă în vorbă. Pe grupurile de crescători de pe Facebook s-a discutat despre preţul cu care se vinde carnea de miel anul acesta. Dacă spuneau 30 de lei, cu 30 de lei s-ar fi vândut”, a explicat fermierul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Potrivit fermierului, Consiliul Concurenţei nu ar putea interveni pentru că „nu se poate vorbi de un cartel la persoane fizice”. „Problema cea mai mare este că nu există o bursă a cărnii de miel şi de oaie, unde preţul să fie stabilit în funcţie de cerere şi ofertă”, a punctat fermierul, potrivit căruia o altă problemă este aceea că Timişul, deşi este cel mai mare crescător de oi din România, este consumator doar de carne de miel, cu ocazia Paştelui.

Practic, Paştele este pentru crescători unica ocazie să stabilească preţul cărnii de miel. În restul anului, oierii sunt la mâna samsarilor care cumpără miei şi oi pentru a le exporta în ţările arabe, mare consumatoare de carne de oaie.

„Nu există înţelegeri. E doar o poveste”

Gheorghe Dioane, preşedintele Asociaţiei Ovis Banatim, cea mai mare asociaţie a crescătorilor de oi din Timiş susţine că o înţelegere a comercianţilor de carne de miel din Timişoara este exclusă.

„Nu te poţi înţelege într-o piaţă liberă. Unui om (n.r. care vinde miei) îi trebuie banii, altuia nu îi trebuie atât de mult banii. Unii au cu cine mulge, alţii nu au cu cine mulge. Nu are nicio treabă una cu alta. În Bucureşti a ajuns şi la 80-90 de lei pentru câteva ore. Nu poţi să pui în spatele nimănui o înţelegere. E doar o speculaţie a pieţei. În orice piaţă sunt minim 4-5 vânzători. În momentul în care ajunge un vânzător în loc de cinci, normal că ridică preţul. Nu există înţelegeri. E doar poveste. Nu se poate într-o economie liberă să faci o înţelegere”, a spus Dioane, potrivit căruia un cartel se poate face doar în pieţele în care sunt doi-trei samsari care deţin toate mesele, ceea ce nu ar fi cazul Timişoarei. 

În susţinerea afirmaţiilor sale, Gheorghe Dioane a explicat că a discutat cu crescătorii de oi din asociaţie ca, pentru a avea predictibilitate, să facă nişte preţuri stabile, „nu mari, stabile”, şi nici măcar acest lucru nu a reuşit „Unul vrea, altul nu vrea, unul poate, altul nu poate”, a mai spus Dioane. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Au explodat preţurile la carnea de miel. Crescătorii nu-şi fac griji: „Cine a mâncat în fiecare an de Paşti nu cred că se uită la costuri“

Primul Paşte al refugiaţilor din Ucraina, în România. Slujba de Înviere la biserica ucraineană din Timişoara şi sfinţirea coşurilor cu alimente

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite