Copiii care cântă muzica Timişoarei de altădată. Cine sunt puştanii-minune din trupa Peregrinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peregrinii pot fi văzuţi cântând în numeroase locaţii neconvenţionale Foto: Peregrinii
Peregrinii pot fi văzuţi cântând în numeroase locaţii neconvenţionale Foto: Peregrinii

Şase elevi cu vârste între 7 şi 12 ani au format trupa Peregrinii, care interpretează cântece vechi din istoria Capitalei Banatului. Fiecare membru al trupei cântă la trei-patru instrumente.

Când îi vezi prima oară pe cei de la Peregrinii îţi vine să exclami: „Ce frumoşi sunt aceşti copii!“. Însă prestaţia lor pe scenă şi muzica mai puţin obişnuită îţi distrag atenţia de la drăgălăşenia copiilor. Urmărind concertul, rămâi uimit de talentul lor, pentru că, la fiecare piesă, muzicienii îşi schimbă instrumentele. Chitaristul trece la pian, acordeonistul preia fluierul, vocalistul devine toboşar. 

Ei sunt trupa Peregrinii din Timişoara. Au între 7 şi 12 ani, sunt talentaţi şi cântă extraordinar un gen muzical pentru oameni maturi: „Wold Music“. Sau, cu alte cuvinte, muzica etniilor din Banat.

Cei şase membri ai trupei sunt: Jacqueline Kohl (12 ani), Fabian Galiş (12 ani), Lucas Kohl (10 ani), Andreas Cristea (12 ani), Ioana Postaru (12 ani) şi Carla Cristea (7 ani).
 

„Trupa noastră este unică. Nu vezi aşa ceva în România. Pentru unii, pare ceva ciudat, pentru că e muzică veche. Dar cei care ne-au văzut au apreciat ce facem. Oamenii rămân surprinşi. Eu am început să cânt la pian în clasa a doua. Am deja cinci ani de pian, iar de doi ani am început să învăţ şi chitara“, a declarat Jacqueline Kohl, solista trupei Peregrinii.


PASIONAŢI DE ISTORIE
 

Puştanii de la Peregrinii au cel puţin cinci ani de instrucţie muzicală la Şcoala Populară de Artă. De mici au învăţat să iubească istoria Timişoarei, pe care vor să o împărtăşească şi altora prin muzică. 

„E chiar foarte fain în trupă, suntem toţi prieteni şi cântăm de plăcere. Şi eu am început să cânt la pian, apoi am învăţat chitara, acordeonul şi fluierul. Cel mai greu mi se pare cu chitara, pentru că noi suntem mici, iar instrumentul e foarte mare. Apar probleme când trebuie să apeşi corzile cu degetele. Dar învăţăm mereu piese noi. Ascultăm tot felul de muzică“, a spus Lucas Kohl, unul din membri trupei Peregrinii.

Trupa Peregrinii din Timişoara Foto


Peregrinii în concert la Zilele Cartierului Fabric
 

Peregrinii interpretează melodii autentice, care ilustrează fiecare moment important din istoria Timişoarei. Pe scenă se parcurge un traseu imaginar prin vechile timpuri. O melodie medievală, interpretată la instrumente tradiţionale, deschide călătoria muzicală ce începe cu istoria oraşului în cadrul regatului medieval maghiar. 


Epoca stăpânirii turceşti e reînviată de marşul otoman „Mehter“, cântat şi în Cetatea Timişoara, aflată timp de zece generaţii sub stăpânirea sultanilor. Epoca primului secol de stăpânire habsburgică e însoţită de cântece germane vechi, inclusiv de uitatul „Donau-schwaben Walzer“. Tot din vremuri de demult vin „Balada haiducului Rozsa Sandor“ sau alte cântece autentice, salvate de la uitare de trupa Peregrinii.
 

BATE RITMUL LA 7 ANI
 

Carla Cristea este cea mai mică membră a trupei Peregrinii. Ea este sora lui Andreas şi s-a alăturat ulterior proiectului. Înainte, se afla în public la concerte, iar la un moment dat a cerut voie să danseze la una dintre piese. Aşa se face că şi-a făcut apariţia pe scenă îmbrăcată în pisică. Până la urmă, colegii i-au dat şi o tamburină. Şi, surpriză! Fata ţinea ritmul impecabil. Aşa a început să meargă în concerte alături de Peregrinii. Ea ţine ritmul şi la bodhan – care este o tobă celtică. Şi ea s-a înscris la Şcoala de Arte, la pian.


 

Ioana Postaru are şi ea doi ani la Şcoala de Arte, însă a învăţat percuţie. „Eu am fost influenţată de fratele meu, care acum are 17 ani şi cântă rap, e cunoscut cu numele de scenă Taz. El a luat lecţii de chitară de la profesorul Bujor Hariga. Eu am învăţat percuţie la Şcoala de Arte, dar nu am ajuns să susţin şi examenul“, a spus Ioana Postaru.
 

Micuţii sunt susţinuţi mai ales de părinţii lor. Spre exemplu, Sergiu Galiş, tatăl lui Fabian, este realizator de emisiuni la Radio Timişoara, mare pasionat de istoria Timişoarei. 


Timişoara e un oraş cu o istorie aparte, iar eu îl iubesc şi îi iubesc şi istoria multiculturală. Dar deşi pare greu de crezut, nu eu am fost cu ideea de a construi un repertoriu care să ilustreze istoria multietnică a cetăţii noastre. Eu doar ajut la informaţiile care se regăsesc în prezentările făcute de Fabian şi Ioana pentru piesele cântate. Unde se cânta «Mehterul» pe vremea turcilor, care e povestea valsului şvabilor dunăreni, cine era Barbu Lăutarul sau haiducul Rozsa Sandor, ori eroii altor cântece – Karageorge, Mijat Tomici – şi chiar unde era «Ursul Negru», localul unde cântau vestiţii lăutari ţigani acum un secol cântecele pe care le învaţă şi ei acum“, a declarat Sergiu Galiş. 


Tatăl fraţilor Lucas şi Jacqueline Kohl este profesor de chitară şi a cântat înainte de Revoluţie în trupa Bastion din Timişoara. 


„Este foarte simplu în ce priveşte copiii. Sunt foarte ascultători când vine vorba de repetiţii. Ascultă muzică tot timpul. E fain că muzica de la Peregrinii e diversă, nu apuci să te plictiseşti. De altfel, noi ascultăm acasă muzica lumii. De la muzica populară din Kosovo, la instrumentişti din Tunisia“, a declarat Robert Kohl.

Trupa Peregrinii din Timişoara Foto

Fabian Galiş şi Lucas Kohl în timpul unui concert

Acesta afirmă că i-a îndemnat pe copii să facă muzică în momentul în care a realizat că au ureche muzicală.

Vezi când sunt mici că au înclinaţiii spre muzică. Atunci când mi-am dat seama că au ureche muzicală, i-am dat la pian. Jacqueline era în clasa I. După un an au început cu chitara. Deşi eu sunt chitarist, ei au învăţat mai târziu acest instrument, pentru că e mai dificil pentru cei mici. Lucas a învăţat apoi să cânte cu fluierul şi cu acordeonul“, a mai spus Robert Kohl.
 

Ambii părinţi ai Ioanei Postaru sunt profesori de matematică. Tatăl predă la Liceul de Informatică „Grigore Moisil“, iar mama – la Liceul Pedagogic.

„Eu însumi am vrut să devin vedetă când eram puştan. Am cântat la chitară. Dar eu nu am avut şanse, am devenit profesor de matematică. Dar să ştiţi că matematica şi arta sunt complementare. Prima este o ştiinţă exactă, iar arta te ajută să te exprimi. Pentru Ioana este, deocamdată, o joacă, nu se gândeşte ce va face şi pe ce drum va merge. Este prea mică. Cert este că e dezinvoltă şi ea spune că s-ar îndrepta spre o carieră în televiziune. Deocamdată e foarte frumos ce face cu Peregrinii“, a spus Călin Postaru, tatăl Ioanei. 

Micile vedete învaţă în şcoli prestigioase 
 

Patru dintre copiii de la Peregrinii învaţă la şcoala germană „Nikolaus Lenau“ din Timişoara. Este vorba de Jacqueline şi Lucas Kohl şi de Andreas şi Carla Cristea. Ei sunt deja mici vedete în rândul colegilor. 
 

„Salutăm asemenea iniţiative. Ne bucurăm şi suntem mândri să avem asemenea elevi. Sperăm ca exemplul lor să îi inspire şi pe ceilalţi colegi. Pot să vă spun că, printre colegi, cei de la Peregrinii sunt deja mici vedete. Consider că orice activitate extraşcolară îi disciplinează pe copii, îi ajută în general să îşi dezvolte calităţile, îi dezvoltă ca oameni“, a declarat Elena Wolf, directorul Liceului „Nikolaus Lenau“.


De altfel, „Lenau“ este recunoscut în Timişoara ca fiind un liceu unde activităţile extraşcolare au fost mereu importante. „Mai sunt şi alţi elevi care excelează în activităţi extraşcolare. Dar nu aşa de mici

precum cei de la Peregrinii. Cei cu muzica şi cu trupe de regulă încep de prin liceu. Mai avem şi alte activităţi: teatru, dezbateri, şah, dans, numeroase ramuri sportive, există multe cercuri, copiii pot învăţa să cânte la instrumente“, a mai spus Elena Wolf. 


De asemenea, alţi doi mici muzicieni, Ioana Postaru şi Fabian Galiş, sunt colegi de clasă la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva“, o altă şcoală prestigioasă din Timişoara.


ÎMBRĂCAŢI CA PE VREMURI
 

Peregrinii au grijă şi de imaginea lor. Ei apar pe scenă îmbrăcaţi în ţinute de inspiraţie istorică. Băieţii din trupă poartă cămaşă albă, pantaloni şi pantofi negri, toţi au jobenuri pe cap şi vestă neagră. „Cântăm teme istorice şi trebuie să ne adaptăm şi îmbrăcămintea. Fetele au rochii elegante“, a declarat Lucas Kohl.
 

Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns spectacolul de pe scenă, puştanii sunt decişi să uimească şi altfel. Lucas Kohl cântă cu acordeonul în timp ce merge pe un monociclu, iar colegii săi de trupă îl acompaniază cocoţaţi pe picioroange moderne.

Trupa Peregrinii din Timişoara Foto

O parte din trupa Peregrinii în caleaşă la Arad

„Nu este greu să cânţi la atâtea instrumente. Noi toţi am fost la Şcoala Populară de Artă. Am început cu pianul, care este baza. Iar dacă ştii pian, e destul de uşor să înveţi şi alte instumente. Toate au ceva în comun cu pianul. Avem multe instrumente arhaice cu care cântăm. Tot felul de fluiere, fiecare cu altă gamă, tobă balcanică, darbuca, ukulele sau drâmbă“, a afirmat Fabian Galiş, unul dintre cântăreţi. Între piese, Peregrinii povestesc pe scurt anumite momente din istoria Timişoarei.


Primul concert al celor de la Peregrinii a avut loc în primăvară, la Sinagoga din Cetate. Aveau în repertoriu muzică de filme, dar cântau deja şi câteva piese istorice. Toată vara, copiii au putut fi văzuţi la diferite evenimente. 


Deja au depăşit graniţele oraşului, fiind invitaţi să cânte la Zilele Aradului, unde au adaptat poveştile istorice pentru oraşul de pe Mureş. Peregrinii sunt invitaţi speciali şi la Festivalul Bega Bulevard din Timişoara. Ei vor fi văzuţi pe scenă sâmbătă şi duminică.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite