Poetul Lucian Blaga către "Ghiocelul negru", iubirea vieţii lui: "Un singur izvor am pentru tot ceea ce fac. Tu!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiica politicianului lugojean Coriolan Brădiceanu (1849-1909), Conelia, a trăit o frumoasă poveste de iubire cu poetul Lucian Blaga, pe c\nd se aflau la studii, la Viena.

Marea iubire a poetului Lucian Blaga (1895-1965), a fost Cornelia Brediceanu, fiica renumitului politician lugojean Coriolan Brediceanu. Se cunosteau din vremea când erau colegi de clasă la Liceul ,,Andrei Şaguna'', din Braşov. Tânără avea să devină marea iubire a poetului, care, “nu a strivit corola de minuni a lumii''. 

Dar adevarata întâlnire între cei doi s-a petrecut la Viena, unde Lucian Blaga era student, la Facultatea de Filosofie şi Biologie, iar Cornelia era studenta la Facultatea de Medicină. 

“În sala de lectură a Bibliotecii Universitare din Viena, cei doi tineri s-au regăsit. Poetul a zărit, în primele rânduri, o persoană care i-a părut cunoscută. O tânără, care asculta foarte atentă prelegerea unui profesor. O recunoaşte! Un val de bucurie i-a cuprins sufletul: era Cornelia ,<ghiocelul negru>, cum îi spunea el în liceu. Aşa a început adevărata poveste de iubire. După orele de studiu de la Universitate, luau ceaiul la Kunstelerkafe, iar după concertele la care mergeau amândoi, plimbările prin parcurile Vienei însemnau clipe în care sufletele celor doi indrăgostiţi, se întâlneau. Lucian Blaga scria: <Ne comportam ca şi cum ne-am fi cunoscut dintotdeauna. O priveam pierdut>, a declarat scriitoarea Luciana Ianculescu, care a dus o muncă de documentare pentru a afla povestea de dragoste a lui Lucian Blaga.  

În ţară, tatăl Corneliei a aflat despre această poveste de iubire dintre fiica sa, şi Lucian Blaga, şi o va obliga să rupă prietenia cu el. Îl trimite la Viena, pe Caius Brediceanu, fratele Corneliei, să îi urmărească şi să încerce să-i despartă. Dar iubirea lor, a fost mult prea puternică pentru a nu rezista obstacolelor. 

Întors în ţară, Lucian Blaga, licenţiat în filosofie, vine la Lugoj, în Banat, acasă la Coriolan Brediceanu, şi îi cere mâna Corneliei. 

Cornelia Bredicianu

Cornelia Brediceanu, a cincea persoană de la dreapta la stânga, în costum popular
 

După multe ceasuri de chibzuială, părinţii Corneliei, îi binecuvântează. Bucuria celor doi indragostiţi a fost imensă. 

“Nunta a avut loc, în 16 decembrie, anul 1920, la Cluj. Poet, prozator, filosof, dramaturg, diplomat, Lucian Blaga, a adus multă fericire soţiei sale. Aşa s-au născut versuri celebre precum: <Eu nu strivesc corola de minuni a lumii/şi nu ucid cu mintea tainele ce le întâlnesc / în calea mea / în flori, în ochii, pe buze ori morminte.....dar eu cu lumina mea sporesc a lumii tain>. Acesta a fost crezul său poetic, acesta a fost motto-ul vieţii sale”, a mai spus Luciana Ianculescu. 

"L-au mângâiat multe femei, dar în braţele mele a murit”

Lucian Blaga, în 8 decembrie1918, îi declara Corneliei: ,,Dacă tu eşti a mea, dacă tu îţi dăruieşti eul tău-mie, atunci şi eu o să-ţi dăruiesc ţie şi tuturor celorlalţi lucruri frumoase, unice în felul lor…Altfel, crede-mă, aş închide buzele şi aş tăcea viaţa întreagă, căci nu ar putea vorbi cineva, dacă te-a piedut. Aş tăcea retras în mine, şi nimeni n-ar şti după moartea mea, că am trăit. Un singur izvor am pentru tot ceea ce fac: Tu!”.

“Povestea lor de dragoste a apărut în jurnalele pe care le-a scris Cornelia Blaga, în anii 1919, 1936, 1940,1959,1960. Editate de fiica lor, Dorli Blaga, care s-a născut în 1930. Lucian Blaga, în viaţa sa, a mai întâlnit femei excepţionale, dar iubirea vieţii sale a fost soţia sa, Cornelia Blaga”, a mai spus Ianculescu. 

La capătul vieţii sale, Cornelia Blaga spunea despre poet, pe care ea îl alinta <Sfinxul meu>, următoarele cuvinte: ,,L-au mângâiat multe femei, dar în braţele mele a murit”.


Citeşte şi:

Prima iubită a compozitorului Ludwing van Beethoven, înmormântată la Timişoara

Lucian Blaga, „duşman al poporului“

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite