Marea fofilare: cum fentează românii din Italia controalele din aeroporturi ca să intre în ţară fără a fi puşi în carantină
0Cinci persoane se aflau izolate în seara zilei de miercuri, 11 martie, în Aeroportul Internaţional „Traian Vuia“ din Timişoara, într-un spaţiu special pentru persoanele suspecte de infecţie cu coronavirus.
Este vorba despre o tânără care a venit la Timişoara marţi seara, 10 martie, de la Nuremberg, şi despre alte patru persoane care s-au îmbarcat de pe aeroportul din Charleroi. Cu toţii au trecut înainte în Italia, iar pentru că zborurile directe din această ţară către România au fost anulate, oamenii au căutat variante ocolitoare de a ajunge în Timişoara.
Printre cei izolaţi la aeroport se află şi o tânără de 22 de ani, din Timişoara, care a venit cu avionul din Nuremberg. A prins unul din ultimele zboruri din Germania, pentru că, din 11 martie, Germania a decretat trei regiuni cu cod roşu de coronavirus: Baden Wurtenberg, Bavaria şi Westfalia de Nord.
Tânăra a plecat în Italia pentru un stagiu universitar, dar a prins o ţară aflată în plină criză de Covid-19.
Ultimele trei săptămâni a fost nevoită să stea în carantină, alături de alte colege. A stat la Verona, o localitate care nu se afla printre cele aflate sub cod roşu, iar după ce s-a sfătuit cu familia, a decis că este mai bine să revină în România. Pentru că zborurile între Italia şi România au fost anulate, fata a căutat variante de a ajunge acasă şi a găsit un zbor de la Bergamo spre Nuremberg, iar de acolo, a doua zi, putea lua avionul spre Timişoara.
Ajunsă în Germania, timişoreanca a trecut prin filtrul instituit în aeroport, a completat formularul pe care a specificat „tranzit“ şi a răspuns întrebărilor Poliţiei, iar a doua zi s-a îmbarcat. Fata spune că printre cei cu care a călătorit, a văzut şi câteva persoane pe care le-a observat şi în aeroportul din Italia, semn că şi acestea au ales să tranziteze Germania în drum spre casă.
Încuiată într-o baracă cu pază la uşă şi o sperietură zdravănă
Avionul a aterizat marţi seară pe Aeroportul Timişoara, iar pasagerii au trecut prin punctul de control şi-au luat bagajele şi au ieşit din aeroport, a povestit tânăra.
Tânăra se aştepta să fie şi la Timişoara cineva care să o ia la întrebări, însă ea a povestit că nu a fost oprită de nimeni. În timp ce toţi ceilalţi pasageri au plecat spre casele lor, fata, dând dovadă de sinceritate şi responsabilitate, s-a dus de bună voie la angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, aflaţi în aeroport, să întrebe de formularele pe care ar trebui să le completeze, ea spunând că a fost cu o zi în urmă în Italia.
În acel moment, medicii din aeroport s-au alarmat şi s-au comportat cu ea de parcă ar fi avut ciumă. Fata spune că a fost luată cu „izoleta“ şi dusă într-un spaţiu special amenajat în aeroport.
S-a trezit încuiată într-o încăpere, cu pază la uşă şi cu o sperietură zdravănă. Nu ştia ce i se întâmplă, mai ales că nu prezenta niciun simptom de îmbolnăvire. Poliţistul şi paznicul au vorbit cu ea doar prin uşă, iar în scurt timp au intrat la ea din nou medicii care i-au luat analizele pentru testul de coronavirus.
I s-a spus că trebuie să aştepte până a doua zi rezultatele. Era prima persoană introdusă în acel izolator, pregătit pentru persoanele ce vin din zona zero.
Tânăra a plecat din Italia înainte ca toată ţara să intre în carantină, ea a stat o noapte în Germania, iar apoi a venit în România.
În prima noapte la izolator, timişoreanca a fost vizitată de un paznic, care i-a adus patru conserve şi o pâine. I s-a spus că, dacă rezultatele testelor sunt negative, va putea pleca acasă, unde trebuie să rămână în următoarele 14 zile.
„Poarta de intrare cea mai sigură în România e poarta aeriană“
În izolatorul de la aeroport au ajuns alte patru persoane, care au fost în Italia, dar s-au dus în Belgia să prindă un avion spre Timişoara.
„Nu există nicio măsură specială pentru pasagerii care vin din zone ce nu sunt în cod roşu, dar la intrarea în ţară trebuie să completeze chestionare, în care, pe propria răspundere, trebuie să declare locul de unde au plecat, chiar dacă au ajuns rutier la aeroportul de origine. Cursa cu care a venit fata era dintr-o zonă fără restricţii. Era datoria pasagerului, bravo ei, să declare, că de fapt vine din altă regiune. Sunt oameni, cu sentimente, cu griji, cu îngrijorări. Poarta de intrare cea mai sigură în România e poarta aeriană. Pentru că ştii originea plecării. Nu tot timpul ştii, dar se poate afla, de unde ai venit. Pentru că avem datele personale ale călătorilor. Aşa este normal la un zbor. Cei care mint în declaraţie sper să fie identificaţi şi pedepsiţi ca atare. Pentru persoana care a venit din Germania, care a declarat că a fost în Italia, s-au luat măsuri să fie reţinută în carantină, în spaţiile special amenajate. Mai târziu, a venit o cursă de la Charleroi, pasagerii au recunoscut că au ajuns acolo din Italia, sunt de asemenea în carantină“, a declarat directorul Aeroportului Timişoara, Dan Idolu.
Am cerut un punct de vedere de la DSP Timiş legat de situaţia de la aerport, însă până la această oră nu am primit niciun răspuns. Nici fata nu a primit încă rezultatele analizelor. Cert este că tânăra a avut parte de un tratament special astăzi. A primit ciorbă şi şniţel cu zacuscă la prânz, piept de pui la grătar cu orez la cină!
Începând din 11 martie, zborurile de pe Aeroportul Timişoara spre şi dinspre Germania au fost anulate.
Decizia operatorilor a fost luată după ce în trei regiuni din Germania a fost declarat cod roşu de coronavirus. Foarte mulţi pasageri au aflat de decizie după ce îşi făcuseră check-in-ul în aeroporturile germane.
Tot cod roşu a fost decretat şi pentru cinci regiuni din Franţa, printre care şi Paris, cât şi la Madrid. Rămâne de văzut zilele viitoare ce decizie se vor lua în legăturile cu zborurile din Spania şi Franţa.