FOTO S-a inaugurat Incuboxx, clădirea făcută din policarbonat, după modelul incubatorului de afaceri din Barcelona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua clădire de birouri din Timişoara, rezervat celor care lucrează în domeniul IT&C, este unul din cele mai moderne construcţii din capitala Banatului.

Clădirea Incuboxx, care va găzdui centrul de inovare în sectorul IT&C a fost ridicată în doi ani, în urma unei investiţii în valoare de peste patru milioane de euro. Jumătate din sumă este dată de Uniunea Europeană, cealaltă parte vine de la Primăria Timişoara.

Clădirea albastră sub formă de cub este realizată din policarbonat multi strat, un material folosit din ce în ce mai mult în Occident, pentru construcţii de clădiri de birouri şi clădiri unde lumina nu trebuie să strălucească.

Avantajul celor care vor lucra la Incuboxx în domeniul IT&C este că lumina nu va deranja ecranele calculatoarelor. Deşi din exterior se văd doar câteva fâşii de geamuri, în tinterior lumina pătrunde prin materialul din care este realizată clădirea.

Specialiştii spun că policarbonatul este un material mult mai economic decât sticla, astfel că se păstrează de trei ori bine căldura în timpul frigului, iar în timpul verii se menţine mai uşor răcoarea din interior.

“Este prima clădire din Timişoara care se realizează din policarbonat. Sunt deja multe clădiri importante în Europa, realizate din acest material. Materialul a fost achiziţionat din Elveţia. Policarbonatul a fost supus numeroaselor tratamente. Este mai ieftin cu 35 la sută decât o clădire din sticlă. De asemenea, este de trei ori mai eficientă termic decât sticla. Fără îndoială e o clădire inovatică din toate punctele de vedere. Geamurile mici pe care le vedeţi sunt practic pentru aerisire, nu pentru a face lumină. Spaţiile sunt foarte confortabile”, a declarat Ioan Andreescu, directorul firmei care a proiectat clădirea.



Incuboxx din Timişoara a fost realizată după modelul incubatorului de afaceri din Barcelona.
În mijlocul clădiri, pe un zid s-a construit cel mai mare perete de căţărare din România, care se întinde pe patru etaje. Acestă zonă are însă şi o altă utilitate, cea de a permite circularea aerului. Asigură o răcire de 3-4 grade Celsius.

Clădirea Incuboxx va sta la dispoziţia tinerilor care vor să pornească o afacere în domeniul IT&C. Municipalitatea va face un parteneriat cu Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest, ca cele două instituţii să administreze centrul pentru sprijinirea celor care vor să înfiinţeze IMM-uri în domeniu sau celor care sunt la început de drum, în faza demarării sau consolidării afacerilor lor. Incuboxx oferă toate dotările necesare pentru cei din sectorul IT&C.



Demisolul găzduieşte 28 de locuri de parcare, bucătării pentru cantina, anexe şi depozite. Parterul are două săli de conferinţe, sală de expoziţie, cantina etc. Etajele 1 şi 2 sunt destinate găzduirii firmelor aflate în etapa de consolidare. Include 24 de spaţii de birouri care pot fi închiriate de către intreprinderi mici.

image
image
image

Etajele 3 şi 4 sunt destinate găzduirii firmelor aflate în etapele de incubare. Include 28 de spaţii de birouri care pot fi închiriate de ctre microintreprinderi, două birouri “all inclusvive” cu o capacitate de găzduire de maxim 14 IMM-uri, săli de întâlniri, seminarii, săli de şedinţe etc.

image

“Firmele aflate la început de drum vor fi sprijinite de Primăria Timişoara. Sectorul IT&C va fi un domeniu prioritar în planul de dezvoltarea a Timişoarei. Ocupă un loc central şi va rămâne la fel. Am creat condiţii pentru iniţierea unor afaceri. Cu siguranţă nu toate firmele vor fi viabile astfel că cele eficiente vor avea prioritate. Cele care nu au indicatorii economici foarte buni vor lăsa loc altor încercări. Criteriile pentru cei care vor veni urmează să fie stabilite. Admiterile se vor face pe baza unui plan de afaceri şi pe argumente pentru credibilitate”, a declarat primarul Nicolae Robu.

 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite