FOTO Controversaţii artişti de la Baraka au luat pulsul Bucureştiului: „Am primit încontinuu ameninţări cu moartea. Foarte brutal a fost totul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia celor de la Baraka în Bucureşti
Expoziţia celor de la Baraka în Bucureşti

Timişorenii de la Baraka s-au întors acasă după prima experienţă artistică în Bucureşti. Controvesaţii artişti au tulburat apele în Capitală. Expoziţia lor de la Atelier 35 (din centrul vechi) s-a lăsat cu poliţie, cu isterie generală şi cu ameninţări.

GALERIE FOTO
Cei de la Baraka au fost invitaţi să participe la expoziţia de grup „Sanguinaccio Dolce: Kitchen for a despicable ruse”, pusă la cale de Carmen Casiuc. 

Mihai Toth şi Paul Feier s-au dus în premieră la Bucureşti, cu lucrarea “Sex with God”, care era reprezentată de o vulpe spânzurată, realizată din fibră de sticlă şi răşină. Deşi oferea o imagine şocantă, era vorba de un statement împotriva violenţei asupra animalelor. 
 

Lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată pentru cei de la Baraka. Lucrarea a stârnit reacţia violentă a unor bucureşteni, care s-au isterizat pe Facebook. 

“Ne-am dus foarte liniştiţi la Bucureşti. Aveam instalaţia cu vulpea, pe care noi am pregătit-o pentru evenimentul din 24 noiembrie, de la Timişoara. Ulterior, curatoare Galeriei 35 din Bucureşti, Carmen Casiuc ne-a văzut postările pe Facebook şi a zis că vrea lucrarea în expoziţia de grup pe care a gândit-o. Pe lângă noi, au mai răspuns şase-şapte artişti din Bucureşti. Noi voiam să fie o expoziţie simplă, fără nicio provocare. Niciodată nu am urmărit provocarea. Oricum, prin ce facem noi, şocul apare, pur şi simplu”, spune Mihai Toth, la revenirea în Timişoara. 

Expoziţia Baraka de la Bucureşti

Nici bine nu şi-au montat instalaţia cu „vulpea spânzurată”, că au şi început problemele. 

„Lucrarea era pusă în geam, în Centrul Vechi, unde e galeria. E un trafic de persoane foarte mare pe acolo. Inclusiv la două noaptea. Lucrarea stând în geam, a atras atenţia. Publicul devine un mic paparazzi, care ia o imagine şi o distorsionează în fel şi chip. Asta s-a întâmplat şi aici. Toată lumea credea că noi schingiuim animalele, că omorâm câini. După vernisajul de sâmbătă seara, am primit încontinuu ameninţări cu moartea. Şi telefonic, şi online, pe Facebook. A trebuit să-mi închid telefonul. Foarte brutal a fost totul”, a continuat Mihai Toth. 

image

"Am pus perdeaua şi am terminat”

Cei de la Baraka au primit şi vizita poliţiei, care i-a obligat pe artişti să pună o perdea pe geam.

„Luni, când m-am dus la galerie, unde trebuia să ne vedem cu directorul UAP, eram aşteptaţi de 12 agenţi de poliţie. Mai apărea acolo şi câte un jandarm. Au fost foarte mulţi. Iniţial, poliţiştii erau miraţi, nu ştiau ce să facă în situaţia asta, era ceva nou şi pentru ei. Nu am vrut să o lungim, a trebuit să facem cum au vrut ei, am cenzurat geamurile cu nişte perderele puse pe geam...Şi cu asta basta. Am văzut că nu ai cu cine să vorbeşti...Tot spuneau că există reguli, că există lege! Ne spuneau că ce facem noi nu e artă. Am încercat să le explic că la mijloc există un demers, un discurs artistic, şi dacă vor, putem discuta de asta. Pur şi simplu am prezentat o imagine ce are o legătură între viaţă şi moarte, între static şi mişcare, există nişte antiteze acolo, e o poezie. Dar să-mi spună mie că asta nu e artă, că ei ştiu ce e artă... nu avea niciun sens...I-am zis în faţă. E un contrast acolo, o poezie dincolo de imaginea asta. Multe din lucrările noastre sunt figurative. Noi credem în abstractul lucrurilor. Mă simţeam ca la piaţă. Îmi tot spuneau că ei au reguli, dacă oamenii de pe stradă se simt jigniţi, trebuie făcut ceva. Mi se părea că-mi pierd timpul. Păreau ca nişte roboţei. N-ai cu cine, salut. Am pus perdeaua şi am terminat”, a declarat Mihai Toth.

Expoziţia Baraka de la Bucureşti

Urmează expoziţii la Paris şi Berlin

În urma expoziţiei de la Bucureşti, celor de la Baraka li s-au deschis uşi la Paris şi Berlin, unde se vor duce în 2019.

„România nu e aşa culturalizată cum visează unii. Asta a dovedi şi expoziţia de la Bucureşti. Au fost foarte mulţi în timpul versniajului. Cu oamenii care intrau în galerie puteai să vorbeşti. Am primit feedbackuri bune. Dar erau trecătorii, care făceau un selfie şi înjurau online... Ca într-un fel de coteţ, unde toate găinile încep să cotcodăcească. Am primit o invitaţie în Franţa. Pictorul Cristian Paraschiv ne-a invitat la Paris. A spus că ce se întâmplă aici este occident. Că asta e expoziţie de occident, că noi trebuie să mergem la Paris. Anul 2019 aşa se va începe. Am primit o invitaţie şi la Berlin. Anul viitor ne vom concentra pe străinătate”, a mai afirmat Toth. 

Expoziţia Baraka de la Bucureşti

Expoziţia de la Atelier 35 din Centrul Vechi poate fi văzută până în 31 ianuarie 2019. 

Expoziţia Baraka de la Bucureşti

Citiţi şi:

Prima apariţie în Bucureşti a grupului Baraka provoacă un scandal „monstru“. Un nou „ponei roz“ pune la încercare toleranţa la artă a bucureştenilor

FOTO Arta dusă la extrem. Un tânăr şi-a înscenat propria înmormântare, altul şi-a băut sângele. „Bunica mi-a făcut cel mai mare cadou că a murit acum”

FOTO O statuie înfricoşătoare, înaltă de trei metri, a apărut lângă zidul Penitenciarului din Timişoara

Controversaţii artişti de la Baraka, cenzuraţi la Revolution Festival. Reprezentantul Consiliul Judeţean Timiş a dispus demontarea instalaţiei lor

„Sexul şi arta sunt acelaşi lucru“. Pe 24 noiembrie, Timişoara face faţă provocării Baraka

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite