EXCLUSIV Autotunul cu care s-a intervenit împotriva demonstranţilor din Timişoara, în 17 decembrie 1989, păstrat într-un muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 17 decembrie 1989, manifestanţii timişoreni care au luat cu asalt Comitetul Judeţean de Partidului, au fost întâminaţi cu jeturi de apă de către pompierii-miliţieni.

Manifestanţii care s-au îndreptat în cursul zilei de 17 decembrie 1989 spre Comitetul Judeţean de Partidului (actuala clădire a Prefecturii şi CJT), au intenţionat să dialogheze cu autorităţile. Acolo au fost întâmpinaţi de militari, scutieri şi tunuri de apă. Autospecialele de pompieri aparţineau la acea vreme Ministerului de Interne. Au urmat confruntări violente cu forţele de represiune, în urma cărora demonstranţii au ieşit victorioşi.

În acea după-masă, autotunurile pompierilor au fost singurele vehicule de intervenţie, armata nefiind încă pe străzi cu întreaga sa dotare de război. Manifestanţii au reuşit să spargă geamurile de la mai multe maşini ale pompierilor-miliţieni, iar una dintre ele a fost incendiată.

Maşină de pompieri atacată de revoluţionari

Acele autospeciale nu erau obişnuitele maşini de pompieri folosite pentru stingerea incendiilor, ci se aflau în dotarea M.I. pentru intervenţii speciale. 


"Autotunurile au intervenit şi pe data de 16 decembrie 1989, la Comitetul Judeţean de Partid, în Piaţa Maria, în faţa fabricii Banatul şi în faţa liceului Ion Vidu. Autotunurile veneau de la unitatea de pompieri de pe bulevardul 16 martie. Câteva fuseseră deja avariate în seara zilei de 16 decembrie. Deosebirea dintre cele folosite în 17 decembrie şi cele folosite în zilele precedente este apariţia grătarului metalic care proteja împotriva pietrelor", a declarat istoricul şi revoluţionarul Adrian Kali.

Maşină de pompieri atacată de revoluţionari

Era vorba de autosepciala marca ATI făcută la fabrica timişoreană UMT, în anii 80, pe baza unui şasiu SR 114. O asemenea camionetă, care se afla pe străzile Timişoarei, în 17 decembrie 1989, a fost păstrată până în ziua de azi. Autospeciala se află în Muzeul Pompierilor din Jimbolia.

Autotunul de la Muzeul Pompierilor din Jimbolia


"O caracteristica importantă a acestei maşini, care nu era întâlnită la alte tipuri, o constituie posibilitatea lucrului cu pompele în timpul deplasării, atât înainte, cât şi înapoi. Autotunul este prevăzut cu blindaj, este izolat termic şi este prevăzut cu instalaţie de autoprotecţie prin pulverizare de apă, asigurând securitatea pompierilor în cele mai grele condiţii de lucru la incendii", aflăm de pe site-ul forum.pompierii.info.
 

Citiţi

17 decembrie 1989. Ziua-n care Armata şi-a ciuruit poporul în Timişoara: „Am văzut-o pe mama împuşcată în cap. Tata era ghemuit, nimerit în stomac“

Omul celor două revoluţii: printre gloanţe, la Timişoara şi la Bucureşti


 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite