Daunele morale de 600.000 de euro cerute de familia unui şofer mort într-un accident, catalogate de firma de asigurări drept „astronomice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiica, mama şi nepoata unui şofer de camion, mort la 47 de ani într-unul dintre cele mai urâte accidente petrecute pe autostrada A1, Arad – Timişoara, au deschis un proces prin care îi cer firmei de asigurări la care şoferul vinovat avea încheiată poliţă RCA să achite daune morale de 600.000 de euro. Asiguratorul a catalogat suma drept „astronomică”.

Doi şoferi de camion şi-au pierdut viaţa într-un accident petrecut în august 2017 pe A1, tronsonul Arad – Timişoara. Şoferul unui camion înmatriculat în judeţul Galaţi era parcat pe banda de urgenţă când a fost lovit în plin de un camion înmatriculat în Germania care venea din spate. Impactul a fost atât de puternic încât ambii şoferi au murit, şoferul din camionul lovit în spate murind după ce semiremorca lovită de camionul înmatriculat în Germania i-a lovit cabina.

Pentru că şoferul vinovat de producerea accidentului a murit, procurorii au dispus clasarea cauzei. Fiica, mama şi nepota şoferului care a murit nevinovat în accident au deschis, însă, un proces civil în care i-au solicitat firmei de asigurări din Germania, la care şoferul vinovat avea încheiată poliţa de asigurare, să achite daune morale de 600.000 de euro.

Reclamantele au arătat că din momentul în care au fost înştiinţate de producerea accidentului „au fost şi sunt în continuare copleşite de suferinţe psihice de o intensitate incomensurabilă, în stări de coşmar, văzându-şi familia distrusă”. Reclamantele au mai arătat că „durerea este sfâşietoare şi greu de suportat”.

Mama şoferului decedat a arătat că „pierderea fiului a fost devastatoare din toate punctele de vedere, căci suferinţa pricinuită de moartea fulgerătoare a fiului, i-a afectat şi mai mult starea de sănătate şi aşa şubrezită de vârstă”. „Tot greul bătrâneţilor apasă de acum şi mai greu pe sufletul bietei mame care de acum nu mai are cui să-şi plângă neputinţele sau cui cere ajutorul, iar cei dragi sunt departe”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.

În proces, firma de asigurări a arătat că a propus acordarea, pe cale amiabilă, a unei sume de 50.000 de euro, dar oferta a fost refuzată. În privinţa sumei de 600.000 de euro solicitate de familia victimei, asiguratorul german a arătat, prin firma de asigurări din România pe care a mandatat-o să o reprezinte, că suma solicitată este „astronomică”.

„Suma de 600.000 EURO este exagerată în raport cu jurisprudenţa din România, respectiv raportat la prejudiciul moral suferit de către părţile civile, iar în opinia pârâtei se impune ca acest cuantum să fie redus , astfel încât daunele morale să fie de natură a acoperi prejudiciul moral suferit, dar să nu tindă spre o îndestulare/o îmbogăţire nejustificată”, a arătat firma de asigurări în proces. Asiguratorul a mai arătat că sumele solicitate „sunt mult peste media practicii şi jurisprudenţei din România”. Firma de asigurări le-a cerut judcătorilor să reducă cuantumul daunelor astfel încât să fie evitată  „crearea unui precedent judiciar periculos”.

Decizia instanţei: 140.000 de lei pentru fiică şi mama, nimic pentru nepoată

Prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Timiş, iar judecătorii de aici au decis să acorde fiicei şi mamei victimei câte 70.000 de lei daune morale (140.000 de lei în total), iar pentru nepoată nu s-a acordat niciun leu daune morale. Practic, dacă sentinţa, care poate fi atacată cu apel, menţine sentinţa, familia victimei primeşte în urma procesului mai puţin decât ar fi primit dacă ar fi acceptat oferta firmei de asigurări.

La cuantificarea prejudiciului moral se va ţine cont de criterii precum relaţiile de afecţiune existente în familie, vârsta victimei de doar 47 de ani la data producerii evenimentului rutier , vârsta reclamanţilor la data aceluiaşi eveniment rutier, de faptul că daunele morale constituie consecinţe dăunătoare care nu pot fi evaluate în bani, deci cu conţinut neeconomic şi care rezultă din atingerile şi încălcările drepturilor personale nepatrimoniale”, şi-a motivate judecătorul decizia de acordare a sumei de 70.000 de lei.

În privinţa nepoatei, pentru care nu s-a acordat niciun leu cu titlul de daune morale. Judecătorul a arătat că „aceasta avea la data producerii decesului bunicului său vârsta de 3-4 ani şi, astfel cum rezultă şi din declaraţia martorului audiat, nu părea că realizează din punct de vedere psihic şi emoţional ce se întâmplă, astfel că nu se dovedeşte că aceasta ar fi suferit un prejudiciu moral”. Sentinţa poate fi atacată cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite