Controverse la Timişoara. Revoluţionarii se opun acoperirii urmelor de gloanţe din 1989, de pe clădiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirile în care s-a tras la Revoluţia de la Timişoara încă păstrează urme ale gloanţelor FOTO Constantin Duma
Clădirile în care s-a tras la Revoluţia de la Timişoara încă păstrează urme ale gloanţelor FOTO Constantin Duma

Reabilitarea clădirilor istorice din centrul Timişoarei schimbă radical faţa zonei. Revoluţionarul Corneliu Vaida atage, însă, atenţia că lucrările de reabilitare a faţadelor din Piaţa Victoriei fac să fie şterse urmele gloanţelor trase la Revoluţie în centrul Timişoarei.

Într-o intervenţie în Consiliul Local, revoluţionarul Corneliu Vaida a avertizat că lucrările de reabilitare, lăudabile de altfel, acoperă urmele gloanţelor trase la Revoluţia din Decembrie 1989. Vaida le-a cerut consilierilor locali să intervină pentru ca aceste urme istorice să nu fie şterse, aşa cum s-a întâmplat deja în Calea Girocului, acolo unde urmele gloanţelor de la Revoluţie au dispărut deja.

„Ca urmare a unei iniţiative lăudabile a primăriei şi a proprietarilor, unele clădiri din Centru sunt renovate. Însă, constat că, cu ocazia acestor renovări, dispar urmele de gloanţe de pe pereţi, urme care sunt mărturii istorice a celor ce s-au întâmplat acum 31 de ani.

Cred că s-ar putea găsi o soluţie ca acele urme de gloanţe să fie păstrate că să nu se uite ce s-a întâmplat în Decembrie ’89. În Calea Girocului s-au şters, pe frontispiciul Hotelului Timişoara s-au şters. Aşa, încet, încet se vor şterge toate urmele din Timişoara si vor rămâne doar poveştile. Unele adevărate, altele nu. M-aş bucura dacă aţi găsi o soluţie în sensul ăsta”, a arătat Corneliu Vaida, fără să primească răspuns din partea consilierilor locali sau a primarului Dominic Fritz.

Istoricul Ioan Haţegan a declarat că urmele gloanţelor ar merita păstrate pentru că „sunt mărturia unui eveniment”. „Cine a tras, de ce a tras, cum a tras, nu are importanţă. Merită păstrate. Pentru turişti ar fi ok. Şi în balconul operei sunt urme de gloanţe. Sunt câteva locuri unde e bine să fie păstrate”, a declarat Ioan Haţegan.

Fostul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor Filiala Timiş, arhitectul Vlad Gaivoronschi a declarat că, teoretic, urmele gloanţelor pot fi conservate pe faţada clădirii, dar s-a arătat sceptic în privinţa demersului. 

„Merită pentru câteva găuri care sunt, eu ştiu pe unde, să rezervi o bucată de faţadă să arate ca un plasture? Nu ştiu ce să vă zic. Tot respectul pentru domnul Vaida sau pentru domnul Sârbu (n.r. Ilie Sârbu - consilier al viceperimarului Cosmin Tabără pe probleme de patrimoniu), sunt oameni care ies în media, au păreri, dar sunt domenii foarte profesionalizate. Eu sunt sceptic. Cred că ar trebui să facem altceva decât să ne cramponăm de nişte găurele pe nişte case. Nu ar înţelege nimeni nimic. Ar trebui să pui nişte etichete să arăţi că acelea sunt găuri de la Revoluţia din Decembrie 1989? Dacă aşa s-ar fi pus tot timpul problema ar fi rămas istoria arhitecturii şi istoria artelor în loc”, a declarat Vlad Gaivoronschi.

La rândul său,  preşedintele Ordinului Arhitecţilor Filiala Timiş, Drăgan Dragomir  că o conservare a urmelor lăsate de gloanţele Revoluţiei se poate face, din punct de vedere tehnic, dacă se doreşte.

„Orice element de identitate a oraşului ar trebui cumva păstrat, dar există totuşi nişte limite, începând cumva de la mare la mic. Sunt multe evenimente care au fost marcate, legat de ce s-a întâmplat în 1989. Inclusiv pavajul pe care s-a vărsat sânge ar trebui să fie mai valoros decât urmele de gloanţe. Pe de altă parte, există nişte metode de prezervare, marcare a zonelor de identitate”, a declarat Drăgan Dragomir.

Potrivit preşedintelui OAR Timiş ar trebui căutată şi găsită „o soluţie de mijloc”. „Eu cred că o soluţie ar putea fi câteva marcaje în care să laşi tencuiala originală, în car să incluzi şi nişte urme de gloanţe, dar fără să blochezi renovarea clădirii. Ar trebui fi o soluţie de mijloc care să împace pe toată lumea”, a declarat arhitectul Drăgan Dragomir.

Vă recomandăm să citiţi şi:

EXCLUSIV Spovedanie de securist. Radu Tinu, omul responsabil de filajul pastorului László Tőkés: „A fost o lucrare de Master Chef“

Unul dintre eroii discreţi ai Revoluţiei din Timişoara: „Calea Martirilor este numele meu. Voi, tinerii, nu înţelegeţi ce înseamnă libertatea“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite