Ce este abuzul de încredere şi cum se pedepseşte. Ce a păţit un bărbat care a vândut 52 de găini pe care le avea în grijă

Ce este abuzul de încredere şi cum se pedepseşte. Ce a păţit un bărbat care a vândut 52 de găini pe care le avea în grijă

FOTO Arhivă

Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În astfel de cazuri, acţiunea penală se deschide la plângerea părţii vătămate. Un astfel de caz a fost soluţionat recent de Judecătoria Oraviţa, care a judecat un dosar în care doi bărbaţi din localitatea Gârbovăţ, judeţul Caraş - Severin, au fost trimişi în judecată pentru abuz de încredere şi instigare la abuz de încredere.

Dosarul penal a fost deschis la plângerea unui localnic, care a reclamat că, fiind plecat din localitate pentru o săptămână, l-a rugat pe un consătean să aibă grijă de găinile lui. Când s-a întors, bărbatul a constatat că îi lipsesc 52 de găini. Cel căruia i-au fost încredinţate găinile a declarat că la sugestia unui prieten a vândut găinile ca să aibă bani de băutură şi ţigări.

În urma procesului, atât bărbatul care a vândut găinile, cât şi cel care l-a îndemnat să facă asta au fost condamnaţi la plata unei amenzi penale de 1.200 de lei şi achitarea prejudiciului în valoare de 2.600 de lei. De asemenea, fiecare dintre cei doi bărbaţi a fost obligat să achite câte 400 de lei cheltuieli judiciare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: