Situaţie greu de crezut la un liceu din Târgu Jiu, unde doar patru elevi erau prezenţi la cursuri în toată şcoala
0O situaţie de-a dreptul incredibilă a fost constatată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, în urma unei inspecţii, la un liceu din municipiul Târgu Jiu.
Doar patru elevi erau prezenţi la cursuri în toată şcoala, în condiţiile în care 21 de clase ar fi trebuit să desfăşoare activităţi didactice. Mai mult decât atât, susţine conducerea ISJ Gorj, la clasele de învăţământ postliceal nu era prezent niciun cursant şi au fost aduşi în bănci angajaţi ai liceului.
Toate aceste grozăvii au fost descoperite la Liceul Auto „Traian Vuia“.
„S-a constatat că absenteismul era îngrijorător. la aceste licee tehnologice erau cinci-şase elevi în clasă, iar la Liceul Auto «Traian Vuia» erau doar patru elevi în 21 de săli de clasă. Doar patru elevi erau prezenţi în toată şcoala“, a spus Dana Constantinescu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.
Angajaţi ai liceului aduşi în clase pe post de elevi
De asemenea, conducerea ISJ Gorj susţine că cei de la Liceul Auto din Târgu Jiu au încercat să înşele vigilenţa inspectorilor. Astfel, pentru că la cursurile Şcolii postliceale nu era prezent nici măcar un elev, în bănci au fost aduşi angajaţi ai şcolii şi elevi aflaţi în cămin la cursurile de zi.
„Cu o zi înainte să se meargă la liceul auto, s-a organizat o acţiune la şcoala postliceală care funcţionează în cadrul Liceului Auto nu era prezent absolut niciun elev. Conducerea şcolii a decis ca aceste clase să fie populate cu angajaţi şcolii şi cu elevii care erau prezenţi în cămin, adică cei de la zi. Profesorii erau prezenţi, dar erau în cancelarie, pentru că nu aveau obiectul muncii, deoarece nu aveau cui să le predea. Au crezut că ne pot păcăli în acest fel. Numai că am aflat de această strategie şi nu am mers în ziua respectivă. Crezând că pericolul a trecut, a doua zi, conducerea nu a mai considerat necesar să populeze băncile cu angajaţii şcolii“, a mai precizat Dana Constantinescu.
Profesorii nu pun absenţe deoarece şcoala s-ar desfiinţa
Inspectorul general şcolar a spus că profesorii de la Liceul Auto nu pun absenţe deoarece şcoala s-a desfiinţa: „Dacă s-ar fi operat absenţe pentru toate zilele în care aceşti elevi absentează, atunci s-ar autodesfiinţa de la sine, deoarece ar urma să fie exmatriculaţi. Ca să se menţină numărul de clase, închid ochii şi nu pun absenţe“.
Cum răspunde conducerea Liceului Auto din Târgu Jiu
Liviu Udrescu, directorul Liceului Auto „Traian Vuia“, susţine că situaţia prezentată nu este reală: „S-a înţeles puţin greşit. Din clasele respective, 4-5 se aflau în practică comasată şi elevii se aflau la agenţii economici în oraş nu ar fi trebuit să se afle cursuri. Lucrau la anumite service-uri din oraş. Domnii inspectorii au şi sunat agenţii economici şi elevii se aflau în practică“.
Acesta a mai explicat că cei mai mulţi elevi care lipseau erau de la cursurile serale sau de la programul „A doua şansă“: „Erau elevi absenţi, dar cea mai mare parte din cei care absentau erau înscrişi la programul „A doua şansă“, unde prezenţa nu este obligatorie. Nu suntem condiţionaţi de prezenţă. Zece clase se aflau în programul «A doua şansă». Patru-cinci clase din ciclul seral ar fi trebuit să urmeze cursuri, dar inspecţia a fost la orta 14.00 şi, în mod normal, elevii vin mai târziu, pentru că cei mai mulţi lucrează. Elevii de la cursurile de zi au cursuri de dimineaţă, iar prezenţa este foarte bună“.
Liviu Udrescu exclude informaţia că în clasele de la şcoala postliceală să fie aduşi angajaţi ai liceului sau elevi de la ciclul de zi. Acesta spune că pur şi simplu cursurile claselor respective se finalizeseră.
Directorul Liceului Auto din Târgu Jiu a spus că Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a efectuat în vara anului trecut o inspecţie la unitatea de învăţământ, iar rezultatele menţionate în raportul întocmit au arătat că prezenţa elevilor la cursuri este foarte bună: „La noi vin în primul rând elevi din familii din mediul rural sau din familii cu venituri reduse ca să înveţe o meserie, în special pe cea de şofer sau de mecanic auto. Nu-i interesează în primul rând Bacalaureatul. În plus, la liceul nostru au venit elevi cu medii de 2,6 la Evaluarea Naţionale şi cu toate acestea am avut o promovabilitate de 27%“
Liviu Udrescu a precizat că toate aceste informaţii negative despre şcoala pe care o conduce au venit în contextul în care conducerea ISJ Gorj doreşte să comasarea mai multor licee tehnologice.
Vă recomandăm să citiţi şi
Viaţă de taximetrist. O clientă foarte grăbită a ameninţat că se dă jos VIDEO