Grevă de avertisment de două ore la cariera minieră Lupoaia din Oltenia. Minerii vor să iasă mai repede la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii nu au  intrat la lucru timp de două ore                                                              Foto: pandurul.ro
Minerii nu au  intrat la lucru timp de două ore                                                              Foto: pandurul.ro

O grevă de avertisment de două ore a avut loc în dimineaţa de joi, 9 decembrie, între orele 7.00 şi 9.00 la cariera Lupoaia din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică din România, care cuărinde termocentralele de la Rovinari, Turceni şi Işalniţa, precum şi cariere de exploatare a cărbunelui.

Angajaţii au stat în sala de apel şi nu au intrat la lucru. Şi vineri, 10 decembrie, greva de avertisment de la cariera Lupoaia va continua. Oamenii solicită punerea în aplicare a legii privind reducerea vârstei de aplicare, care a fost adoptată în Parlament în vara acestui an.

„Conform Constituţiei, articolul 57, avem dreptul să facem grevă pentru că avem o lege care nu este pusă în aplicare. Este o grevă legală. Nu este un conflict de muncă. Mi se parte ilegal ce fac guvernanţii. Vin în faţa noastră şi spun că legea aceasta este pentru cei care lucrează de acum încolo. Vorbim de dispariţia acestei companii. Am luptat pentru colegii noştri care au murit şi pentru cei care lucrează în continuare. Au murit oameni mutilaţi, prinşi între benzi şi multe alte lucruri de felul acesta“, a spus Nicu Bunoaica, preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2013.

Greva de avertisment va continua şi vineri dimineaţă. 
Legea recunoaşte condiţiile speciale ale celor care lucrează în domeniul productiv din cadrul CEO şi pensionarea acestora după o vechime de 25 de ani în aceste condiţii de muncă şi un stagiu de cotizare de minim 30 de ani. 

Conucerea Casei Naţionale de Pensii consideră că aceste condiţii sunt recunoscute şi se aplică de la intrarea în vigoare a legii şi nu retroactiv, deşi salariaţii şi-au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii. Această problemă ar putea fi rezolvată printr-un act legislativ, o ordonanţă de urgenţă sau o nouă lege. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Porc tăiat şi pârlit în mijlocul unei străzi din municipiul Târgu Jiu. „Doar în România poţi vedea asta“ 

Acuzaţii după ce o pacientă internată în spital a fost găsită de rude cu multiple vânătăi şi cu un picior rupt

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite