Zacusca, adorată de români. Producător local din Dâmboviţa: „O vindem pe toată, se mănâncă multă“

Zacusca, adorată de români. Producător local din Dâmboviţa: „O vindem pe toată, se mănâncă multă“

Ardei capia copt, gata de pus la borcan. FOTO: Odaia Bună

Toamna se numără bobocii şi bunătăţile din cămară. „Odaia Bună”, o mică afacere de familie, care evoluează de la an la an, a pregătit deja zacusca şi dulceaţa pentru perioada rece.

Ştiri pe aceeaşi temă

Afacerea de familie din Dâmboviţa a demarat în 2015, cu o investiţie iniţială de 20.000 de euro, dar a fost suplimentată din câştigurile firmei, cu încă 10.000 de euro. 
 
„Producem dulceţuri şi zacuscă, ce se consumă în perioada asta şi găsim în cămările bunicilor. Facem strict dulceaţă de ardei capia copt şi zacuscă iute, gogoşar în sos tomat. Acestea două sunt reţele mamei mele. În rest sunt reţetele bunicii. La zacuscă folosim de puţin timp zahăr brun.
 
Odaia Bună produce anual aproximativ 40.000 de borcane anual, spune Tiberiu Sandolache, managerul firmei, în vârstă de 38 de ani, de meserie inginer - mecatronist. Deocamdată, afacerea delicioasă nu este atât de mare încât să producă la comandă şi se bazează pe stocuri. 
 
„Ar fi ideal să producem la comandă, dar lucrăm pe bază de stocuri. În funcţie de comenzile băcăniilor, procucem şi sortimentele. E destul de greu să anticipezi ce se va vinde anul acesta, dar zacusca o vindem pe toată. Se mănâncă foarte multă zacuscă în România. 

Noi producem o zacuscă bună, peste medie ca preţ, dar o vindem pe toată, chiar şi în aceste condiţii. Este vorba de zacusa din ardei capia copt, varianta clasică şi iute. Nu reusim să facem faţă solicitărilor”, spune patronul firmei.


Bunătăţi a la „Odaia Bună”. FOTO: Facebook Odaia Bună 

 
Bunătăţi a la „Odaia Bună”. FOTO: Facebook Odaia Bună 

Odaia Bună are un angajat permanent, dar se bazează şi pe zilieri în perioadele agloemerate şi mai ales la cules de fructe. Acum, după patru ani de la demararea afacerii, valoarea investiţiei s-a dublat.
 
„Legumele nu le producem noi, ci le achiziţinăm de la partenerii noştri din Lunguleţu. Fructele în schimb, în proporţie de 30%, le producem noi. Am extins suprafaţa de producţie, vorbim de locul autorizat în care producem. Am investit în utilaje noi, în cameră frigorifică, climatizare, incălzire prin pardosaeală etc.”, spune el.
 

Bunătăţi a la „Odaia Bună”. FOTO: Facebook Odaia Bună 


Bunătăţi a la „Odaia Bună”. FOTO: Facebook Odaia Bună 
 
Odaia Bună produce, pe lângă zacuscă, 12 sortimente de compot şi 22 de dulceaţă. Printre vedete se numără dulceaţa de nuci verzi şi dulceaţa de ardei iute.
 
„Vindem şi pe Emag, dar nu direct, ci prin Gusturi Româneşti (nr: marcă proprie a Mega Image) şi ei, la rândul lor, listează pe Emag şi vând produsele. Este foarte greu de colaborat direct cu supermarketurile, nu răspund la telefoane, la email-uri“, mărturiseşte Tiberiu Sandolache.
 
Iată câteva din preţurile produselor Odaia Bună: un borcan de dulceaţă costă 18-27 de lei în funcţie de gramaj, roşii în suc propriu - 12 lei, zacuscă de ardei copt - 23 de lei.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările